Dünya 5’ten, AK Parti 4’ten büyüktür!

  • 22.10.2018 00:00

  Ankara’da siyaset hareketli. Meclis’te bütçe maratonu başlıyor, Genel Kurul’da da geçtiğimiz hafta reddedilen fındık için araştırma komisyonu kurulması önergesi ele alınacak. CHP 200’e yakın belediye başkan adayını bu hafta açıklıyor. İYİ Parti 25 Ekim’de bir yaşını kutlarken 2 gün sonra da yerel seçim startını verecek. Milyonlarca öğrenci ve velinin beklediği eğitimin yol haritası da bu hafta açıklanacak.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “Güçlü Meclis” iddiası ilk yarasını geçtiğimiz hafta aldı. 5 siyasi parti grubunun yer aldığı Meclis’te “4 mü büyük 1 mi” sorusuna “1” yanıtı haftaya damgasını vurdu.

Bu yanıta fındık tartışması neden oldu. Türkiye uzun zamandır fındık üreticilerinin sıkıntılarını konuşuyor. Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini yapan Türkiye için fındık stratejik bir tarım ürünü olmasının yanı sıra Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir kesimin de tek geçim kaynağı. Yaklaşık 500 bin üreticiyi ilgilendiren ürünle ilgili verimlilik sorunundan, fiyatının yurt dışında belirlenmesine, tekelleşmeye birçok sıkıntılı tartışma başlığı var. Siyasi partiler de olması gerektiği gibi bu konuyu Meclis gündemine taşıdı, fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması, çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Öneriyi Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin getirmesi de ayrı bir önem taşıyordu. CHP de benzer bir önerge sunmuştu. İYİ Parti ve HDP de önergeye tam destek verdi. Ancak AK Parti kabul etmedi. AK Parti’nin kabul etmeme nedeni de ilginçti. Araştırma komisyonu kurulmasını istiyordu ama “biz de hazırlığımızı yapalım biraz daha genişletilip yeniden verelim” diyordu. Oylamada da AK Parti’nin istediği oldu, komisyon kurulması önergesi reddedildi. Bu reddin alkışlarla karşılanması bir yana CHP ile AK Partili milletvekili arasında yaşanan diyalog da “Güçlü Meclis” sloganıyla yeni döneme başlayan Meclis için tarihe geçecek bir diyalog oldu.

CHP’li Engin Özkoç önerge AK Parti oylarıyla reddedildikten sonra, “Meclis’te 4 siyasi parti bir araya gelerek fındık üreticisinin haklarını ve hukukunu savunmak için bir önergenin arkasında dimdik durmuşlardır. 4 mü büyük, 1 mi büyük?” diye sordu. AK Parti Milletvekili Recep Özel, “1 büyük, 1” diye bağırdı. Bu sözler Meclis kulisinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler için sıklıkla kullandığı “Dünya 5’ten büyüktür” sözleri hatırlatılarak “Dünya 5’ten, AK Parti 4’ten büyüktür!” tepkisine yol açtı.

Tepki bununla sınırlı değildi. AK Parti’nin kendi istemediği sürece Meclis’te hiçbir komisyon kurulamayacağının simgelerinden birine dönüşen bu oylamanın bir de maliyet boyutu vardı. Buna dikkat çeken de eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz Meclis kulisinde, “Bu görüşme gelecek hafta tekrar yapılacaksa Meclis’in bugünkü boşa giden harcamasını kim karşılayacak?” diye sordu. Yılmaz haksız değildi, Meclis’in çalıştığı her saat harcanan elektrik, su, çalışan uzmanlar ve daha birçok maliyet kalemi bir araya getirildiğinde ciddi bir tüketim yapıyordu ve kamuda tasarrufun konuşulduğu bir dönemde belki de milyonlar çöpe gitmişti.

Bu hafta Meclis bu çöpe giden parayı konuşur mu bilmiyoruz ama Genel Kurul’da ele alınacak önemli başlıklardan biri fındık için araştırma komisyonu kurulması olacak. AK Parti’nin diğer partilerin de imzasını alarak getireceği ortak önerge ile yeni yasama döneminin ilk araştırma komisyonu da kurulmuş olacak.

CHP KAŞIKÇI CİNAYETİNİ MECLİS’E TAŞIYACAK

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili tartışma da bu hafta Meclis’in önemli gündem maddelerinden biri olacak. CHP Grup Başkanvekilleri Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması önergesini geçtiğimiz hafta vermişti. CHP TBMM Genel Kurulu’nda bu olayla ilgili kapalı oturum yapılması isteyecek. Ayrıca TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun CHP’li üyeleri bir rapor hazırladı. Bu rapor da komisyonun çarşamba günkü toplantısında komisyon başkanına iletilecek.

MECLİS BÜTÇE MARATONUNA BAŞLIYOR

Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında 2019 bütçesi ilk kez Cumhurbaşkanlığınca Meclis’e sunuldu. Bütçe maratonu 23 Ekim’de Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerle başlayacak. Yaklaşık 1 ay sürecek komisyon görüşmelerinin ardından bütçenin aralık ayı başında Meclis Genel Kurulu’nda ele alınarak ay sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.

Yeni sistemde bütçeyi Cumhurbaşkanlığı hazırladığı için TBMM’de bütçe sunuş konuşmasını yürütme adına cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bir bakan yapacak. Ancak CHP’nin buna itirazı var. CHP’ye göre bütçeyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın savunması gerek. Bu tartışmanın bütçe görüşmelerinin de ilk tartışması olacağını şimdiden söylemek mümkün.

HDP İSTEDİĞİ ÜYEYİ SEÇTİREBİLECEK Mİ?

Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta Sayıştay’da boş bulunan 5 üyelik için seçim yapılacak. Dikkat çekici bir seçim de Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nda HDP’nin sandalyesi için yapılacak. Bu seçim aslında 25 Temmuz’da yapılmıştı. Ancak AK Parti HDP’nin listesinde yer alan ikinci sıradaki tavşan aday için oy kullandı. HDP’nin “siyasi nezaketsizlik” olarak değerlendirdiği bu gelişmenin ardından “tavşan aday” istifa etti. Bu hafta yeni bir seçim yapılacak ve HDP’nin kurul üyeliği için göstereceği Bayram Aslan’ın seçilmesi istenecek.

EĞİTİMİN YOL HARİTASI AÇIKLANIYOR

Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “yol haritamız olacak” dediği vizyon belgesi de bu hafta açıklanıyor. Açıklama için 15 Ekim tarihi verilmiş ancak bu tarih bir hafta ertelenmişti. Vizyon belgesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan’ın da katılacağı törenle 23 Ekim’de açıklanacak. Öğrencisinden öğretmenine, velisinden eğitim personeline milyonlarca kişi bu açıklamayı bekliyor. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik uygulaması devam edecek mi? Öğretmen kalitesini arttırmak için ne yapılacak? Lise ve üniversiteye giriş sınavlarında değişiklik olacak mı? Müfredat yenilenecek mi? Tüm bun sorulara “Vizyon belgesi” yanıt verecek mi bu hafta göreceğiz.

CHP 200 ADAY AÇIKLAYACAK

Yerel seçim öncesi hazırlıklarını sürdüren siyasi partilerde bu hafta da yoğun bir gündem var. CHP’de 24 Ekim’de toplanacak Parti Meclisi’ne “üzerinde mutabakat sağlanmış” 200’e yakın ilçe ve belde başkan adayının isminin sunulması bekleniyor. Bu isimler onay görürse CHP’nin ilk adayları da bu hafta ilan edilmiş olacak. Bu arada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 44 ile gönderdiği heyetler de çalışmalarını tamamlayarak Ankara’ya döndü. Bu çalışma kapsamında hazırlanan raporlar da genel merkez yönetimince değerlendirilecek. Aday başvurularının da bu hafta içinde sona ermesi beklenen CHP’de ay sonuna kadar çok sayıda adayın ilan edilmesi bekleniyor.

İYİ PARTİ 1 YAŞINA GİRİYOR

Meclis’in en genç partisi İYİ Parti 25 Ekim’de 1 yaşına girecek. Kuruluşunun ardından ilk seçimlerde 40 milletvekili ile Meclis’e girmeyi başaran İYİ Parti, 1 yaşını Ankara’da bir toplantı ile kutlayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in konuşma yapacağı toplantıdan 2 gün sonra İYİ Parti’nin bu kez yerel seçim için bir buluşma gerçekleştirmesi bekleniyor. Seçim öncesi parti yöneticileri ile Türkiye’yi dolaşan İYİ Parti kadroları 27 Ekim’de yapılması planlanan bu toplantı ile de yerel seçim startını vermiş olacak.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums