Şirketleri geri dönüşüm ve enerji verimliliği farklılaştırıyor

  • 9.02.2015 00:00

 BERLİN- Tüketicilerin beklentilerinin değişmesiyle markalar artık üründen çok yaşam tarzı sunuyor. Sadece tasarımla fark oluşturmak ve kalite sunmak yetmiyor, bir felsefe de sunmak gerekiyor. Bu nedenleüretim süreçlerinde karbon emisyonlarını azaltan, çevreye duyarlı teknolojilerle üretim yapan, enerji verimliliğini ön plana alan şirketler daha başarılı ve rekabette önemli avantaja sahip oluyor. Buna bağlı olarak da şirketlerin başarısı sadece finansal sonuçlara dayanmıyor, kurumsal davranışların da etkili oluyor. Verimlilik, enerji tasarrufu ve iklim değişikliğiyle mücadele bunların en önemlileri arasında.

Bu anlamda gerek Türkiye’de gerekse dünyada, ürettiği ürünlerle farklılaşan şirketlerin sayısında da artış var. Üretimini Türkiye ve Avrupa dışında Asya Pasifik ve Amerika’ya taşıyan, yeni Ar-Ge merkezleri kuranArçelik, her yıl katıldığı tüketici elektroniği fuarı IFA’da yenilikçi ürünleri sergileme fırsatı buluyor.

Berlin’de gerçekleşen IFA Fuarı kapsamında şubat ayında göreve başlayan Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu ile de sohbet ettik. Hakan Bey, sohbet esnasında, üretim ve enerji verimliliğinde platinyum sertifikalı işletmelere sahip olan Arçelik’in, Türkiye’nin uluslararası standartlara uygun, sektöründeki ilk geri dönüşüm tesisleriyle de faaliyet gösterdiğini anlattı. Arçelik, Bolu ve Eskişehir’de iki ayrı geri dönüşüm fabrikası kurmuş. Eski buzdolapları tüketiciden alınıp bu tesislere getiriliyor burada sacı, plastiği, metal parçaları ayrıştırılıyor, doğaya zarar veren materyaller ise bertaraf ediliyor. Geri dönüşümden kazanılan malzemeler, tekrar üretimde kullanılıyor.

Geçen yıl yaptıkları geri dönüşüm kampanyasının çok başarılı olduğunu ve bu yıl da tekrarlamayı planladıklarını kaydeden Bulgurlu, tüketicinin bu sayede enerji verimliliği sağlamayan ürünleri vererek, enerji verimliliği yüksek ürünlere sahip olabildiğini söylüyor. Bu sayede bugüne kadar altı rüzgâr türbininin sağladığı enerjiye eşdeğerde enerji tasarrufu elde edilmiş.

Düşük karbon ekonomisine geçiş sürecine öncülük etmek için oluşturulan Türkiye İklim Platformu’na 2011’de kurucu üye olarak katılan Arçelik, uluslararası iklim konferanslarında da Türkiye’yi temsil ediyor.

Bulgurlu, “Dünya çapında enerji politikaları üreten Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, iklim değişikliği ile mücadelede en etkili yöntem enerji verimliliğini sağlamak. Biz de enerji verimliliğine odaklanarak, karbon salınımını azaltan çalışmalar ile iklim değişikliği ile mücadelede örnek şirketler arasındayız. Uluslararası platformlarda da bu çalışmalara büyük önem veriyoruz. Paris’te Aralık ayında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP21) katılarak Türkiye’yi aktif olarak temsil edeceğiz. Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğindeki performansımızla Avrupa’da sektörünün en yeşil şirketiyiz” diyor.

Enerji verimliliğinde dünya rekortmeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini söyleyen Bulgurlu, şu örnekleri verdi: “Bu yıl IFA’da da 5,5 litre su tüketimi ile dünya rekortmeni olan bulaşık makinemiz, A+++ enerji sınıfından yüzde 30 daha az enerji harcayan kombi buzdolaplarımız, A+++ seviyesinden yüzde 70 daha az tüketimle, sınıfının en az elektrik harcayan çamaşır makinemiz, A++ seviyeli davlumbazlarımız bu alandaki en güncel örnekleri oluşturuyor.

Çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek ürünler dünyada her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Avrupa’da son güncel verilere göre en verimli enerji sınıfına sahip ürünler, pazar ortalamalarının üzerinde, yüzde 15’ten fazla satış büyümesi kaydetti. Arçelik ayrıca, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki 15 şirket içinde bulunuyor.

Kaynakların verimli kullanımı, atıkların yönetimi, enerji verimliliği ve çevresel parametreler gibi sürdürülebilirlik konularına büyük önem veren Avrupa Ev Cihazları Üreticileri Birliği’nde (CECED) yer alan Arçelik, bu alanda politikalar üretiyor ve sektörün gelişimi için aktif katkıda bulunuyor.

pelincengiz@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums