Maraş, Aleviler ve AK Parti

  • 24.12.2012 00:00

 Karnınıza soktuğu kamayı çevirirken kulağınıza sevgi sözleri fısıldar, insani değerlerden bahseder bizim kadim devlet gelenekleri.

Dünyada katliama uğrayan insanların anılmasının yasaklandığı kaç tane ülke vardır bilmiyorum. Ama şunu çok net olarak biliyorum: Katliam mağdurlarının anılmasının bir suç gibi muamele gördüğü ülke demokrasi falan olamaz.

Kahramanmaraş Valiliği’nin 1978 katliamını anma törenini bir ay erteleyen kararını okudum. Bizim devletin klasik bütün refleksleri var o metinde. İlk önce soyut bir şekilde kanun maddeleri sıralanmış, ardından da devletimiz ‘şakacı’ yüzünü bir kere daha göstermiş. Karnınıza soktuğu kamayı çevirirken kulağınıza sevgi sözleri fısıldar, insani değerlerden bahseder bizim kadim devlet gelenekleri. En korkunç cezaevi katliamlarından birisine ‘hayata dönüş operasyonu” adı verilmemiş miydi? Maraş Valiliği de benzeri bir ‘şaka’ yapıyor, anma törenini yasaklarken Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıfta bulunuyor. Valiliğin atıfta bulunduğu sözleşme maddelerine bakınca, yapılan ‘şaka’ pek bir manidar hale geliyor. Valilik, yüzlerce insanın, dini inancı ve siyasi görüşleri nedeniyle katliama uğradığı bir töreni yasaklarken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din, vicdan, ifade hürriyeti ve toplantı özgürlüğünü güvence altına alan maddelerine atıfta bulunuyor. Maraş Valiliği bundan 60 yıl önce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hazırlamış olan insanları mezarlarında ters çevirtecek bir ucubeye imza atıyor.

Biz bu korkunç katliamla ucundan köşesinden yüzleşmiş olsaydık, Başbakan, bakanlar bugün Maraş’ta Alevi vatandaşlarımızla birlikte yürüyor olurdu. Tarihimizin bu kara günleri ulusal yas günü ilan edilirdi. Biz bu katliamı kalbimizin kenarında birazcık olsun hissetseydik, hunharca bir şekilde katledilen Alevileri anmaya gidenler değil, karşı gösteride bulunanlar suçlu muamelesi görürdü. Onların gösterisi yasaklanırdı. Katliam mağdurlarını anmaya çalışanları protesto eden karşı gösterilerin yasaklanması için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıfta bulunulurdu. Bu tür faşist gösteriler için savcılar ‘suçu ve suçluyu övmekten’, ‘halkı kin ve nefrete sevk etmekten’ soruşturma yürütürlerdi.

Maraş’ta katliama uğrayan insanları anmak değildir toplumsal barışı bozacak olan. Toplumsal barış, bin bir dereden su getirerek, saçma sapan bahanelerin ardına saklanılarak insanların acılarını dile getirmelerini, öldürülen canlarını anmalarını yasaklayarak bozulur. Bu tür yasaklar, sadece ve sadece, yasak getirenlerin insanların zihninde ve kalbinde katliamcılarla aynı fotoğraf karesine yerleştirilmesine neden olur. Bu tür yasaklar sizin geçmişle hesap görüyoruz şeklindeki iddialarınızı yerle bir eder sadece. Maraş’ı anmayı yasakladığınızda 12 Eylül darbesiyle hesaplaştığınıza, Kontrgerilla’dan hesap sorduğunuza kim inanır artık?

Alevilerin cemevlerine söz ederek, Meclis’te bir cemevi açılmasını çok görerek, Suriye’de sadece Esad’ın katliamlarını görüp Alevilere yönelen katliamcıları görmezden gelerek ve işte bugün Maraş’taki anmayı yasaklayarak, Alevilerin yüreğinde derin yaralar açıyor AK Parti hükümeti. Habire bütün suçu Kemalist devletin üzerine atarak demokrat falan olunmuyor. Bu saçma sapan işlere de iki kelam eylemek gerekiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums