VATANDAŞ AKÇAKOCA KENT KONSEYİNE BAŞKAN OLMAK İSTERSE…

  • 25.04.2012 00:00

 12 Mayısta yapılacak genel kurulda Akçakoca Kent Konseyi delegeleri

Yeni başkanlarını ve yürütme kurulunu seçecek. Yaklaşık 130 delege

Tarafından yapılacak seçimlerde başkanlık için yarışan şimdilik üç aday var.

İçişleri Bakanlığı tarafından 08/10/ 2006 tarihli-26313 sayılı resmi gazetede yayınlanan Kent Konseyi Yönetmeliği’nin ruhu demokratik olmaktan çok uzak olmakla birlikte; Farklı il ve ilçelerde kurulan kent konseyleri, ana yönetmeliğe fazla dokunmadan daha demokratik veya daha anti-demokratik yönelim içinde olabiliyorlar.

Akçakoca Kent Konseyi demokratik olmak için çabalamak bir yana, tümüyle anti-demokratik bir yönerge ile kurulmuş ve giderek daha dar ve katılımcılığı dışlayan, gönüllüğü hiçe sayan bir tavır sergilemiştir.

Kent Konseyi yürütme kurulu, yönetim kurulu gibi kararlar almış, dilediği çalışma gurubunu açmış, dilediğini kapatmıştır.

Kent konseyi yönetmeliğinden de kaynaklanan delege sistemi, Akçakoca için tam bir fiyaskodur. Çünkü; yarısından çoğu faal olmayan delegelerden oluşan 130 kişi Akçakoca’nın 25.000 üstündeki nüfusunu temsil etmekten uzaktır. Kent konseyi, İki yıldır bir mahalle birimi bile oluşturmayı başaramamıştır..

Mahalle temsilcilerinin olmadığı bir seçimin ne kadar katılımcı olabileceğini varın siz düşünün.

 

GENEL KURULDA KİMLER ADAY OLABİLECEK?

Şimdilik başkanlık için yarışan 3 aday var gibi görünse de, genel kurulda delegelerden veya izleyicilerden de adaylar çıkabileceğini söylediğimde;

Delege olmayanların aday da olamayacağı söylendi. Bu demektir ki;

İzleyici sıralarından bir vatandaş çıkıp da “ben başkanlığa veya yürütmeye adayım” diyemeyecek. Bense bakanlığın yönergesinde böyle bir kısıtlamanın olmadığını savunuyorum. Yönerge aynen şöyle ;

“Kent konseyi başkanı

    Madde 11/A - (Ek madde : 06/06/2009 - 27250 S.R.G Yön./7. mad.)

    (1) Kent konseyi başkanı genel kurul tarafından seçilir. Kent konseyi başkanının görev süresi, yürütme kurulunun görev süresiyle paralel olmak üzere ilk dönem için iki yıl, ikinci dönem için üç yıldır.

    (2) Kent konseyi başkanının seçimi için ilk oylamada üye tamsayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılır. Üçüncü oylamada en fazla oyu alan aday, başkan seçilmiş olur.

Yürütme kurulu

       Madde 11 - (1) (Değişik fıkra: 06/06/2009 - 27250 S.R.G Yön./6. mad.) Yürütme kurulu, genel kurul tarafından birinci dönem için iki, ikinci dönem için üç yıl görev yapmak üzere seçilen, kadın ve gençlik meclis başkanlarının da yer aldığı en az yedi kişiden oluşur. Yürütme kuruluna kent konseyi başkanı, bulunmaması halinde yürütme kurulunun en yaşlı üyesi başkanlık eder.”

 

Görüleceği üzere; yönetmelik, başkanın ve yürütmenin nasıl seçileceğinden bahsetmektedir. Adaylara sınırlama getirmemektedir. Kent konseyi dernek vasfı taşımadığı için üyelik durumunun da ucu açıktır. Bu, kent konseyinde söz sahibi olanların demokrasiye ve katılımcılığa ne kadar değer verdikleri ile alakalıdır.

Ben şu an kent konseyine çöreklenen gurubun demokratikleşme için çaba harcayacağına inanmıyorum.

AKÇAKOCA HALKINI TEMSİL EDEN (!) DELEGELER SEÇİMLERDEN ÖNCE AÇIKLANMALIDIR.

Yürütme kurulu, Akçakoca halkını temsil eden (!) delegeleri başkanlık yarışının eşit olabilmesi için sitesinde açıklamalıdır. Liste üzerinden hoş olmasa da kulis yapılacaksa; bunun önüne geçmenin yolu, adayların bu listeyi görebilmelidir.

Hatta, “sıradan vatandaş” da ( hani aday olamayacağı söylenen, sözüne itibar edilmeyen) bilsin, Akçakoca kentinde kendisi adına konuşacak vatandaşı.

 

KENT KONSEYLERİ KATILIMCI OLAMAZ.

Kent konseyinde faal olarak çalışan insanların genel kurulda oy kullanamadığı, aday olamadığı bir yapının katılımcı olduğunu söyleyemeyeceğimiz gibi demokratik olduğunu da söyleyemeyiz. Çünkü; kent konseyi üyeliği yönetmeliğin 8. maddesinde belirtildiği gibi sadece temsilcilerden oluşuyorsa, çalışma guruplarında yer alan insanlar kent konseyi üyesi değildir. Genel kurulda söz söyleme hakkının olmadığı bir yapıda Kim hamallık yapmayı sürdürür?

Gönüllülük başka bir şey, söz hakkına sahip olmak başka bir şeydir. Kent konseyleri bu haliyle; örgütlülük adına bireyin, kişisel gelişimin ve girişimin önünü tıkayan bir şeydir. Kent konseyleri, dernek statüsüne ve kurum olma özelliğine sahip olmadığı ve bir kategoriye de sokulamadığı için amorf ( şekilsiz) yapılar olmaya mahkumdur.

 

Kent konseyleri, bir kermes bile düzenleyemiyorsa,( Van’lı depremzedelere yardım için kermes düzenlemeye kalkmış, dernek olmadığı için para toplayamayacağı uyarısı aldığı yetmezmiş gibi, “amacınız nedir?” gibi sorgulamalara maruz kalmışlardı.)  kültür evi işletme hakkı olmadığı için dernek kurarak açığı kapatmaya çalışıyorsa, (işi, kitabına uydurmaya çalışıyorsa)  “kent konseyleri ne işe yarıyor?” diye sormadan duramayacağım.

 

Birgün işe yaramasını umarak…

   

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums