İttifaktaki çatlak CHP’nin yüzünü güldürecek

  • 24.10.2018 00:00

 Kartların yeniden dağıtıldığı siyaset sahnesinde en mutlu cephe ise CHP görünüyor. Bir CHP milletvekili bu durumu “Düne göre daha iyiyiz” sözleriyle dile getirdi. Yerel seçimde Cumhur İttifakı olursa Eskişehir, Hatay gibi çok sayıda ili kaybetme riski ile karşı karşıya kalacağı yorumları yapılan partide bu ittifakın ortadan kalkmış olması sevindirici bulundu.

AK Parti ile MHP’nin yerel seçimlerde “zoraki” ittifak arayışı karşılıklı “herkes kendi yoluna” açıklamalarıyla son buldu.

Bu hem AK Parti hem de MHP çevresi için sürpriz değil tersine son haftalarda yaşanan tartışmaların ardından istenen bir durumdu. Erdoğan ve Bahçeli’nin “yerel seçimde ittifak yok” açıklamalarının her iki parti grubunda da neredeyse aynı coşkuyla alkışlanması bunun en somut göstergesi oldu.

Yerel seçimde ittifak yok. Peki yara alan Cumhur İttifakı Meclis’te devam eder mi? Kulislerde bu sorunun yanıtını aradık. Bahçeli “Devam” dedi ama Bahçeli’nin sağ kolu olarak gösterilen Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın temkinliydi. Yalçın, “Cumhur İttifakı bitti demek doğru değil. Onun geleceği sonra belli olur” dedi. Çok sayıda MHP milletvekilinin görüşü de “Cumhur İttifakı devam etse de eskisi gibi olmaz” yorumunda bulundu.

AK Parti ile MHP arasında yaşanan bu gelişmenin ardından muhalefet cephesinde birbirinden farklı senaryolar konuşulmaya başlandı. En çok yapılan yorum “Bu bir kayıkçı kavgası” şeklinde oldu. Bu görüşe göre yerel seçim ittifakının olmayacağı belliydi. Bunun üzerine Andımız, af tartışmalarıyla her iki parti de kendi tabanına ve seçmenine mesajlar vererek süreci kendi hanesine artı puana dönüştürmeye çalıştı. Bazı milletvekilleri de “danışıklı dövüş” yorumu yaptı.

İYİ Parti’den gelen yorum ise daha renkliydi. Parti yöneticisi bir milletvekili, “Çiftler arasında böyle tatsızlıklar olur” dedi. Aynı siyasetçinin yaşanan duruma dair “Terk eden aslında terk edilendir” sözleri de Bahçeli’ye mesajdı.

İttifakta yaşanan çatlağın ciddi bir krize dönüşmeyeceğini söyleyenler çoğunlukta. Bu görüşü savunanlar AK Parti’nin Meclis’te çoğunluk olmadığını hatırlatarak bir ittifak zorunluluğunun altını çizdi. “2019 bütçesinin geçmediği, kritik birçok yasada krizlerin yaşanacağı bir Meclis, yine yerel seçimde AK Parti’nin İstanbul’u kaybettiği bir tabloda yaz aylarında seçim görünür. Bunu istediklerini sanmam” yorumu yapıldı.

Peki Erdoğan yeni ortaklar bulamaz mı? Kulislere göre bu mümkün. Farklı partilerden siyasetçiler HDP ve İYİ Parti’ye dair senaryolar yazıyor. AK Parti İYİ Parti yakınlaşması senaryosuna en büyük itiraz “yola yeni çıkmış bir parti böyle bir ittifaka girerse gelecek şansını yitirir” şeklinde. İYİ Partililer ise iktidarla yakınlaşma iddialarına AK Parti ile MHP arasındaki gerilimi dikkate almadıklarını belirterek yanıt dahi vermek istemiyor.

Bir başka senaryoya göre AK Parti ile HDP arasında bir yakınlaşma mümkün. Erdoğan’ın Diyarbakır mesajı, Andımız çıkışı Kürtlere mesaj olarak yorumlanıyor. Kulislerde yüksek sesle dile getirilmeye başlanan bu senaryoya da en büyük itiraz yine HDP’den geliyor. Son 3-4 yılda yaşananlara dikkat çeken bir partili, “Bu o kadar kolay değil. Yaşadıklarımıza bakarsak bir anlamda iki parti arasına kan girdi demek mümkün. AK Parti çok yol almalı, büyük değişim geçirmeli ki inandırıcı olsun” diyor. Aynı siyasetçi Erdoğan’ın Kürtlere göz kırpan mesajları için “HDP ile mümkün değil ama özellikle dindar Kürt seçmenden oy almak için çaba harcayacaktır. Bazı tutukluların serbest bırakılması gibi 1-2 sıcak gelişme belki yaşanabilir” yorumu yapıyor.

Kartların yeniden dağıtıldığı siyaset sahnesinde en mutlu cephe ise CHP görünüyor. Bir CHP milletvekili bu durumu “Düne göre daha iyiyiz” sözleriyle dile getirdi.

Yerel seçimde Cumhur İttifakı olursa Eskişehir, Hatay gibi çok sayıda ili kaybetme riski ile karşı karşıya kalacağı yorumları yapılan partide bu ittifakın ortadan kalkmış olması sevindirici bulundu. Meclis kulislerine göre ittifakın ortadan kalkması ile CHP için hem bu illeri daha kolay almanın yolu açılmış hem de sahada 3 sağcı parti yarışacağı için CHP’ye daha fazlası için gün doğmuştu.

Bir milletvekili, “Eğer CHP yönetimi geçmiş seçimlerde olduğu gibi sağcı aday arayışına girmez, tersine partili ve daha soldan aday çıkarırsa bu tabloda daha fazla il kazanma şansını yakalayabiliriz” dedi. Bakalım CHP yönetimi bu tabloyu nasıl okuyacak, bu şansı kullanabilecek mi?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums