Çok fazla dava, çok fazla tutuklama

  • 26.02.2016 00:00

 Bu kadar çok davanın, bu kadar çok tutuklamanın olduğu, herkesin birbirine bağırdığı bir toplumda ciddi “sağlık” sorunları var demektir.

 Bundan birkaç yıl önce, yargının tutuklama alışkanlığından hep birlikte şikayet ediyor, esas olanın tutuksuz yargılama olduğunu konuşuyorduk.

 Bu konuda herkes aynı fikirdeydi, bunun üzerine yargı reformundan, yargının alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini söylüyordu.

 Bugün ve her gün sürekli olarak davalar açılıyor, hakimler bol kepçe tutuklama kararı veriyor.

 Herhalde Adalet Bakanlığı’nda bunun rakamları vardır, ama durumun iyi olmadığını gözle görüldüğü bir noktada olduğumuz açıktır. Son olarak, konusu Kürtler olan iki kitaba “teröre destek” soruşturması açılması da çok mide bulandırıcı bir durumdur.

 Resmi görüş dışında görüşlerin, tespitlerin, uyarıların “teröre destek” sayılması kanalı da böylece açılırsa, bunun sonuçlarının ne olacağı da bellidir.

 Siyasi iradenin en tepesinden gelen, HDP’li milletvekillerinin de teröre destek suçundan yargılanmaları talebi üzerine de düşünmek gerekir.

 Çok fazla dava ve tutuklama kararının çıktığı bir konu da “cumhurbaşkanına hakaret”tir. Her gün, cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla birkaç soruşturma, birkaç dava açılıyor, birileri tutuklanıyorsa durum baştan aşağı sağlıksızdır.

 Geçen günlerde on üç yaşındaki bir çocuğun da aynı gerekçeyle tutuklanması, bu sağlıksız duruma tam anlamıyla tüy dikmiştir.

 Bu havanın devamının toplumu sürekli olarak gerdiğini, barış ortamından uzaklaştırdığı ve “iç savaş” ortamında yaşattığını söylemek zorundayız.

 Her gün birkaç şehit haberi gelirken, ölümle yan yana yaşarken, bombalar, canlı bombalar kovalanırken gerilime yapılacak her katkının etkisi de katlanmaktadır.

 Bu havayı değiştirmenin yolu var mı? Var. Birçok yolu var. Bunlardan biri de cumhurbaşkanlığının hakaretlerle ilgili şikayetlerini geri çekmesi, bu sıkıntıya bir son verilmesi.

 Diğer zorunlu yol da, “teröre desek” suçlaması yaparken her kademede özen ve dikkat gösterilmesidir.

 Bu kadar çok dava, bu kadar çok suçlama, bu kadar çok tutuklama her toplum için ağır bir yüktür. Bizim taşıdığımız yükleri de fazlasıyla katlamaktadır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums