İYİ Parti’den yerelde kâr maksimizasyonu hesabı

  • 14.11.2018 00:00

  İYİ Partili bir yöneticinin ifadesiyle yerel seçimde ekmek yenmek isteniyorsa 'Kâr maksimizasyonu' üzerinden gidilmeli. Evet, CHP’nin oyu İYİ Parti’den fazla. Ama CHP bu oyun üzerine bir kişi ekleyemiyor. İYİ Parti’nin ise genişleme imkânı var. Adaylar oy oranları mukayese edilerek değil seçmen profiline bakılarak belirlenmeli.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun ifadesiyle yerel seçim öncesi Ankara’da “siyasi satranç masası” kuruldu. AK Parti ile MHP arasındaki yerel seçimde ittifak arayışı şimdilik rafa kalkarken bu kez muhalefet cephesi hareketlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun talebiyle gerçekleşen görüşme 24 Haziran seçimlerinin ardından gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme oldu.

İki liderin baş başa ve beraberlerindeki 3 kişilik heyetlerle yaptığı ayrı ayrı görüşmeler her şeyden önce 24 Haziran öncesinde olduğu gibi kamuoyu önünde, açık, şeffaf bir sürecin yürütüleceği mesajı vermesi açısından önem taşıyordu. Hem CHP hem de İYİ Parti “gizemli ilişkilerle süreci enfekte etmeme” ve iktidarın “gizli görüşme” propagandasına maruz kalmama noktasında şimdilik kararlı görünüyor. Bu açıdan yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrası ortak açıklama yapılması önemliydi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı’nın açıklamaları “yerel seçimde işbirliği yapılacak mı?”, “Bu işbirliği hangi zeminde nasıl olacak?” gibi sorulara yanıt vermedi ama Paçacı’nın, “Türkiye’nin iki büyük partisi bir araya gelerek ortak mutabakatı temin etmiştir. Milletimiz umutsuzluğa kapılmasın. Bu toplantı hem CHP hem İYİ Parti olarak geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlamıştır” sözleri görüşmelerin başlangıç aşamasında olduğu, devamının geleceğinin işareti oldu.

Edindiğimiz bilgiye göre de görüşmeler hem heyetler düzeyinde işbirliği seçenekleri üzerine çalışma hem de bu çalışmaların sonucunu değerlendirmek üzere liderler düzeyinde devam edecek.

İki parti arasında işbirliği arayışı yeni başladı ama ilk görüşmede partilerin pozisyonlarını ve yerel seçimlere dair tutum alışlarını ortaya koyduklarını söylemek mümkün. Bu konuda özellikle İYİ Parti cephesinin ciddi rezervleri olduğunu belirtelim.

Her şeyden önce İYİ Parti ilk kez yerel seçim sınavına girecek. İYİ Parti’nin yüzde 10 oyu, 40 milletvekili, MHP’den de geçen 9 ilçe belediyesi var ama önümüzdeki seçimde ortaya bir de yerel seçim başarısı koyması gerek. Bu İYİ Parti’nin yerel seçimlerden sonra katılacağı genel seçim için önemli bir referans olacak. Bu nedenle İYİ Parti’nin gelecek vizyonu açısından kendini gösteren bir strateji izlemesi gerektiği ifade ediliyor.

İkincisi İYİ Parti kaynakları 24 Haziran seçim sonuçlarının iyi okunması ve ders alınması gerektiği görüşünde. Partinin değerlendirmesine göre 24 Haziran seçimlerinde alınan yüzde 10 oyun 7’si MHP, 3’ü CHP ve AK Parti’den geldi. İYİ Parti’nin asıl oy almak istediği AK Parti’den ise istenen dönüş gerçekleşmedi. İYİ Parti’ye göre bu tablonun sorumlusu kutuplaşma siyaseti tuzağına düşülmüş olması. Bu noktada hedef tahtasına özellikle CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce konuluyor ve aynı hataya düşmemek gerektiği ifade ediliyor.

İYİ Parti bugün yapılan kamuoyu araştırmalarında AK Parti seçmeninin yüzde 16-22’lik bölümünün kararsız göründüğüne dikkat çekiyor. İşte bir 24 Haziran tablosu daha yaşamamak için kararsız seçmeni muhalefete çekecek bir strateji belirlemek gerekiyor. İYİ Parti’ye göre bunun adresi de CHP değil, İYİ Parti olabilir.

İYİ Partili üst düzey bir yöneticinin ifadesiyle yerel seçimde ekmek yenmek isteniyorsa “Kâr maksimizasyonu” üzerinden gidilmeli. Evet, CHP’nin oyu İYİ Parti’den fazla. Ama CHP bu oyun üzerine bir kişi ekleyemiyor. İYİ Parti’nin ise genişleme imkanı var. İşbirliğinde oy oranlarını mukayese ederek sonuç alınmaz. İl il seçmen profiline bakmak, o profile göre aday çıkarmak gerek. Bu noktada birçok yerde CHP değil İYİ Parti daha avantajlı olabilir.

İş birliğine “oy oranı” değil “özgül ağırlık” üzerinden bakan İYİ Parti eli yüksekten açacak görünüyor. Kulislerde Akşener’in Ankara’yı mutlaka istediği konuşulurken önümüzdeki günler işbirliği arayışlarında daha sıcak gelişmelere gebe görünüyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums