Ak Parti’de büyük değişim yolda

  • 2.02.2018 00:00

 Ankara’da seçim yaklaş tıkça stratejiler netleşiyor.

En bulanık alan CHP.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geniş ittifakın adayı olması projesi rafa kalktı.

 

/* */

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu ihtimale karşı farklı isimlerle ilgili çalışmalar zaten yaptırıyordu.

Dünkü manzara, hâlâ Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin isimlerinin adaylık için bir adım önde olduğunu gösteriyor.

Ak Parti’nin kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve bazı sürpriz isimler de gündeme geldi.

Ancak Kayseri’de geçen hafta sonu yapılan toplantıda il başkanlarının açıktan ve gizli oylamada ağırlıklı olarak Kesici’den yana görüş bildirmeleri CHP’li bir ismin adaylığına işaret ediyor.

Büyükerşen çalışıyor

Kesici, ekonomiyi bilen, merkez sağdan gelse de CHP içinde kabullenilmiş, saygı gören bir isim.

“Bir başarı öyküsü” olarak kabul edilen Büyükerşen de yakın çevresine resmen adaylık teklifi aldığını söylemiş değil.

Ancak Eskişehir’den gelen haberler ipuçları veriyor.

Belediyedeki vekil müdürlerin neredeyse hepsini asaleten ataması, yakın bir çalışma ekibi oluşturması, belediyedeki çalışmalarından çok Ankara’daki temaslarına yoğunlaşması bazıları.

İki unsur daha var.

İlki, Büyükerşen’in 2014’te aday gösterileceği söylenirken, CHP’nin son dakikada MHP ile birlikte çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çıkarması.

İkincisi, Büyükerşen’in, Eskişehir’de CHP’den de yüksek oy alan, MHP’lilerin de tercih ettiği bir profil olması.

Kazan kaldırabilir

CHP tabanında ciddi desteği bulunan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin de Kılıçdaroğlu ile görüştüğü ve yarışı bırakmadığı söyleniyor.

Özellikle Şener gibi CHP’den gelmeyen bir ismin aday gösterilmesi durumunda partide İnce merkezli yeni bir kazan kaldırma vakasının yaşanabileceği de belirtiliyor.

Geniş ittifak

Kılıçdar- oğlu’nun niyeti hem aday göstereceği ismi hem genel seçime geniş ittifakla girileceğini cuma günü birlikte duyurmak.

Ancak HDP’li ittifakın MHP’den partisine gelen yüzde 6’lık oyu geri vermek anlamına geleceğini söylediği belirtilen, CHP’den de ciddi oy aldığı söylenen Akşener’in itirazı bu formülü engelliyor.

Kılıçdaroğlu ise CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan bir ittifak formülü üzerinde çalışıyor.

Ak Parti’de değişim rüzgârı

Ak Parti’de ise manifesto ve seçim beyannamesi çalışmaları yürütülürken, arka planda Erdoğan’ın verdiği alarm doğrultusunda, “yasamada iktidar” üzerinde yoğunlaşılıyor.

Yeni sistem Cumhurbaşkanı’nı öne çıkarsa da kanunların geçirilmesi, OHAL ve bütçenin kabulü gibi kritik kararların adresi Meclis’in önemi hâlâ büyük.

600 vekilin olacağı sistemde, kıl payı farkla ya da MHP destekli bir çoğunluğun sağlanması halinde Ak Parti’nin sorun yaşayacağı açık. Üstelik MHP’ye mahkûmiyet de kritik bir sorun.

Erdoğan, bu nedenle üstünlük sağlayabilecek bir aday listesi ve seçim kampanyası hazırlığında.

Gelen bilgiler, mevcut vekillerin üçte ikisinin değişeceği, bakanların ve partinin A takımındaki bazı isimlerin Beştepe’deki kurmay ekibine, bazılarının belediye başkan adaylığına kaydırılacağı, duayen isimlerle ilgili son kararı Erdoğan’ın vereceği geniş bir revizyonu işaret ediyor.

Kampanyada ise Erdoğan’ın dile getirdiği, daha fazla özgürlük, demokrasi ve refah eksenli, laiklik vurgusunun da olacağı, 1.5 milyon genç seçmene hitap eden bir söylem ön planda olacak.

Somut vaatlerin en önemli kısımları da dünkü torba tasarıyla zaten Meclis’e geldi.

Hem Cumhurbaşkanlığı’nı hem Meclis’i kazanmak temel hedef.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums