Tosun Terzioğlu: Bir rol modeli

  • 25.02.2016 00:00

 Türkiye'nin önde gelen işadamlarından biri olan Hüsnü Özyeğin, en ünlü sınıf arkadaşımdır.

Hüsnü, 23 Şubat akşamı, 1963 yılında Robert Lisesi'nden birlikte mezun olduğu sınıf arkadaşlarını, sahibi olduğu Swiss Otel'de, resmiyetten uzak bir akşam yemeğinde ağırladı. Sınıfın gelebilen yaklaşık yarısı gibi ben de oradaydım. 1962 – 63 ders yılında Hüsnü lisenin Öğrenci Konseyi başkanı, ben de başkan yardımcısı seçilmiştik. Aradan geçen 53 yılda çok farklı yollardan yürüdük ama arkadaşlığımız sürdü.

Hüsnü'nün daveti, arkadaşların birçoğunu yıllar sonra görmek, hal hatırlarını sormak, emeklilikte ne yaptıklarını öğrenmek, fikir teatisinde bulunmak için hoş bir vesile oldu. Ne var ki aynı akşam, maalesef, sevip saydığımız iki mekteplimizin, Türkçe edebiyat hocamız Münir Aysu'nun bir gün önce, bizden üç sınıf büyük arkadaşımız Tosun Terzioğlu'nun o gün vefat ettiği haberini aldık; üzüntüsünü paylaştık.

Münir Aysu, Robert Lisesi'nin efsanevi hocalarından biridir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdikten sonra, fakülte tarafından gönderildiği Tahran Üniversitesi'nde iki yıl Farsça eğitimi gördü. Kendi ifadesiyle, fakülte hocaları arasındaki kavgalar yüzünden, doktora çalışmasını terk etti, 1958'den 1988'e otuz yıl süreyle Robert Lisesi'ne Türkçe edebiyat öğretmenliği yaptı. Aynen Ekşi Sözlük'te hakkında yazıldığı gibi, “hiçbir şeyin öğrencilerinin başarılı olması kadar sevindiremeyeceği, bütün öğrencilerini ismen hatırlayan, ne yaptıklarını takip eden” müstesna bir hocaydı. Bütün öğrencilerinin gibi benim Türkçeme de katkısı oldu. Mezuniyetten sonra, maalesef onu sadece bir kez ziyaret edebildim. 1990'ların ortalarında, yine bir öğrencisi olan Sedat Ergin'le birlikte evinde ziyaret edip, sohbet ettik. Son yıllarını Bodrum'da geçirdi; orada toprağa verildi. Saygı ve sevgiyle anıyorum.   

23 Şubat günü kaybettiğimiz matematik profesörü Tosun Terzioğlu, gerçek anlamda bir rol modeli, yani toplumca örnek alınması gereken bir kişidir. ODTÜ'de Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı (1977 – 82), Türk Matematik Derneği başkanlığı (1990 – 2009), TÜBİTAK başkanlığı (1992 – 1997), Sabancı Üniversitesi kurucu rektörlüğü (1997 – 2009) yapmanın yanında AÇEV, TÜSEV, TESEV ve Hrant Dink Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarında görev alması Terzioğlu'nun bir eğitimci, yönetici ve toplum gönüllüsü olarak parlak kariyerinin sadece bazı köşe taşları. Parlak kariyerine rağmen hiçbir zaman tevazuyu elden bırakmadı. Anılarını ve hayata dair gözlemlerini toplayan kitaba verdiği başlıkta ifade ettiği gibi, “Bir Dünya İnsanı,” insanlardan biri olduğunu unutmadı. Kendine eleştirel gözle bakabilmek erdemine sahipti. Kitabın bir yerinde şöyle diyor: “Aslında ben insanlara o kadar kolay yaklaşamıyorum… Bana merhaba dendiği zaman beş kere merhaba demeye hazırım. Ama belki ilk merhaba demekte zorlanabilirim, hâlâ da öyle…” (s. 275)

Terzioğlu, bireyin özgürlüğüne inanan, gerçek bir liberal demokrattı. Kariyeri boyunca özgürlükçü ilkelerden ayrılmadı. Onunla Deniz Kurtoğlu Eren'in belirli kavramlar ve sorular etrafında yaptığı söyleşileri toplayan, geçen kasım ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basılan kitap, kişiliğinin bir aynası olduğu gibi, onu topluma rol modeli kılan yetişme tarzının, aldığı terbiye ve eğitimin anlaşılması bakımından da çok değerli.

Tosun Terzioğlu, ODTÜ'de hocalık yaptığı yıllardan beri tanıdığım bir dostumdu. Gazetelerde yazmaya başlamamdan itibaren yazılarımın en düzenli, en sadık takipçilerinden biri oldu, yorumlarını sık sık paylaştı. Bunu her zaman kendime bir ödül telakki ettim. Nur içinde yatsın.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums