10 başlıkta eylem planı

  • 7.02.2018 00:00

  Kadın cinayetleri, tecavüz ve istismar haberleriyle bir yılı daha geçirdik.

8 Mart’ta yine kadınlara yönelik eşitliğin sağlanmasından çok, şiddetin engellenmesini konuşacağız.

Çocuklara yönelik istismar suçlarıyla ilgili yaşanan infial, sonunda siyaseti harekete geçirdi.

6 bakanlığın koordinesinde, bu alanda yaşama geçirilecek tedbirler belirlendi.

Acil eylem planı neredeyse tamamlandı.

Planlamada, hem yasal değişiklikler hem idari tedbirler yer alıyor. Bazılarını şöyle aktarabilirim:

İndirimler kalkıyor

1- İstismar suçlarındaki cezalar artacak, caydırıcılık sağlanacak.

2- Kademeli ceza uygulaması şu anda yürürlükte. Cezaların, Anayasa Mahkemesi’nin bağlayıcı kararı nedeniyle kademeli artırılması düşünülüyor. Ancak gelen tepkiler nedeniyle, 18 yaşa kadar olan tüm istismar suçlarında iyi hal ve takdir indiriminin olarak kaldırılması, cezaların birbirine çok yakın olması kararı masada.

3- 18 yaşından büyüklerin mağduru olduğu cinsel saldırı suçları yönünden de indirimlerin kaldırılması tartışılıyor. Bu konuda son söz söylenmedi.

4- Kimyasal kastrasyon tedbiri suçun vahametine göre, hâkim kararıyla uygulanacak. Kastrasyon, bütünüyle cinselliğin sonlandırılması değil, kademeli olarak azaltılması şeklinde gerçekleştirilecek. Hâkim, bununla birlikte cezanın infazından sonra suçlunun takibine yönelik tedbir kararları da verebilecek.

5- Risk haritaları çıkartılacak. Kırmızı bölgelerde takip daha güçlü olacak.

6- Suçlular yaşam boyu kontrol altında tutulacak. Adres ve iş değişikliklerini bildirmekle yükümlü hale gelecekler. Mülki erkân da bölgelerinde oturan suçluları bilecek. Bu kişiler çocuklarla ilgili işlerde çalışamayacak.

7- Bu kişilerin çalıştığı kurumlara daha önce işledikleri suçla ilgili bilgi verilecek.

8- Çocuklarla ilgili işlerde çalışanlara psiko-sosyal testler zorunlu olacak.

9- Çocuklara yoğun eğitim verilecek. Sosyal medya ve internet denetiminden çocukların bulunduğu alanların güvenli kılınmasına, okul ve yurtlarda etkin denetimden oyun alanlarının takibine kadar önleyici tedbirler alınacak.

10- Mağdurlar için psikolojik destek ve yaşam desteği sağlanacak. Suç mağduru çocukların deşifre edilmemesi, suç mağdurları için özel izleme merkezleri kurulması, suçtan sonra çocuğun psikolojisinin etkilenmemesi için sadece psikologla görüşmesi gibi bir dizi tedbir masada.

Kadınların hakkı

Kimyasal kastrasyonun hukuki olup olmadığı, cezaları caydırıcı hale getirirken, örneğin 12 yaş altındaki çocuklara istismarda bulunana ağırlaştırılmış müebbet öngörülürken, olası bir adaletsizliğe düşülüp düşülmeyeceği, cezaların kademeli olması durumunda bir haksızlığın doğup doğmayacağı gibi tartışmalı alanlar elbette var.

Bu alanlardaki gri noktaların Meclis’te kaldırılması mümkün.

İktidar ve muhalefetin ortak akılla, topluma güçlü bir mesaj verme şansı var.

Yargının da sadece zorlayıcı düzenlemeleri beklemeden, bir zihniyet devrimiyle bu davalara bakma olanağı her zaman bulunuyor.

8 Mart’ı yine buruk biçimde kutlayan kadınların ise siyaset ve yargıdan bu tip bir kararlılığı görme hakları her zamankinden daha fazla.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums