Kim haddini aşıyor?

  • 7.04.2014 00:00

 Bilmiyorum Yunan mitolojisinde kahramanların kendi yaptıkları şeyleri, hep başkaları yapıyormuş gibi gördükleri bir hikâye var mıdır?

Başbakan Anayasa Mahkemesinin Twitter kararına “saygı duymadığını” söylemiş.
AYM “usulden reddetmeliydi” bu davayı demiş. 
Kararı “milli bulmadığını” söylemiş.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Anayasa Mahkemesi “sınırlarını aştı” demiş.

* * *

Bilmiyorum, Yunan mitolojisinde kahramanların kendilerinin yaptıkları şeyleri, hep başkaları yapıyormuş gibi gördükleri bir hikâye var mıdır? 
Eğer yoksa, mitolojinin eksik kalan parçaları şu anda Türkiye’de yazılıyor. 
Başbakan ve bakanın açıklamalarına baktığınızda, Twitter’ı kapattıran hükumet değil de, bu işlemin hukuku vahim bir şekilde ihlal ettiğini söyleyen Anayasa Mahkemesi haddini aşmış oluyor. 

* * *

Hukukun asgari kurallarının geçerli olduğu bir yerde, sırf yöneticiler öyle istiyor diye insanlar tutuklanamayacağı gibi, temel hak ve özgürlükler de kısıtlanamaz.
Halbuki, Twitter’ın kapatılmasına dair hiçbir mahkeme kararı olmadığı halde, başbakanın “kökünü kazıyacağız” demesinin ardından TİB Twitter’ı kapatıverdi.
Sonradan anlaşıldı ki, TİB Twitter’dan belli içeriklerin kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararlarını, “Twitter’ın” kapatılmasına izin veren bir hukuki değerlendirme olarak “okumuştu”. 

* * *

Kapatılması için ortada bir mahkeme kararı olmayan Twitter’ın açılması için bir mahkeme kararı verildi sonradan.
Ankara 15. İdare mahkemesi TİB’in kararının “yürütmesinin durdurulmasına” karar verdi. 
Bizim hukuk sistemimizde, idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararları karşısında, idarenin buna uyayım uymayayım mı diye düşünmek gibi bir hakkı ve yetkisi yok.

* * *

Ama TİB bu karara uymadı, Twitter’ı açmadı.
Bunun üzerine akademisyenler Kerem Altıparmak, Yaman Akdeniz ve milletvekili Sezgin Tanrıkulu Anayasa Mahkemesi’ne “bireysel başvuruda” bulundular.
AYM tam da bu “idare mahkemesinin” yürütmenin durdurulması kararına uyulmamasını göz önüne alarak, işin “esasını incelemeye” karar verdi. 
Başbakan AYM’yi “hukuk yolları” tükenmeden işin esasına girmekle eleştiriyor ya, işte bu “yürütmenin durdurulması” kararıyla o yollar tükenmişti.

* * *

Anayasa Mahkemesi “bireysel başvurularda” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerine geçip karar veriyor. Zaten bireysel başvuru yolu da, AİHM önündeki davaların azaltılması için getirilmişti. 
Anayasa Mahkemesine bu yetki ve görevi veren Anayasa değişiklikleri bu hükumetin referanduma sunduğu Anayasa maddeleri sayesinde gerçekleşti.
Yani AYM bundan böyle, “evrensel hukuka göre” karar verecekti. Ve bu son kararında tam da bunu yaptığını, yani görevini layıkıyla yerine getirdiğini görüyoruz. Hükümetin açıklamaları, şu anda hukuk alanında görevini layıkıyla yerine getirebilen neredeyse tek ve son kurumu hedef alıyor.
Geleceğe ilişkin uğursuz bir vaadi ima ediyor...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    7.02.2012 

    Yorumunuzu Giriniz...

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums