Dökülen devlet

  • 2.02.2016 00:00

 Malum geceyle birlikte, devletin hemen hemen bütün kurumlarıyla nasıl döküldüğünü de gözümüzle gördük.

Sürekli devlet övgüsü ve abartmalarıyla yaşayan bizler için inanması kolay değil, ama koskoca devlet bu hale gelebiliyormuş.

Belki bazı yürekler ferahlar, dökülmeyen, 15 Temmuz ertesinde tıkır tıkır çalışan bir kurum var. Bütün ülke darbe girişimiyle meşgulken at yarışları yapıldı, atlar koştu, bahisler oynandı, paralar alındı verildi.

Orduda, emniyette, yargıda bir “ılımlı İslam” tarikatının bu noktaya gelebilmiş olması devletin dökülmesi, ele geçirilmiş bütün kurumların lime lime edilmesidir.

Birkaç yüzyıllık dünya tarihine bile bakarsak, böyle bir ele geçirme olayına rastlayamayız.

Devlet dediğimiz şey ve onun kurumları o kadar zayıfmış gibi, yaklaşık yirmi yıllık bir faaliyetle düşürülmüşler. Üstelik bunu başaranların doğru dürüst bir siyasi müktesebatı da bulunmuyor.

Devletin döküldüğünün ilanını bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalkışmayı eniştesinden duyduğunu açıklayarak yaptı.

Kuvvetine, etkinliğine hep inandığımız istihbarat örgütü, uyanık vatandaşlar tarafından bile fark edilmiş bir kalkışmayı cumhurbaşkanına, başbakana bildirmiyorsa durum fazlasıyla açıktır.

Kalkışma ertesinde on binlerce gözaltı, tutuklama oldu. Binlerce kamu görevlisi işten el çektirildi. Bunların tümüne bakıldığı zaman da malum cemaatin elinde bu kadar kuvvet varken darbe girişiminde bulunmasını açıklamak da zorlaşıyor.

Bu yapının ekonomi kısmına bakıldığı zaman da, açıklananlara bakarak bu sonuca varıyoruz, ülke ekonomisini istedikleri gibi yönlendirecek bir boyut görebiliriz.

15 Temmuz ve sonrasının teşhisini doğru yapabilmek için tek kaynağımız, dökülen devlete karşılık halkın dik durmasıdır. Üstelik farklı siyasi görüşlere, birçok çatışma alanına rağmen halk bunu toplu halde yapmıştır.

Dökülen devletin ıslahı, restorasyonu mümkün değildir. Bunun yerine “yeni bir devlet” kurulacaktır. Bu inşanın nasıl olacağını konuşma aşamasına henüz gelemedik, ama nasıl olmayacağını çok iyi öğrendik.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums