HDP’yi ‘itmenin’ doğal sonuçları

  • 28.12.2015 00:00

 Başbakan Davutoğlu, anayasanın birinci konu olacağı görüşme programından HDP’yi çıkardı.

 Bu görüşmelerde yeni anayasa için muhalefet partilerinin fikirleri alınacak ve işbirliği imkanları araştırılacaktı.

 Davutoğlu’nun bu kararı almasının nedenleri açık değil. Sadece “geçen haftadaki gelişmeler” diye bir ifade var.

 Eğer Demirtaş’ın Moskova ziyareti, rejimin üçüncü kişisi olan Lavrov ile görüşmesi ve uçak kriziyle ilgili ifadeleriyse bunlar açık olarak söylenebilirdi.

 Sonuçta HDP “anayasa masası”nın dışına itilmiştir ve tekrar bu masada yer alması kolay olmayacaktır.

 Yeni anayasayla ilgili görüşleri Ak Parti’nin çalışmalarına en yakın olan muhalefet partisi HDP’dir.

 HDP, 7 Haziran’da 6 milyon oy, 1 Kasım’da 5 milyon oy alarak ülkenin yüzde 10’unu temsil eden bir siyasi partidir.

 HDP’nin Güneydoğu’da son yaşananlar konusunda Hükümet ve devletle aynı hatta olması mümkün değildir. Herkesin bu hatta olması diye de bir mecburiyet yoktur.

 HDP’nin anayasa masasının dışına itilmesi de bu partinin demokratik siyaset alanının daraltılması anlamına gelir. Bunun da birinci doğal sonucu bu boş alanının biraz daha PKK-KCK etkisine açılmasıdır.

 HDP, Başbakan’ın anayasa masasında olmayacaktır, ama Meclis’te ve Meclis komisyonlarında, üçüncü parti olarak varlığı devam edecektir.

 Bu arada Meclis’in daha hızlı çalışmasını sağlamak amacıyla iç tüzüğün değiştirilmesi de gündemdedir. Bu değişikliği, HDP’yi Meclis’te de biraz daha itmek için fırsat olarak kullanmanın çok talihsiz bir hamle olacağına kuşku yoktur.

 Bazı siyasi çevrelerde HDP’nin kapatılması meselesi “mırıltı” halinde dolaşmaktadır.

 Ak Parti’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde açıkladığı seçim beyannamelerinde bir çok önemli demokratik reform vaadi de bulunmaktadır.

 Bunlar çoktandır beklenen reformlardır ve bunlar beklenirken HDP’nin kapatılmasının konuşulması bile siyasi havayı çok daha fazla karartır.

 “HDP neyi temsil ediyor” tartışması en suni ve abes tartışmadır. İster beğenelim ister kızalım istersek ihanetle suçlayalım ama HDP 5 milyon oyuyla ülkenin yüzde 10’unu temsil etmektedir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums