Pervin Buldan'ın ekim ayı hakkı doldu!

  • 5.01.2018 00:00

  HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ekim ayı içinde Adalet Bakanlığı'ndan izin alarak Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile görüşme şansı yakaladı. Buldan daha sonra Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski kadın milletvekillerini ziyaret etmek istedi. Ancak Adalet Bakanlığı’ndan gelen yanıt, “Ekim ayı hakkınızı doldurdunuz” oldu.

SAĞCI ADAY 2014’ÜN GÜNDEMİYDİ

31 Mart’ta yapılacak yerel seçim için üzerinde mutabakat sağlanan 105 adayını açıklayan CHP’nin kasım ayı ortasında da aralarında büyükşehir ve il belediye başkan adaylarının olacağı yaklaşık 150 ismi daha ilan etmesi bekleniyor. Seçime 5 ay kala erkenden açıklanan bu adaylar CHP’yi diğer partilere göre “ön almış” gibi gösterse de kritik yerlerde adayların hangi yöntemle belirleneceğine dair tartışma sürüyor. Genel merkezin adayları ön seçim yerine eğilim yoklaması ve kamuoyu araştırmaları ile belirlemek istediği sır değil. Bu yaklaşım çok sayıda partilide 2014 seçimlerinde yaşandığı gibi “sağcı aday” gösterilme olasılıklarına dair endişeleri arttırıyor. Bu endişe sadece partinin tabanında değil karar mekanizmalarından CHP MYK’da da var.

Bir MYK üyesi “sağcı aday” tartışmaları için, “Sağcı aday 2014 seçimlerinin tartışmasıydı. Belli ölçülerde doğruydu. Ancak 2018’e baktığımızda iktidar partisinin tüm hikayesi bitti. Bugünün doğrusu sahaya politikalarımızın ana temsilcileri ile çıkmak. İktidarın karşısında başarıyı bizi biz yapanlar getirecektir” sözleriyle anlattı. Parti yönetiminde birçok ismin böyle düşündüğü belirtilirken gözler CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nda. Kılıçdaroğlu, son katıldığı televizyon programında Ankara adaylığı konuşulan Mansur Yavaş için, “Siyaset dünyasının önemli bir ismi. Kendisiyle görüşüyorum” demiş, ama eklemişti, “önümüzde çok uzun bir süre var” diye. Bakalım bu süre nasıl bir sonuç getirecek.

BULDAN’IN EKİM AYI HAKKI DOLDU!

Aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 9 HDP’li milletvekilinin tutuklandığı 4 Kasım 2016 operasyonunun üzerinden 2 yıl geçti. HDP yöneticileri ve milletvekilleri bugün dolayısıyla operasyonda tutuklanan arkadaşlarını ziyaret etmek ve cezaevleri önünde açıklama yapmak istedi. Ancak ne görüşe ne de açıklama yapılmasına izin verilmedi. HDP’li milletvekillerine cezaevlerine ziyaret yasağı yaklaşık 3 yıldır sürüyor.

HDP yöneticilerinden edindiğimiz bilgiye göre, milletvekillerinin cezaevi ziyareti için Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuru sayısı binlerle ifade ediliyor. Ancak verilen izin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. HDP kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ekim ayı içinde Adalet Bakanlığı’ndan izin alarak Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile görüşme şansı yakaladı. Buldan daha sonra Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski kadın milletvekillerini ziyaret etmek istedi. Ancak Adalet Bakanlığı’ndan gelen yanıt, “Ekim ayı hakkınızı doldurdunuz” oldu.

MECLİS’TE 15 TEMMUZ TARTIŞMASI BÜYÜYECEK

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden neredeyse 2.5 yıl geçti ama ne darbe girişimine ne de darbe sonrası FETÖ’yle mücadele adı altında yürütülen çalışmalara dair soru işaretleri bitmedi.

Sık sık “FETÖ’nin siyasi ayağı”na dair sert tartışmaların yaşandığı Meclis’te geçtiğimiz hafta FETÖ yine gündemdi. Önce İYİ Parti’nin “FETÖ’nün hain darbe girişimine yardım ve yataklık eden işbirlikçilerin ve sorumluların, bu teşebbüse karşı sorumlulukları gereği önlem almayanların ve bu hain örgütün siyasi ve iktisadi destekçilerinin belirlenmesi” amacıyla araştırma komisyonu kurulması önergesi üzerine sert tartışmalar yaşandı. Tartışmalar 2 yıl süren OHAL’in son çıkan 701 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi’nin görüşmelerinde daha da şiddetlendi. OHAL KHK’sı ile kamu görevinden ihraç edilen Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam’ın eleştirileri ise AK Partilileri ayağa kaldırdı.

Meclis’in yeniden sıcak gündem başlıklarından biri haline gelen FETÖ bu hafta da CHP’nin “15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanların aileleri ile gazilere yardım amacıyla başlatılan kampanyada toplanan paraların akıbeti” ile ilgili Meclis Araştırması açılması önergesi nedeniyle tartışma konusu olacak. CHP, “Dayanışma Kampanyası” kapsamında toplanan 309 milyon liranın “keyfi” kullanıldığı şüphesi taşıyor. Bu paraların akıbetinin araştırılması talebiyle verilen önergenin geçtiğimiz hafta FETÖ tartışmalarıyla gerilen Meclis’te yeni tartışmalar ve gerilimlere yol açacağını şimdiden söylemek mümkün.

MECLİS’TE 2 ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK

Meclis’teki mevcut sandalye dağılımı iktidar blokunun içinde yer almadığı hiçbir teklif ve önerinin hayata geçmesine izin vermiyor. Meclis Genel Kurulu’nda bugüne kadar 50’ye yakın konuda araştırma komisyonu kurulması için önerge verildi, ancak tamamı AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Bu hafta ise bir ilk yaşanması bekleniyor. Çünkü AK Parti 27. Yasama Dönemi’nin ilk Araştırma Komisyonu kurulması önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu. Önerge Otizm, Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Down sendromunun yaygınlığının incelenmesi, yürütülen çalışmaların değerlendirilmesi, erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon konularında varsa eksikliklerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin ortaya konulması için meclis araştırma komisyonu kurulması” talebini içeriyor. Muhalefet partilerinin de hayır diyemeyeceği bu önergenin şimdiden oy birliği ile kabul edileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda Meclis’in ilk araştırma komisyonu da Otizm ve Down sendromlu çocukların sorunları için kurulmuş olacak. Bu arada AK Parti’nin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu kurulması için de çalışma yaptığı biliniyor. Bu öneri de kabul edildiğinde Meclis’te iki araştırma komisyonu kurulmuş olacak.

BÜTÇE MESAİSİNE DEVAM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2019 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bu hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmeleri yapılacak. CHP’nin çok sayıda milletvekili ile çıkarma yapacağı eğitim bütçesi görüşmelerinin tartışmalı geçmesi bekleniyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums