İnce’nin önündeki engel Akşener mi?

  • 23.11.2018 00:00

  Kulislerde, Akşener’in CHP-İYİ Parti arasında İstanbul’da yapılacak bir işbirliğinde sıcak bakmayacağı tek ismin İnce olacağı söyleniyor. Hatta “Akşener’in İstanbul’daki kırmızı çizgisi Muharrem İnce” deniliyor.

Her iki tarafın da kazandığı veya kaybedenin olmadığı durumları anlatmak için son yıllarda sıkça kullanılan win-win (kazan-kazan) ifadesi bugünlerde siyasette ittifak arayışlarının da sloganı oldu. İktidar cephesinin görüşmelerini, “Ankara’yı istiyorsan Adana’yı vereceksin”, muhalefet cephesinin görüşmelerini, “İstanbul’u istiyorsan Ankara’yı vereceksin” sözleri ile özetlemek yanlış olmaz. İttifakta AK Parti’nin hedefi kaybetme riskini azaltmak, muhalefet içinse iktidarı mümkün olduğu ölçüde geriletmek. Ve bu hedeflerin bir işbirliği olmadan gerçekleşmesi zor görünüyor. Bu nedenle siyaset kulislerinde ittifak görüşmeleri için “win-win zamanı” ifadesi kullanılıyor.

TABANIN BEKLENTİSİ Mİ MHP ÖFKESİ Mİ!

AK Parti-MHP arasında başlayan ancak karşılıklı açıklamalarla bir anda kesilen yerel seçimde ittifak arayışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yaptığı bir davetle yeniden başladı. Erdoğan bu görüşmeyle ilgili ilk açıklamasında ittifak için “tabanların beklentisi” demişti. Görünen o ki AK Parti başta 3 büyükşehir olmak üzere kritik olan seçim bölgelerinde kaybetmemek için MHP’nin desteğini alacak, bunun karşılığında başta Adana olmak üzere MHP’nin bazı taleplerini de kabul edecek. Burada dikkat çekici olan ise Erdoğan’ın ilk açıklamasında geçen “Tabanların beklentisi” ifadesi. MHP milletvekillerinin yorumuna bakılırsa MHP’nin yeniden kapısının çalınmasında “taban beklentisi” değil “MHP tabanının öfkesi” etkili oldu. Bir MHP milletvekili ittifak görüşmeleri bittikten sonra tabanlarındaki ruh halini, “Biz kazanmıyorsak onlar da kazanmasın” sözleriyle anlattı. Bu milletvekiline göre Erdoğan da MHP tabanındaki bu öfkeyi görerek yeni bir adım atmak zorunda kaldı.

İNCE’NİN ÖNÜNDEKİ ENGEL AKŞENER Mİ!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Muharrem İnce, İstanbul’da eğilim yoklaması yapılırsa adaylık yarışına gireceğini ilan etti. İnce’nin bu önerisi yapılacak olan bir eğilim yoklamasından birinci çıkacağı inancına dayanıyor. Tabii İnce’nin gördüğünü CHP yöneticileri de görüyor. Hatta CHP yönetiminin “İnce riski” nedeniyle özellikle İstanbul için ön seçim ya da eğilim yoklamasına sıcak bakmadığı biliniyor. Ancak İnce’nin adaylığının önündeki tek engel seçim sonrası yaşanan kurultay tartışmaları nedeniyle parti yönetimiyle gerilen ilişkiler değil. Arka planda bir başka önemli belirleyen daha var. O da İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde rakibi olan Meral Akşener.

Geçtiğimiz günlerde Akşener Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşadığı bir kırgınlığı dile getirmiş, “Muharrem İnce’nin “Akşener ve Demirtaş’ı başkan yardımcım” yapacağım açıklamasını bir yere oturtamıyorum. Bir Genel Başkan’a siyasi nezaket gösterilmeliydi” demişti. Ancak kulislerde bundan fazlası var. Akşener’in CHP-İYİ Parti arasında İstanbul’da yapılacak bir işbirliğinde sıcak bakmayacağı tek ismin İnce olacağı söyleniyor. Hatta “Akşener’in İstanbul’daki kırmızı çizgisi Muharrem İnce” deniliyor.

MANSUR YAVAŞ ABDULLAH GÜL GİBİ OLACAK

CHP-İYİ Parti’nin yerel seçimde işbirliği görüşmelerinden yansıyan son bilgilere göre temel ilkeler üzerinde anlaşıldı, işbirliği yapılacak büyükşehir sayısı sınırlandı. Pazartesi gününe kadar tablonun netleşmesi bekleniyor. Kulislere göre yapılacak işbirliğinde Akşener’in olmazsa olmazı Ankara. CHP kanadında ise “Ankara’da aday çıkarmamak bizim için intihar olur” görüşü hakim. Bu görüşte CHP’nin Cumhuriyet’in başkentinde aday çıkarmamasının tabana açıklanamayacağı ayrıca Ankara’da aday çıkarmamanın genel oy oranının düşürecek olması etkili faktörler. Yetkililer iki partinin işbirliğinde en kritik illerden biri olan Ankara ile ilgili son kararın iki liderin yapacağı bir görüşmede verilebileceğini söylüyor.

Bu arada uzun zamandır her iki partinin Ankara adayı olarak konuşulan Mansur Yavaş gündemden düşüyor. CHP’de ibre Haluk Koç’a döndü. Bir parti yöneticisi Mansur Yavaş için 24 Haziran’daki aday tartışmalarına gönderme yaparak, “Bu gidişle Abdullah Gül gibi olacak” yorumu yaptı.

İSTANBUL’DA ABDÜLLATİF ŞENER, ADANA’DA SONER ÇETİN

Dİ-EN Araştırma yerel seçimde İstanbul ve Adana’nın nabzını tutan bir çalışma yaptı. 10-20 Kasım tarihleri arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre hem İstanbul hem de Adana’da CHP-İYİ Parti ittifakının alacağı oy, AK Parti-MHP ittifakının üstünde görünüyor. Araştırmaya göre, adı geçen İstanbul adaylarında Binali Yıldırım (40.1) ile Abdüllatif Şener (40.3) birbirini izliyor. Adana’da ise CHP’nin Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin yüzde 52.2 ile açık ara önde görünüyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums