ZORUNLU İLKÖĞRETİM DÖRT YILMI OLUYOR.

  • 24.02.2012 00:00

 

4+4+4 Yıllık Kademeli Eğitim neleri getiriyor neleri götürüyor.  

 Zorunlu sekiz yıllık Temel Eğitim Kanunu 1997 yılında yasalaştı.

 Yedinci ve sekizinci eğitim şuralarının önerileri bunda önemli rol oynadı.

 6-13 yaş grubu için okullaşma oranı 1997-1998 de %85 iken 2010-2011 de%99'a çıktı.

 Bir yıllık zorunlu okul öncesi eğitimi 18.Milli Eğitim Şurası tavsiye kararı olarak aldı.2013 yılından itibaren tüm Türkiye'de uygulamaya geçilecekti

 Avrupa Komisyonu da bu kararı destekledi.17 milyon dolar mali destek taahütünde bulundu.Daha önce 57 ilde başlanan zorunlu okul öncesi eğitim,bu yıl 14 ilin katılımı ile 71'e ulaştı.

 AKP hükümetince gerçekleştirilen bu adımlar eğitime önemli katkılar yaptı.

 Ancak AKP Meclis Grubu 20 şubat 2012'de Eğitim Kanunda değişiklik tasarısı verdi.3gün sonrada Eğitim Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

 Kamu oyunda da şiddetli  tepki gördü.

 Yeni değişiklik yasasında baslangıç tarihi belirtilmiyor.Ama uygulama Türkiye'de egitim sistemini bulunduğu durumdan çok gerilere götreceği konusunda  büyük kaygılar var.Dinine bağlı nesiller yetiştireceğiz açıklamasının ardından yapılan bu tasarı güveni sarsıyor.Endişeleri güçlendiriyor.

 YASA TEKLİFİ:

 Okul öncesi zorunlu eğitimi kaldırıyor.

  İlköğretim birinci ve ikinci kademe olarak dörder yıl olmak üzere ikiye ayrılıyor.İkinci dört yıl zorunluluğu muğlaklaştırılıyor.Ayrıca farklı okul türlerinin önü açılıyor.Bu durum Zorunlu Örgün eğitimin süresinin 4yıl olacağı anlamına geliyor.Programlar açık öğretimle ilişkilendiriliyor.Nasıl bir açık öğretim oda bilinmiyor.

Çocuklar 4yıl sonra mesleklere yönlendirilecek.Bu yaşta doğru meslek tercihi yapma pek olanıklı değil.Yanlış tercih yapma olasılığı yüksek.Bu da yaşam boyu çocuğun geleceğinin kararması demek.

 Bu degişiklik çıraklığa başlama yaşını da ister istemez 11'e düşürüyor.O nedenle çocuk işciliği de yaygınlaşacak.

 Kesintili eğitim Türkiye'de sosyal ve kültürel yapı gereği kız çocuklarının 4 yıl sonunda okuldan alınmalarının önünü açacak.Yaygın bir endişe var. Anne babasının dizi dibinde evlendirilmeyi bekliyecek.

 Kadın örgutlerinin başlı başına tepki göstermesi gereken,bir tartışma konusu.

 Ayrıca ilk dört yıldan sonra farklı okul tercihleri ortay çıkacak.Her ne kadar yok falan densede,bu ister istemez yeni bir sınav sistemi demek.Daha küçük yaşlarda dershane demek,daha çok özel des demek.Ailelere daha çok ekonomik yük demek.

 Bu değişiklik toplumun geniş kesimlerinin tepkisini çekti.Ünüversitelerin Egitim Fakültelerinde,Eğitim Sendikalarında ve velilerce tartışılmadı.Temel Eğitimde öğrenciler arasındaki yaş farklılıkları sorun.Ancak okulların fiziki yapıları bunu oradan kaldırabilecek hale getirilebilinir.Her öğrenci ünüversiteye gidecek diye bir kural yok.Meslek liselerine daha erken yaslarda yönlendirme yapılabilir.Onun içindir ki bu konu uzun uzun tartışılmalı.Projelendirilmeli.İlgili kurumların katılımı sağlanmalıdır.

 En önemliside Öğretmen kadrolarıyla alt yapılarıyla sistem hazır hale getirilmelidir. 

 necatikur@yahoo.com

 


     

 


                                                              

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums