2013, mutlu yılımız olacak mı?

  • 1.01.2013 00:00

Gözleri ırkçı milliyetçilikle kör olanlar ve şiddetten nemalananlar dışında kalan Türkiye’nin yıllardır beklediği, kardeş kavgasının sona ermesi, PKK’nın yürüttüğü silahlı isyanın son bulması.

 

 

PKK’nın önce silahları susturup sonra bırakması; buna karşılık Kürt yurttaşların (ayrılma dahil) ne talepleri varsa, bu talepler doğrultusunda barışçı, demokratik, sivil, uygar, siyasi mücadele vermelerinin; şiddeti dışlayan bütün görüşlerin serbestçe ifadesi ve örgütlenmesi önündeki bütün yasal engellerin kaldırılması; dağa çıkan gençlerin bir genel afla normal yaşama dönmelerinin sağlanması…

Hepimiz bilinçle ya da bilinçaltında biliyoruz ki, Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi, ülkenin bütünüyle büyük bir toplum olarak kalkınma hamlesine girişmesi, Ankara’nın insan hakları ve demokrasinin nimetlerinden yalnız kendi yurttaşlarının değil, bütün bölge ve dünya yurttaşlarının da pay almalarına katkıda bulunması için temel şart bu yukarıda sayılanlar.

PKK silahlı isyanı, yaklaşık 30 yıldır sürüyor. 1984’ten bu yana 40 bin yurttaşımızı bu kardeş kavgasında yitirdik. Gözleri ırkçı milliyetçilikle kör olanlar ve şiddetten nemalananlar dışında kalan herkes artık biliyor ki silahlı çatışmanın kazananı olamaz; sadece birlikte kaybediyoruz. Yeryüzünde Türkler ve Kürtler kadar birbiriyle kaynaşmış iki halk daha bulunmuyor. Bu kardeş kavgası son bulmalı.

1990’ların başından itibaren, Kürtlüğün inkârı bitti; Kürt kimliğini tanıma süreci başladı. 1991’de Kürtçe gazete - dergi, müzik yasağı kalktı. 2000’lerin başındaki AB reformlarıyla Kürtçe dilinin öğrenilmesi ve radyo–televizyon yayını önündeki yasal engeller son buldu. 2009’da TRT–6 yayına başladı. Sonra Kürtçe siyasi propaganda, cezaevlerinde Kürtçe konuşma yasağı bitti;  üniversitelerde Kürtçe bölümleri açıldı; nihayet ortaokul ve liselerde Kürtçe seçmelik ders oldu. Başbakan Erdoğan, dün Viranşehir’de halka  “Xatire we / Allahaısmarladık” diyerek veda etti.

Hiçbir hükümet Kürtlerin çoğunlukta olduğu illere AKP hükümeti kadar çok yatırım yapmadı. Bu illerin ulaşım–iletişim altyapısı kalkınma hamlesine hazır. Bu hükümetin dirayetli politikası ile son yıllarda Türkiye ile Irak Kürdistanı arasında giderek derinleşen bir bütünleşme yaşanıyor. Irak Kürtlerinin liderleri Türkiye ile en yakın ilişki içinde olmak istiyor.

Hiçbir hükümet Kürt sorununu çözmek için bu hükümet kadar çaba harcamadı. PKK ile barış görüşmelerini bu hükümet başlattı. PKK ise komünistliği de, ayrılıkçılığı da çoktan geride bıraktı. Sıra şiddeti terk etmesinde. İmralı’da tutuklu Öcalan uzun bir süredir buna katkıda bulunabileceğini söylüyor. Başbakan geçtiğimiz günlerde Öcalan ile devlet görevlileri arasında görüşmelerin yeniden başladığını açıkladı. Hürriyet dün şunları yazdı: MİT yöneticileri geçen hafta pazar günü Öcalan’la 4 saat görüştü. Öcalan, örgütle doğrudan temas kurmasının sağlanmasını, infaz koşullarının iyileştirilmesini istiyor. Silahların susması, örgüt yöneticilerinin üçüncü bir ülkeye gitmeleri konuşuluyor. Yeni yılın ilk aylarında kamuoyuna sorunun çözümüne ilişkin bir bildirimle çıkılması hedefleniyor.   

Barış içinde, hür ve müreffeh bir Türkiye isteyen herkes bu çabaya destek vermeli. Yeni anayasa Kürt yurttaşların ortak oldukları taleplerin karşılanması, yani etnik temelde ayrıma son, anadilde eğitim hakkı, devletin yerinden yönetim ilkesi temelinde yeniden yapılanması için büyük bir fırsat. Başbakan Erdoğan, PKK isyanını sona erdirerek, Kürt sorununu çözerek tarihe geçebilir. Geçmeli. 2013 mutlu yılımız olmalı!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums