TEK MÜTTEFİK KÜRTLER!

  • 10.02.2015 00:00

 IŞİD'in Kürt savaşçılar tarafından Kobani'den kovulması, ardından Kürdistan bölgesel yönetimine bağlı Peşmergeler ve PKK'nın silahlı unsurları HPG'nin başta Şengal ve Mahmur olmak üzere Kürdistan topraklarında yine IŞİD'e ağır darbeler indirmeleri ve de nihai hedef olan Musul'un işgalden kurtarılması yönünde yine Kürt güçlerince başlatılan kapsamlı operasyonda kayda değer ciddi sonuçların alınması Kürtleri bölgenin en önemli aktörü kılmış durumda.

Ortadoğu'da ve de özellikle Suriye'de tüm politikalarını Esat rejimini devirmeye yönelik planlayıp hareket eden Ankara'nın yaşadığı hayal kırıklığı ve şaşkınlığın etkileri bir türlü atlatılamazken, özellikle Kürtlerin Rojava'daki Kantonlaşma ve özgürleşme çabalarına hep öfke ile karşılık vermesi Esat'ın ömrünü daha da uzattı denilebilir.

Ortadoğu denkleminde Kürtleri hiçe saymak ve dışlamak kısa vadede Ankara için kabul edilebilir bir durum olsa da bunun ne denli büyük bir aldatmaca olduğunu hem Suriye gerçeğinde ve hem de Irak gerçeğinde çok daha net görebilmek mümkün.

Başta ABD olmak üzere birçok batılı ülkenin bölgede "anahtar" rolü biçtiği Kürtleri Ankara'nın hemen burnunun dibinde algılamaması doğrusu anlaşılır gibi değil.

Tüm hesaplarını Özgür Suriye ordusu üzerine kuran Ankara bu hesap hatasının farkına çok sonra varsa da henüz bunu sindirebilmiş değil.

Başta IŞİD olmak üzere ve sonrasında Esat'a karşı hiçbir varlık gösteremeyen ve kendi içinde savruk ve dağınık bir görüntü veren Özgür Suriye Ordusu; denilebilir ki Ankara'nın en büyük hayal kırıklığıdır.

Mezhep ve aşiret kültürüne sırtını dayamış bu oluşumun zaten Esat'ın güçlü ordusuna ve IŞİD gibi ciddi bir güce karşı koyabilmesi mümkün değildi.

Öte yandan Kobani'dekarşısındaki güce oranla çok daha kısıtlı savaş materyallerine sahip Kürtlerin başarısı tüm Dünya'nın terörizme karşı örnek gösterebileceği bir direniş hareketidir.

Ebetteki koalisyon güçlerinin ağır hava saldırıları bu zaferin kazanılmasında çok önemli paya sahiptir, ama şu da bir gerçek ki IŞİD'in yenilgiye uğratılması Kürtler adına çok ama çok önemli bir kazanımdır.

Aslında Kobani zaferi sadece Kürtler için değil başta Türkiye olmak üzere diğer bölge ülkeleri adına kayda değer bir kazanımdır.

Örgütün yayılmacı ve istilacı politikalarının önüne geçmek ve hele de Ankara için bu vahşi örgüt ile kendi sınırları arasında adete bir demir perde gibi duran Kürtlere karşı düşmanca tavır takınmak doğrusu anlaşılır ve izah edilebilir bir durum değil.

Geçmişte hem Özgür Suriye Ordusu ve hem de bir takım iddialarda dile getirilen IŞİD'e karşı "müsamaha" bir kenara bırakılıp uzun vadede daha reel politikaların izlenmesi kaçınılmazdır.

Açıkçası Ankara bundan sonra özellikle Rojava'daki oluşumu sekteye uğratma çabalarına girerse kaybeder.

Batı ve de özellikle bölgesel rakip İran ile iyi ilişkiler içinde olan bir Kürt otonomisi ileride Ankara için ciddi rahatsızlıklar yaratabilir, olması gereken Türkiye'nin bu oluşuma yakın durması ve dostane ilişkiler geliştirmesidir.

Bu ilişkilerin güven temelinde gelişmesi,bir yandan Esat'ın yenilmesini çok daha kolaylaştırırken diğer yandan hem Suriye'nin özgürleşmesi ve hem de Ankara için artık çok ağır bir külfet olmaya başlayan 2 milyona yakın Suriyelinin ülkelerine dönmesi için ciddi bir güç olacaktır.

Özellikle bugün ülke sınırları içinde yaşayan Suriyelilerin yakın zamanda çok ciddi sosyal ve toplumsal olaylara sebep verebileceğini özellikle güney illerinde yaşanan birçok nahoş olaydan anlayabilmek mümkün.

Ebetteki Suriyeliler olayının insani yönü çok üzüntü verici bir durum; lakin bu 2 milyon mülteci içinde özellikle IŞİD gibi selefi örgütlerle bağı olan bir takım kişilerin varlığı da doğrusu ülkenin iç güvenliği açısından çok ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

Özetle Ankara Kobani sonrasında Ortadoğu politikasına yeni bir yön vermeli, başta Rojava olmak üzere Suriyeli göçmenler ve Esat denkleminde en akılcı yolu seçmelidir.

http://vivahiba.com/article/show/tek-muttefik-kurtler/

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums