4+4+4 ZORUNLU KADEMELİ EĞİTİM (3)

  • 27.03.2012 00:00

           Bundan önceki iki yazımda Almanya'da kademeli zorunlu eğitimi anlatmıştım. Oradaki okulların niteliklerini ve kısaca da meslek eğitiminden söz etmiştim. Bu yazımda Almanya'da din eğitimini anlatmaya çalışacağım.

 

          ALMANYA’DA DİN EĞİTİMİ 

 

          Almanya okullarda din dersi vardır. Din dersine girip girmeme konusunda çocuk 14 yaşını doldurana dek veli,14 yaşından sonra çocuğun kendisi karar vermektedir.(Alman hukukunda buna dinsel rüşt yaşı denmektedir.)

 

          Din dersleri yasalara göre mezhep bazında olmak zorundadır. Başka bir anlatımla bir Hıristiyan din dersi olamaz. Ancak Katolik veya Protestan veya Musevi din dersi olabilir.

 

          Dersleri veren öğretmenlerin büyük kısmı o okulda diğer dersleri de veren öğretmenlerdir. Örneğin bir öğretmen, matematik, din dersi öğretmeni, tarih, din dersi öğretmeni olabilir. Kiliseler tarafından görevlendirilen öğretmenler de ders verebilirler.

 

          Bazı eyaletlerde, din dersi ders programı içinde ve eğitim idaresinin   yönetiminde seçmeli ders olarak konulmuştur. Bu dersi seçmeyen öğrenciler, altarnatif olarak  etik/değerler veya bir başka derse girmek zorundadır. Bu derslerde insanlığın değerlerinin oluşumu ve gelişimi. Günlük yaşamda değerler. Dinler tarihi gibi konular işlenmektedir.

 

          Almanya'da kilise okluları ve yuvaları da vardır. Daha önce anlattığım tüm okul türleri olabilir. Devlet okullarının programlarının uygulanması zorunluluğu vardır. Ayrıca ders verecek kişilerin öğretmenlik diploması olması gerekir. Bu tür okulların eğitim bakanlığınca denkliği tanınması gerekir. Bu okullar zorunlu 10 yıllık eğitim çerçevesinde işletildiğinden din adamı yetiştirme gibi bir görevi olamaz.

 

          Bu yazılarımda sizlere Almanya'da zorunlu eğitim, meslek eğitimi ve din eğitimini anlatmaya çalıştım.

 

          Yazımı tamamlamadan önce Almanya'da eğitim sendikasının eğitim öğretim süreçlerinde ne kadar etkin bir rol oynadığını bir örnekle aktarmaya çalışacağım. Dilerim bizde başarırız.

 

         Almanya Eğitim ve Bilim Sendikası GEW .Almanya eğitiminde tüm süreçlere katılım hakkına sahiptir.Grev ve Toplu Pazarlık hakkı vardır.Eğitimin planlanıp programlanması,ders kitaplarının yazımı,yöneticilerin seçilmesi  gibi konularda görev üslenirler.

 

          GEW ile yaptığımız ortak seminerlerinden birinde yaşadığım bir anımı paylaşmak isterim.

 

          Yanlış anımsamıyorsam 1980 li yıların sonu olabilir. Ekonomik krizin yaşandığı bir dönem. Alman hükümetiyle GEW toplu pazarlık masasına oturuyorlar. Siyasi iktidar sıfır zam öneriyor. Sendika tabii ki kabul etmiyor. Günlerce süren pazarlık. Bir türlü sonuç alınamıyor. En sonunda sendika hükümete, madem bizim önerimizi ciddiye almıyorsunuz, bizde sendikayı kapatma kararı aldık deyip toplu pazarlık masasından kalkıyorlar. Bir gün sonra siyasi iktidar GEW 'yi davet ediyor. Sendikayı kapatırsanız Almanya'da eğitim sistemi çöker deyip anlaşma zemini oluşturuluyor.

          Bu örnek bir sendikanın eğitimde ne kadar önemli rol oynadığının açık göstergesidir.

 

          Türkiye'de  de sendikalar bu konuma gelebilecek projeler üretebilir, eğitm öğretim süreçlerine katılabilirlerse, eğitim sorunları önemli ölçüde çözümlenir diye umuyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums