MATEMATİĞİ SEVMEK (2)

  • 4.02.2013 00:00

  Evet matematik zor değil zorlaştırılan bir ders.Onedenle öğretmenin rolü çok önemli.Önce korkuyu yenmek gerekir.Çeşitli oyunlarla dersi sevdirmek,ilgiyi geliştirmek gerekir.

            Matematik zeka gelişiminde lokomatif bir derstir.Analitik(çözümleyici)düşünceyi geliştiren bir derstir.
             Aceleci olmak,bir sorunla veya olayla karşılaşınca düşünmeden karar vermek yanlış yapma riskini arttırır.Sabırla, düşünerek karar verip,soğukkanlı hareket etmek yanlış yapma riskini azaltır.Matematik dersi problem çözerken,işlem yaparken ve çeşitli denklemleri çözerken,dikkat,sabır ve soğukkanlı düşünme kültürü geliştirir.O nedenle matematiğin normal yaşamda böyle bir işlevi de var.
             Matematik zeka düzeyini(I.Q) geliştirdiği gibi,duygu zekasını da (EQ) geliştirir.Bu dengeyi iyi kurabilenlerin önemli buluşlara imza attığı bilinen bir gerçekliliktir.Zekanın üretkenliği ile duygu zekasının yaratıcı gücü birleşince bir çok buluş ortaya çıkmıştır.Dünyada bilim adamlarının en önemli özellikleri bu nitelikte olmalarıdır.
             Matematik,sanatta ,kültürde,çarşıda,pazarda hayatın her yerinde kulanılır.O nedenle öğrenmeyi not için değil ,yaşamın bir parçası olduğunundan öğrenmek gerekir.
              Basit çarpma toplama yöntemlerini oyunlarla öğretmek.Hepsinden önemlisi öğrenciye sıcak,sevecen ve güler yüzlü olmak gerekir.Görülecektir,öğretmenini seven öğrenci derse daha ilgili olacak ve sevecektir.
               Meslek yaşamımda çok farklı illerde ve değişik okularda çalıştım.Çok az öğrencim matematik dersinden sınıfta kalmıştır.Farklı matematik oyunları öğrenip onlara öğretmişimdir.Örneğin koordinat sistemini amiral battı oyunuyla anlatmışımdır.Örneğin iki basamaklı bir sayının onbir(11) ile çarpımı,onbir dışındaki sayının birler ve onlar basamağını toplayıp bu iki rakamın arsına yazınca çarpılmış olur.Gibi pratik işlemler ilgiyi arttırmıştır.
                Örnek verelim: 43x11=?  4+3=7, yediyi 4 ile 3 ün arasına yazınca  çarpma gerçekleşmiş olur. 43x11=473. Mesala beşle biten iki basamaklı bir sayının kendisiyle çarpımı(karesi)
                 Beşle beşin çarpımı 25 bu aynen yazılır.Onlar basamağındaki rakam bir fazlasıyla çarpılıp,25 in soluna yazılır.
                  Örnek: 35x35=? 5x5=25  , 3x4=12    35X35=1225
                  Mesela bir sayının beş ile çarpımının, aynı zamanda o sayının ikiye bölüp birler basamağına sıfır yazınca aynı sonuç elde edildiği gibi pratik bilgiler.            
                   Örnek:12x5=? 12:2=6 altının sağına sıfır oniki beşle çarplmış oldu.
                   Buna benzer bir çok oyun ve pratik.
                   Önemli bir meslek gözlemim.Matematik dersini seven ve ilgi duyanlar daha üretken ve yetenekli oluyorlar.Bunu meslek şövenizmi yapmış olmak için söylemiyorum.Her söylenene boyun eğmeyen,kendi düşüncesini söylemekten çekinmeyen,özgür düşünceli insanlar oluyorlar.Zaten soran ,sorguluyan,araştıran insan teknoljin ve bilgi çağının aradığı insan değilmi?
                    Sonuç: Psikolojik olarak zor densede,birileri sevimsizleştirip,zorlaştırsada inatla sabırla başarmak gerekir.Haydi kolay gelsin.İyi tatiller.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Hrac Madooglu
    Hrac Madooglu
    29.01.2014 07:33

    Bu devirde insanlarin peygamberlere inanmasi, dinden medet ummasi kadar mantiksiz ve zararli birsey olamaz. insanin Allahla olan iliskisi ozeldir. Araya peygamberleri sokarsaniz tarikatlar olusur. Organize dinler de buyuk tarikatlarden baska birsey degildir. Uyaniklar icin para ve guc sahibi olmanin etkin yollarindan biridir. Aydinlari peygamberlerle mukayese etmekse akla zarar.

  • Recai Ersoy
    Recai Ersoy
    30.01.2014 11:53

    Yazar. gerçekten önemli noktalara değiniyor. Yazdıklarına katılıyorum. Ancak kendisini yazılarından tanıyorum. Sanki bu bir öz eleştiri gibi. Ne de olsa oda bir aydın.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums