Volia-Twitter

  • 22.03.2014 00:00

 R. Ripes Vissarion Belinski'ye atfen özgürlük-sorumluluk dengesini henüz kuramamış Rus köylüsünün durumunu şöyle anlatır:

"En büyük arzusu tamamen sorumsuzca özgür olmaktı. Bu ideal durum için kullandığı sözcük, 'canının istediğini yapmak' anlamına gelen volia idi. Volia'ya sahip olmak demek içinden geldiği gibi eğlenme... İstediğini yakıp yıkma hakkına sahip olmak demekti... Özgürlüğüne yeni kavuşmuş Rus milleti Parlamento'ya gitmek yerine doğruca tavernaya koşup içki içer, bardakları kırar ve temiz traşlı, redingot giyen dvoraine'leri asarlardı..."

-

Twitter'e erişim dün gece yarısı itibarıyla mahkemelerin verdiği kararların uygulanması çerçevesinde tedbir amaçlı olarak geçici bir şekilde durduruldu.

 Anayasanın 26. Maddesi'ne göre:

"Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar...

Bu hürriyetlerin kullanılması, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir."

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi'ne göre ise:

"1. Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar...

2. Görev ve sorumluluklar da yükleyen bu özgürlüklerin kullanılması, yasayla öngörülen ve demokratik bir toplumda ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu güvenliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, gizli bilgilerin yayılmasının önlenmesi veya yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması için gerekli olan bazı formaliteler, koşullar, sınırlamalar veya yaptırımlara tabi tutulabilir."  Düşünce özgürlüğünün korunması evrensel bir değer. Yaşam hakkı fiziki varlığımız açısından ne kadar hayati ise, düşünce özgürlüğü de entelektüel varlığımız açısında o kadar hayati.

Ancak bu volia değil!

Başkalarının özgürlüğüne zarar verecek bir düşünce özgürlüğü iddiası geçersizdir. Yine insanların bir arada yaşamasının imkanı olarak kamu düzeni ve güvenliği, ulusal bağımsızlık ve toprak bütünlüğü gibi hukuksal değerlere zarar vermeye başladığı yerde de bu özgürlüğe sınırlamalar getirilebilir.

Elbette evrensel standartlara uygun ve orantılı bir şekilde...

Ortada anayasaya ve AİHS'e göre uygulanması gereken mahkeme kararları var.

Ancak Twitter firmasının bu konuda bir duyarlılık göstermediği anlaşılıyor.

Twitter'a erişimi tedbiren durdurmadan bu mahkeme kararları nasıl uygulanacak? Yine evrensel standartlar çerçevesinde, başkalarının şeref ve haysiyeti, devletin meşru gizli bilgilerinin yayılması nasıl engellenecek?

Bu soruların cevabını alabilmiş değiliz.

Bu cevaplar ve engellemenin orantılı olup olmadığı sorusu için yargısal bir inceleme şart.

Öte yandan bence gidip Almanlardan bu işin nasıl yapıldığını sormak en doğrusu. Twitter, internet veya gazete kapatmadan, Aralık 2013'teki, Gezi benzeri Hamburg olaylarıyla ilgili olarak haberlerin koca basın ve sosyal medya dünyasında yer almamasını nasıl sağladılar?

Yahut hiçbir uluslararası sorunla karşılaşmaksızın, örgütlenme biçimi ve hedefi şeffaf olmayan Scientology tarikatının Almanya'da yasaklanmasını nasıl sağladılar?

Volia'sız nice Newroz'lara!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums