Başbakan doğru olanı yaptı

  • 26.02.2017 00:00

 Ak Parti’nin, kendi tanımlamasıyla, “Cumhur-başkanlığı hükümet sistemi”ne ilişkin halk oylaması kampanyasını tanıtım toplantısını izledim.

Ak Parti salon toplantıları her zaman coşkuludur.

Yine öyleydi, ancak Ankara Arena’yı dolduranlar açısından; Ak Parti bayrağı, Ak Parti şarkısı, Ak Parti amblemi kullanılmayan böyle bir organizasyonda yer almak gel-gitleri olan, ilginç bir tecrübeydi.

Ak Parti’nin kongre tadındaki böylesine bir buluşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kısa bir mesajla dahi yer almamasını da eklediğinizde 16 Nisan’da sandık kurulana kadar kat edilecek sürenin nasıl geçirileceği daha da netleşmiş oldu.

“Evet” cephesinin başına çeken Ak Parti’nin kampanyasının hangi parametreler üzerinde yürüyeceğinin cevabını Başbakan Binali Yıldırım’ın çok dikkatli hazırlandığı belli olan konuşmasında bulduk.

Yıldırım’ın konuşmasının özetini yapmak kolay aslında.

Başbakan, çok büyük tartışmalara yol açan anayasa değişikliğinin oy kullanacaklar açısından da referandumun sonucu açısından da “içe sinmesini” hedefliyor.

16 Nisan’da “evet” çıktığında bu kararın meşruiyetinin ve oylanan değişikliğin içeriğinin daha fazla tartışılmasını istemiyor.

Ucu ucuna çıkacak bir “evet”in yaratacağı sıkıntıyı iyi hesap ediyor.

Bu nedenle, tansiyonun düşeceğini bile bile 18 maddeyi tek tek izah etti.

Bilgi kirliliği olarak nitelendirdiği muhalefet tezlerini tek tek çürütmek istedi.

Anayasa değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğunun genel gerekçesiyle yetinmedi.

Bu nedenledir ki üzerine basa basa vurguladığı iki slogandan birini, “Bütün kalbimle evet” olarak tekrarladı.

Başbakan’ın bu yaklaşımında, “hayır”ı savunan cephenin gerekçelerini somut yanıtlarla savuşturmak da var, tartışmanın Tayyip Erdoğan’ın ismi etrafında yapılmasının yanlışlığını gösterme çabası da var, “evet” demeyi düşünen kararsızları ikna etme gayreti de var.

Mevcut Anayasa’nın 21 maddesini ortadan kaldıran, 67 maddesinde değişiklik getiren, Türkiye Cumhuriyeti’ni demokratik sistemlerin birinden alıp bir ölçüde karma başka bir sisteme taşıyacak olan bu çaptaki bir düzenlemeler bütününün içe sinmesini arzu etmek, sorumluluk sahibi bir siyasetçi için doğru olanı yapmak demek.

Başbakan’ın konuşmasındaki ikinci doğru ise toplumsal hafıza ve vicdanla ilgili.

“Hayır” tercihinde bulunacakları en hafifinden “hayırcılar” olarak nitelemekten vatan hainliği ve terörist ortaklığına kadar geniş bir yelpazede tecrit eden bir yaklaşımın yanlışlığının muhasebesini çok iyi yaptığı görülüyor.

“Ayrıştırmayacağız, ötekileştirmeyeceğiz, gerginliğin dilini kullanmayacağız. CHP’ye, HDP’ye, MHP’ye oy veren kardeşlerimizi de muhabbetle kucaklayacağız. Bize kavga yakışmaz. Her karara saygımız var” ifadeleri bu yaklaşımın özeti.

“PKK, FETÖ, ‘hayır’ kampanyası yapıyor” derken bu kez yanına CHP ve HDP’yi koymaması da.

Türkiye, içeride, dışarı terörle, bölgesel varoluş problemleriyle ve ekonomik istikrarı örseleyen çalkantılarla boğuşurken, kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı ve 16 Nisan’dan sonrasını yok sayıcı bir üsluptan kaçınmak yapılacak en doğru işti.

Başbakan bunu da yaptı. 

Tanıtım toplantısının genel havası, Yıldırım’ın konuşması ve verilen mesajlara bakıldığında Ak Parti açısından kampanya sürecinin, bir ana gerekçenin şemsiyesi altında iki farklı yöntemle yürütüleceği de anlaşılıyor.

Ana gerekçe; Türkiye üzerine oynanan büyük oyunun ancak Ak Parti tarafından bozulabileceği, bunun başında da her türlü terörle sert mücadelenin geldiği.

Bu büyük tehlikenin Türkiye’ye nelere mal olacağını daha çok Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sahada dinleyecek seçmen.

Anayasa değişikliğinin neler getireceğini anlatmak ve muhalefetin tezlerine yanıt vermek için yürütülecek teşkilat çalışmasını da Başbakan ve parti yapacak.

Ak Parti yola çıkıyor.

CHP’nin benzer bir tanıtım toplantısı yapacağına dair bir haber henüz almadık.

Onu da merakla bekliyoruz.

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums