AKP’ye oy verenler cahil midir

  • 5.06.2011 00:00

Türk milli eğitim sisteminin belki de en kötücül işlevi, yargı ile bilgi arasındaki farkı sistemli olarak silikleştiriyor olması. Çünkü, bu farkın silikleşmesi, objektif olan ile sübjektif olan arasındaki farkı görmekte zorlanan kitleler ortaya çıkarıyor.

Şöyle ki, yargılarımız, bize ait sübjektif kanaatlerden ibarettir. Bilgi ise, insanın varmak istediği objektif bir farkındalık durumudur. Yargılarımızı çoğu zaman farkında bile olmadan ediniriz. Bilgi ise, belli bir yöntem doğrultusunda çaba sarf edilerek üretilmek durumundadır. Dahası, üretildikten sonra da bilginin sürekli sınanması gerekir. Bu nedenle de, yargılarımız bir emin olma haline karşılık gelirken, bilgi eksenli düşünmek ise, ne kadar çok şey bilirsek bilelim bazı şeylerin hep eksik kalabileceğini ima ederek insanı mütevazı olmaya yaklaştırır.

Birer örnekle ifade etmek gerekirse, “AKP’liler cahildir” ifadesi bir yargıdır. Bu yargı, doğru olabileceği gibi, olmayabilir de. “Üniversite mezunlarının en çok oy verdiği parti CHP’dir” gibi bir ifade ise, insanı bilgiye doğru götürmeye daha müsait olan, bir parça daha objektif bir enformasyondur. Bu enformasyonu nispeten objektif kılan, kişiden kişiye değişmeyen bir gerçekliğe atıfta bulunmasıdır.

Peki, böyle bir gerçeklikten hareketle “AKP’liler cahildir” sonucuna varabilmek mümkün mü? Mevcut verilerden hareketle bu sonuca varmak epey zor.


Yükseköğrenim görenlerin tercihi CHP değil

İKSara tarafından yapılan ve sonuçları geçtiğimiz mart ayında Akşam gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, ilkokul mezunlarının yüzde 52’si AKP’ye, yüzde 19’u ise CHP’ye oy veriyor. Ancak üniversite mezunları söz konusu olduğunda aradaki fark bu denli açık değil. Hatta neredeyse arada fark bile yok gibi. Zira üniversite mezunlarının yüzde 33,6’sı CHP’ye oy verirken, yüzde 32,2’si AKP’yi tercih ediyor.

İstatistiklerden hareketle yalan söylemek isteyen medya kuruluşları, bu oranları olduğu gibi aktarmak yerine, eğitim seviyesini parti bazında vermek suretiyle konuyu çarpıtıyorlar. Böyle yapınca, TABLO-1 ortaya çıkıyor.

Bu gibi tablolar yayınlayan medya kuruluşları, “Üniversite mezunları CHP’ye, cahiller ise AKP’ye oy veriyor” mesajı vermeye çalışıyorlar. Hâlbuki gerçek hiç de öyle değil. Çünkü yukarıdaki tabloda verilen yüzdeler, bütün seçmen kitlesini değil, ilgili partinin kendi seçmen kitlesini esas alıyor. TABLO-2 ise ise, gerçek durumu yansıtıyor.

Yukarıdaki dairelerin büyüklükleri, AKP ve CHP’nin seçmen kitleleri ile doğru orantılı. Daireler içindeki siyah alanlar ise, yükseköğrenim görmüş seçmen miktarına karşılık geliyor. Dikkat edilecek olursa, daha geniş olan AKP kitlesindeki üniversite mezunları, CHP’dekiler ile hemen hemen aynı sayıda. Bu, şu anlama geliyor: Yoldan rastgele çevireceğiniz üniversite mezunu bir insanın AKP’ye oy verme ihtimali, CHP’ye oy verme ihtimali ile aşağı yukarı eşit. AKP içindeki üniversite mezunu olmayan (ve beyaz alana karşılık gelen) kitlenin yüzde 58’inin lise mezunu olduğunu da belirtmek gerekli. Üniversite mezunu olmayan CHP’lilerin ise yüzde 70’den fazlası ya ilkokul mezunu ya da ilkokul terk!

Dolayısıyla, bu verilerden çıkarılabilecek asıl sonuç, üniversite mezunlarının CHP’yi tercih ettiği değil, CHP’nin ilkokul ve özellikle de lise mezunu olan kesimden oy almayı başaramadığıdır. Fatih Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü profesörlerinden Ömer Çaha’nın 29 Mart 2009 yerel seçimleri ve 12 Eylül 2010 referandumundan sonra yaptığı her iki araştırmanın bulguları da, CHP ve AKP seçmenlerinin (ya da 2010 referandumunda Evet ve Hayır oyu verenlerin) eğitim seviyeleri arasında istatistikî manada önemli bir fark bulunmadığını doğrulamıştı. (Çaha’nın araştırmasına göre, parti tercihinde asıl belirleyici olan hayat tarzıydı.)

CHP medyasının bu konuda yaptığı çarpıtmalar sadece bunlardan ibaret de değil. Bu nedenle konuya devam edeceğim.


CHP Notu

Herşey bir yana, Çorumlu olsam ben de oyumu CHP’ye verirdim! Zira kendi kulaklarımla duydum: Kemal Kılıçdaroğlu Çorum mitinginde, “Çorumspor’u kümeye düşürenler bu memleketi iyi yönetebilirler mi” diye sordu. Yani CHP iktidar olursa Çorumspor bir daha hiç küme düşmeyecek! Gerçi Çorumspor zaten küme falan düşmemiş; ama olsun, Atatürk’ün koltuğunda oturan koskoca CHP Genel Başkanı böyle söylediğine göre, herhalde bir bildiği vardır. Zaten Çorumlular da Kılıçdaroğlu’nun bu sorusuna hep bir ağızdan “HAYIR!” diye bağırarak cevap verdiler. Ne de olsa hepsi eğitimli CHP seçmeni... Cahil olsalar, herhalde “Hangi küme düşmesinden bahsediyor bu adam?” diye birbirlerine bakarlardı.


taraf@serdarkaya.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums