Seçim ihtiyacı

  • 17.10.2016 00:00

 En çok seçim konuşan herhalde biziz. 2019’da üç seçim olacak, biz yeni “erken seçim” taramasına başladık.

İki buçuk yıl önce erken seçim konuşmalarına başladığımıza göre, ortada bir ihtiyaç bulunuyor.

Erken seçim isteme kuvvetine sahip olan tem siyasi parti şu anda Ak Parti’dir.

CHP’nin erken seçim isteyecek bir durumu yok, MHP’nin ise hiç yok.

Bir erken seçimde CHP’nin en fazla yerini koruması, MHP’nin ise barajın altında kalması muhtemeldir.

HDP’nin baraj sorunu yaşamaması büyük ihtimaldir. Ancak bir önceki seçimde olduğu gibi HDP’nin seçim çalışmalarını rahat yapmaması için bütün sistem harekete geçecektir.

Ak Parti’nin erken seçim istemesi için iki sağlam gerekçe bulunmaktadır.

 MHP veya HDP’nin baraj altında kalması halinde Ak Parti Meclis’te anayasayı tem başına değiştirecek çoğunluğu sağlayacaktır. O durumda yeni anayasa ve başkanlık için MHP’den veya MHP’nin içinden desteğe ihtiyaç kalmayacaktır.

Ak Parti açısından erken seçim kararında ekonomi ile gelişmeler de etkili olacaktır. Terörün yansımaları, Rusya krizi, askeri harcamalar derken ekonomideki sıkıntılar da halka yansımaya başlamıştır.

Şu anda halkın oy verme tercihlerinde ekonominin etkisi yüksek görünmese de bir yıl sonraki durumla ilgili soru işaretleri çoğalmaktadır.

Darbe girişimi ve FETÖ krizinin ardından Türk halkı Hükümete, Erdoğan’a büyük destek vermiştir ve bu destek devam etmektedir.

Bu desteğin genel seçimlere yansımasının hesabını yapmak da doğal bir siyasi reflekstir.

Yaşadığımız süreçler kolay değildir ve ülkeyi yönetenlerin halk desteğinin sağlam olması gerekir ki, bu süreçlerde “patinaj” olmasın.

Seçim sat-ı mailine erken olsa da girmenin faydası her zaman iktidarların eksiklerini gediklerini görme ve düzeltme imkanı yaratmasıdır.

Ak Parti iktidarı açısından da, Kürt politikasının “askeri çözüm” endeksine sıkışıp kalmasının muhasebesi de seçim havası içinde daha sağlıklı yapılabilir.

Demokrasi sadece seçim değildir, ama her zaman seçimle başlar.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums