“ANAYASANI KENDİN YAP”

  • 20.03.2011 00:00

Yeni anayasa Platformu (YAP) üyeleri şehir şehir dolaşarak, yeni bir anayasa yapılmadan önce insanları dinliyor, talepleri kayda alıyor.

Bugüne kadar yapılan anayasalar halkın görüşü alınmadan yapılmıştı. İlk kez, bir sivil insiyatifin harekete geçerek anayasa yapılmadan önce sivil halkın düşüncelerini kayda almasını önemsiyorum.

Düzce’de yapılan toplantıya Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Doç. Dr. Osman Can, sanatçı Lale Mansur, Gazeteci Yaşar Güven ve moderatör Balçiçek İlter katıldılar. Toplantının en çarpıcı yanı, onca yolu aşıp gelen konukların yaklaşık beşer dakika söz almalarıydı. Onlar yeni anayasa üzerine ders vermeye değil, toplantıyı izlemeye gelen konukların nasıl bir anayasa istediklerini öğrenmeye, anlamaya gelmişlerdi.

Konuşmak isteyen herkese ( süre elverdiğince) söz verildi. Çok farklı görüşlerin, taleplerin dile getirildiği ortamda; insanların birbirini ıslıklamadan dinlediğini, hatta katılmadığı görüşleri dile getiren konuşmacıyı bile alkışladığını, ömrü hayatımda ilk kez görmenin bahtiyarlığını yaşıyorum.
Mesela; bir genç kız çıkıp “ ben bu topraklar için canını veren bir şehit torunuyum. Ana dilim olan Çerkezceyi bilmeden büyüdüm. Bu topraklarda benim saygı duyduğum kadar, benim de dilime saygı duyulsun istiyorum.” derken,
Bir başka asker emeklisi “ Çerkezce konuşmak isteyen Kafkasya’ya gitsin” diyordu. Bir başkası da “ Atalarım bu topraklarda, doğdu, büyüdü, canını verdi. Ben ülkeyi bölmek istemiyorum, bir yere de gitmek de istemiyorum, sadece geleneklerime, dilime saygı gösterilsin istiyorum.” diyerek anayasadan beklentisini ifade ediyordu.

Ama en güzeli kimse bir başkasına bağırmıyor, ıslıklamıyor, farklı görüşleri sabırla dinliyordu. Yeni Anayasa Platformu’nun tüm Türkiye’yi dolaşarak insanları tek, tek dinleme girişimi, bize Anayasa’nın kendisinden önce bir arada tartışma kültürünü kazandıracak gibi görünüyor. Bazılarımız, ‘yeni anayasa yapılırken, bizim görüşlerimizi iktidarı elinde tutanlar dikkate almaz’ diye umutsuzluğa kapılsa da, bu girişime destek vermeli ve yeni anayasadan beklentilerimizi
Paylaşmalıyız.
Mesela ben;Güçlü’nün zayıfı ezmediği, insanın her şeyin üzerinde olduğu, bir başka insanın özgürlüğüne kast edilmesinin anayasada ki tek yasak olarak yer aldığı, hayatı koruyan, kollayan ve insanı tekellere kurban etmeyen bir anayasa istiyorum.
Siz ne istiyorsunuz? Katılın, talep edin, görüşlerini yazın.

http://www.yenianayasaplatformu.org


Nermin Alpay
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums