Göçmenler ve Türkyılmaz

  • 22.06.2019 00:00

 “Çok yakında müdahale etmezsek, Akdeniz bir kan denizi olacak.”

Bu sözler Birleşmiş Milletler’in sığınmacılarla ilgilenen kurumunun sözcüsü Carlotta Sami’ye ait.

Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmen ve sığınmacıların bu yaz her zamankinden daha fazla ölümle karşı karşıya kalacaklarına dikkat çekiyor.

İki nedenle. Birincisi, Malta ve İtalya hükümetleri STK’ların kurtarma gemilerini engelledi ve derme çatma teknelerle Akdeniz’i geçmeye çalışanların kötü hava ve deniz  koşullarıyla karşılaştıklarında artık kurtulma şansı hemen hemen hiç yok.

İkinci neden, Libya’da sürmekte olan savaş. Libya sahillerinde birikmiş olan binlerce göçmen havaların da iyi gitmesinden yararlanarak bir an önce savaştan kaçma derdine düşmüş durumda. Bu koşullarda daha büyük riskleri göze almaya hazırlar.

Yardım kuruluşlarının tahminlerine göre, geçtiğimiz günlerde 700 göçmen Libya’dan denize açıldı. Yüzde 5’i sahil muhafaza tarafından yakalanıp kamplara geri götürüldü, yüzde 40’ı Malta’ya, yüzde 11’i İtalya’ya ulaştı. Geri kalanına ne olduğu bilinmiyor.

İtalya’ya bu yılın başından bu yana Libya’dan 1940 göçmenin geldiği ve 350 kişinin yolculuk sırasında öldüğü tahmin ediliyor. Ölüm oranı yüzde 20! Ve Birleşmiş Milletler’e göre, Libya’da kamplarda Akdeniz’i geçmeyi amaçlayan 60.000 kişi var.

Bu 60.000 kişinin büyük çoğunluğu Libya’dan başka ülkelerden gelen insanlar. Ama bir zamandır bizzat Libya’nın kendisi de göçmen üretmeye başladı. Trablus ve çevresinde sürmekte olan savaş sonucunda şu ana kadar 90.000 Libyalının evini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Bunların da bir kısmının savaşsız, ölümsüz, yeni bir hayat umuduyla Akdeniz’i aşmaya çalışacağından kimin kuşkusu olabilir?

Libya’nın birkaç parçaya bölünmüş, savaş ve vahşet dolu bir ülke hâline gelmesi 2011 yılında başladı. Nasıl mı? Can havliyle Avrupa’ya ulaşmaya çalışan tüm göçmenlerin ülkelerinde ne olduysa Libya’da da aynısı oldu. Amerika ve Avrupa ülkeye müdahale etti, bombalar yağdırdı.

Durum buyken, on binlerce kişi ölümle karşı karşıyayken, İstanbul’un her yanını “Her şey çok güzel olacak” afişleriyle kaplayan partinin belediye başkanı Mudanya’da Suriyelilerin denize girmesini sorun etti. “Bizim çocuklarımız şehit olurken, analarımız ağlarken, ekonomimiz kötüye giderken onlar zevki sefa içinde ya” diyerek sahili Suriyelilere yasakladı.

Ne diyeyim ki? İnşallah fırtınalı bir gece Hayri Türkyılmaz kendini 46 kişiyle beraber Akdeniz’de küçücük, su alan, devrilmek üzere olan bir kayıkta bulur, zevki sefa yaşar.

Roni Margulies

ronmargulies@btinternet.com 

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums