ÖĞRETMENLERE NOT

  • 31.10.2017 00:00

             Son bir kaç gündür. Öğretmenlerin veliler ve öğrenciler tarafından değerlendirilmelerini ve not vermelerini tartışıyor.

            Bir kurum veya bir insan.Yaptığı işi bilerek,kendini geliştirip,yenileyerek ve severek yapmalı.Böyle olunca insan kendisine güvenir. Yaptığı işler de iyi olur.Karşısındakine de güven verir.Hayatın her alanında açıklık ve denetlenebilir olmak önemlidir.Bu gelişmeye katkıdır.Sadece gelişmeye mi.Katılıma da katkıdır.Demokrasinin olmazsa olmazıdır katılımcılık.Dolayısıyla demokrasiye,eğitim, öğretim sorunlarının çözümüne de katkıdır.Bunları  konuşmak ,tartışmak çok önemli. Tabii ki sorunun bir çok boyutu var.

           En önemli olanlarından bir tanesi,öğretmen.Türkiye'de öğretmenler belirli oranda güven kaybına uğramış durumdalar.Bu durumun ortaya çıkmasında bir  çok  neden var. Yıllardır siyasi iktidarların öğretmene bakışı.

           Ekonomik,sosyal nedenlerin yanında,en önemli sorun öğretmen yetiştirme.

           Türkiye öğretmen yetiştirme konusunda,çok önemli deneyimi olan bir ülke.

           1848 yılında ilk öğretmen okulunu (Darülmuallimin) .1936 yılında çalışma  başlatıp.1940 da Köy Enstütü'lerini kuran bir ülke aynı zamanda.Başka ülkelerin örnek aldığı çalışmalar.Bu tartışılması gereken başlı başına ayrı bir konu.Daha önceki yıllarda bu köşede Köy Enstütü'lerini yazmıştım. Asıl olan bu gün ne yapmak gerekir.

           Vakit geçirmeden,öğretmenlerin mesleki yetkinliklerinin geliştirilmesi için programlı bir çalışma başlatılmalıdır.(Hizmet içi seminerler v.b.)

            Eğitim öğretimin planlanıp,programlanması

            Ders kitaplarının yazılması,

            Yöneticilerin seçimi

            Eğitim öğretim süreçlerine katılım, gibi konularda öğretmen sendikaları ,öğretmenler ve eğitim bilimcilerin, akademisyenlerin katılımı sağlanmalıdır.

            Elbette sadece öğretmenler değil;

            Ben eğitim öğretimi bir kuşa benzetirim.Kuş'un ana gövdesi çocuk yani öğrenci.Bir kanadı okul,öğretmen.Diğer kanadı veli.Kanatlar ortak çırpmaz ise kuş uçamaz.Yani okul ve veli işbirliğinin çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.

            Siyasi iktidar kimseye sorup danışmadan,eğitim sistemini değiştirdim,4+4+4 yaptım, üniversite sınavlarını değiştirdim,TEOG(Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş)  sınavlarını kaldırdım diyor.Daha örnekler arttırılabilir.

        

            Yani kime dayanarak,kiminle paylaşarak bu kararları alıyor.Hangi eğitim bilimcisi,hangi kuruma danışılıyor .Anlamak mümkün değil.

            İşte tam bu noktada velinin önemi ve görevi ortaya çıkıyor.Demokratik yolları deneyip tepkisini ortaya koymalıdır.

            Geleceğimiz çocuklarımız ve gençler.Bilgiye dayalı.Bilimsel ve teknolojik gelişmeyi öne alan,çağdaş bir eğitim.Bu anlayışa dayalı bir eğitim öğretim planlanması ve program.

            Evet öğretmeni değerlendirip not vermeyi doğru buluyorum.Yeterli mi? hayır.Öğretmen ,öğrenci ve veli işbirliği çok önemli.Katkılarını her alanda almak çok daha önemli.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums