HDP barajı geçebilecek mi?

  • 22.05.2015 00:00

 Diken haber portalında Metropoll’ün son seçim anketini görünce içimi bir umutsuzluk kapladı.


Metropoll’ün mayıs ayında 2976 kişiyle yaptığı anket sonuçlarına göre 7 Haziran seçimlerinde oy dağılımı şöyle oluyor: AKP 42.8; CHP 27; MHP 17.1; HDP 9.2; SP+BBP 3.1.

                                             * * *

Hemen telefona sarıldım, Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Özer Sencar’ı aradım. “Hocam” dedim, “Sizin bir önceki anketinizde HDP barajı geçiyor görünüyordu, ne oldu da son bir ayda tekrar baraj altına inildi?”

Özer Bey öncelikle telefonda da HDP’nin oylarındaki gerilemeyi teyit etti. “Biz bir puanlık bir gerileme olduğunu tespit ettik” dedi.

                                             * * *

Özer Bey bu gerilemeyi, Selahattin Demirtaş’ın muhafazakâr/dindar bir aileden gelmesine rağmen, o kesimin hassasiyetlerinin farkında olmamasıyla açıklıyor. Özer Hoca, Erdoğan’ın Demirtaş’a atfedilen üç cümleyi çok başarılı bir şekilde, HDP aleyhine kullandığını ve bu partiden bir puanı geri aldığını düşünüyor. Bunlar,“Diyanet’i kaldıracağız” beyanı, “Taksim demokrasinin Kâbe’sidir” sözü ve“İsrail’in Kudüs’ü” ibaresi.

İşte bu üç cümlenin/ibarenin muhafazakâr, dindar kesimi HDP’den geri püskürttüğünü söylüyor Özer Hoca.

                                            * * *

Anket yapıldığında henüz Adana ve Mersin bombalamaları ortada yoktu. Özer Hoca’yla, bu bombalamaların, onları icra eden iradenin istemi hilafına HDP’nin oylarını konsolide edeceği konusunda hem fikiriz.

                                            * * *

Önümüzde daha iki haftadan uzun bir zaman var. Bu iki haftada köprülerin altından çok sular akar.

Ama eğer seçim sonuçları Metropoll’ün bu son anketindeki gibi çıkarsa, Türkiye için bir felaket olur ne demokrasi kalır ne de huzur.

Metropoll’ün bu son anketi AKP’nin tekrar tek başına iktidara gelebileceğini ve böyle başarılı bir sonucun ardından başka partilerden de transfer edebileceği vekillerle falan Anayasa’yı tek başına değiştirebileceğini gösteriyor.

                                             * * *

Ondan sonra neler olabileceğini kestirmek için ise kahin olmaya gerek yok. Son zamanlarda eğer adım adım demokrasiden uzaklaşıyorsak eğer, böyle bir sonuçtan sonra, koşarak uzaklaşacağız demektir. Şimdi mesela savcı şu TV’lerin uydu yayınını kesin diye yazı yazıyor ya, böyle bir sonuçtan sonra artık o TV’lerin ve gazetelerin kapısına kilit vurulacağına şüpheniz olmasın. Yokuş aşağı kayan arabanın giderek hızlanması gibi, Türkiye’deki demokrasi, hukuk ve insan hakları kaybı da muazzam bir sürat kazanacaktır.

                                             * * *

9 küsurlu bir rakamla baraj altında kalmanın Kürtler’de yaratacağı hayal kırıklığı ve öfkeyi de bu kâbus tablosuna ekleyin.

Umut ederim ki, son iki haftada, Türkiye dönüşü olmayan bu yola girmekten vazgeçer. Umut ediyorum ki HDP, bu anketleri de gözönüne alarak, akıllıca hamlelerle son dönemeçte barajı geçer.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums