İnsanların ekmeğine göz diken rejim

  • 15.05.2015 00:00

 Milan Kundera’nın ölümsüz eseri “Var olmanın dayanılmaz hafifliği”nde, doktor Thomas’ın Komünist partinin şimşeklerini üzerine çeken bir makalesinden dolayı işini kaybetmesine tanık oluruz.

Son derece başarılı bir kariyere sahip olan cerrah Thomas, Komünist partiyle ters düştükten sonra her şeyini kaybeder. Geçimini sağlamak için sadece “cam silicisi” olarak iş bulabilir.

                                             * * *

Paralelci yaftasıyla işlerine son verilen, cezaevine konulan hakim ve savcıları görünce benim aklıma Thomas’ın hikayesi geliyor. Aynı cezalandırma mantığını görüyorum. Burada gerçek bir suçun araştırılıp cezalandırılmasından öte, statükoyu rahatsız edenlerin ortadan kaldırılmasını görüyoruz.

Bu operasyonlar ilk başladığında muktedirin bize söylediği, “devlet içinde kendi hiyerarşisinin dışındaki odaklardan emir alan” grupların olduğuydu. Bu kişiler, gruplar, somut delilleriyle cezalandırılacaktı.

                                             * * *

Oysa HSYK’nın görevlerine son verdiği savcı ve hakimlere yönelik somut suçlamalara bakınca “Zarrab’ın telefonunu dinlemek”, “17 Aralık’ta gözaltı kararı vermek” gibi neredeyse tamamı yolsuzluk soruşturmasıyla alakalı“suçlamaları” görüyoruz.

Karaca ve polisleri tahliye eden yargıçlar için de, o tahliye kararını vermelerinin dışında somut bir “tutuklama” sebebi görülmüyor.

                                             * * *

Sayın Davutoğlu’nun bu tahliyeler için “talimat aldılar” sözü de boşlukta kalmış ve hiçbir belgeyle desteklenmemiş gibi görünüyor.

Kısacası bize ve bütün ülkeye söylenen, ucu bu iktidara dokunan herhangi bir soruşturmayı yürüten polis, savcı ve hakimin anında cezaevini boylayıp, bütün yaşamının karartılacağıdır. HSYK’nın kararlarının kesinleşmesi durumunda yılların savcılarının, avukatlık da dahil hukukla ilgili hiçbir mesleği yapabilmeleri mümkün olmayacak.

                                             * * *

Tıpkı Kundera’nın romanında olduğu gibi, Yeni Türkiye’de de statükoyu rahatsız edenler, binbir emekle elde ettikleri diplomalarını, mesleklerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kalıyorlar.

Hatta bizim hikayede bir boyut daha ileri gidip, bütün ailenin cezalandırılması söz konusu olabiliyor. Nitekim, tutuklanan hakim Metin Özçelik’in eşi Dr. Hatice Özçelik’in de çalıştığı hastaneden kovulduğunu öğreniyoruz. Kolektif cezalandırma ortaçağa ait bir uygulamadır.

                                            * * *

İnsanları egemen güçleri rahatsız ettikleri için bütün mesleklerinden, diplomalarından, ekmeklerinden mahrum bırakmak asla demokratik bir rejim içinde tahayyül edilemez. İnsanları devlet karşısında hiçleştirmek totaliter ve faşist rejimlerin arzusu olabilir. Bütün bunlar, ülkenin gittiği istikametin uğursuz habercileridir...
 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums