İfade özgürlüğü, Taraf, veda

  • 29.11.2015 00:00

 Yine Türkiye’nin medya ve ifade özgürlüğüne yönelik müdahalelerin yaşandığı kara günlerden geçiyoruz. Ne desek boş, ne desek yetersiz, ne desek eksik kalıyor. Otoriterizmin yükseldiği, farklı söz söyleyenin baskılandığı, medyaya tehditlerin giderek arttığı, sokağa çıkma hakkının bastırıldığı bir ortamda ne desek anlamsız.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasıyla da gördük ki, gazeteci tutuklamak, tutuklamakla kalmayıp halkın bilgi edinme hakkı için ortaya konan gazetecilik faaliyetlerini terörü desteklemek ya da casusluk gibi göstermek, gazetecileri kriminalize etmek sıradanlaştırılmaya çalışılıyor.

Elbette gerçeği söyleyen, adaletsizliğe karşı duran, muhalif ses çıkaran herkes otoriterizmden nasibini alıyor. Gündüz vakti sokak ortasında Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ensesine sıkılan ve aşina olduğumuz o lanet olası kurşunla suikast sonucu katlediliyor. İfade özgürlüğü, en alçak hâliyle ayaklar altına alınıyor.

Tüm bunlar, AKP’nin var gücüyle uyguladığı kutuplaşma ve gerilim stratejisinin sürüklediği ülkemizin demokrasi ve özgürlüklerle ilgili utanç hanesine yeni çentikler ekliyor.

Can Dündar ve Erdem Gül, sadece Türkiye için değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir gerçeği haberleştirdi. Adana’da 19 Ocak 2014 tarihinde durdurulan, Suriye’ye insani yardım taşıdığı ileri sürülen MİT’e ait TIR’lardaki silah görüntüleri, 29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nce yayınlandı, haber Türkiye ve dünyada geniş yankı uyandırdı.

Cumhuriyet Gazetesi haberinin “gerçeğe aykırı haber ve görüntüler” içerdiği iddiasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen dilekçe ile Can Dündarhakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçeyi işleme koyan Savcılık, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında “örgüte üye olmaksızın, bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “siyasi ve askerî casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla tutuklanmalarını talep etti.

Oysa, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklandığı gün, aynı saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’den kalkan TIR’ların Türkiye’ye IŞİD petrolü taşıdığından söz etmesi görmesini bilen için ne çok şey anlatıyordu.

Gazetecilik adına hiç olmadığı kadar karanlık günlerden geçiyoruz.

Ben Türkiye medyasının şanslı olanlarındanım. Taraf’ın ilk yayımlandığı günden itibaren bu köşede yazmaya başladım. Önce haftada bir gün, daha sonra iki gün olmak üzere bu köşede yazmanın yanı sıra gazetede başka görevler de üstlendim. Medyanın kademe kademe itibarının zedelendiği, medya özgürlüğünün ayaklar altında alındığı dönemlerde Taraf’ın varlığı sayesinde pek çok gazeteci ve yazar başka gazetelerde bulamayacağı özgürlüğü Taraf’ın sayfalarında buldu, nefes aldı.

Türkiye siyasi tarihinin en kritik dönemlerinden birinin tanığıdır Taraf ve o süreçte izlediği yayın politikasının geneline bakıldığında Türkiye’nin demokratikleşmesi yönünde bir işlev gördüğü ileride daha net anlaşılacaktır.

Bugüne kadar başka hiçbir gazetede bulamayacağım özgürlükleri Taraf’ta buldum, özellikle ağırlıklı olarak yazma imkânı bulduğum çevre, doğa koruma, ekoloji alanlarındaki yazılar sayesinde yeni ufuklar keşfetme fırsatı buldum.

Bana bu imkânları sunmuş tüm yöneticilere ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim. Tüm baskılara rağmen Taraf’ı ayakta tutmaya çalışanların mücadelesini sonuna kadar destekliyorum.

Vedalar hep zordur. Sekiz yıllık Taraf macerası bu yazıyla son buluyor. Yakın zamanda yeni bir mecrada buluşmak üzere…

pelincengiz@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums