‘Hangi din, hangi dindar gençlik’

  • 4.02.2012 00:00

AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının bir bölümüne dün değinmiş ve ABD’li ünlü yazar Auster’e yönelik sözlerini eleştirmiştim. Aynı konuşmada yine eleştirimi çeken bir başka sözleri vardı Başbakan’ın. Hayli problemli olan bu ifadelere ilişmeyi ise bu yazıma bırakmıştım.

Önceki yazımda Başbakan’ın söylemiyle ilgili itirazım burada aynıyla geçerli. Şöyle demiştim: “İktidar kibri demokrasiyle bağdaşmaz. Bir başbakan yalnız kendine oy verenlerin başbakanı değildir, bir ülkenin başbakanıdır. O ülkede kendi gibi düşünmeyenlerin de olduğunu unutmamak zorundadır. Elbette biliyorum, bir siyasi partinin görüşleri, programı, çizgisini savunarak oraya gelmiştir, kendisinden renksiz olmasını beklemek yanlıştır. Muhafazakârsa kuşku yok bunu ifade edecektir ve bu onun meşru hakkıdır, icraatları da o yönde olacaktır. Ama burada kırılgan ince bir ayrım da var.”

Bu kırılgan ince ayrım inanç meselesine gelince hiç de ince düşmüyor, özellikle bizim ülkemizde. Ve o durumda söylenenler yalnızca söylemde özensizlik sınırını aşıyor, basbayağı demokrasiyi, din ve inanç özgürlüğünü ilgilendiren siyasi bir mesele halini alıyor.

İl Başkanları Toplantısı’nda Başbakan’ın şu sözleri tepki çekmeyi sürdürüyor: Başbakan, Benim ifademde dindarlar, dinsizler diye bir ifade yok. Dindar bir gençlik yetiştirme var. Bunu yine söylüyorum, bunun arkasındayım. Sayın Kılıçdaroğlu, sen bizden, muhafazakâr demokrat parti kimliği sahibi AK Parti’den ateist bir nesil yetiştirmemizi mi bekliyorsun? O belki senin işin olabilir, senin amacın olabilir. Ama bizim böyle bir amacımız yok. Biz muhafazakâr ve demokrat, milletinin, vatanının değerlerine, ilkelerine, tarihten gelen ilkelerine sahip çıkan bir nesil yetiştireceğiz. Bunun için çalışıyoruz” demişti.

Bu sözler laiklik anlayışında fazlaca bir sorun olmayan bir ülkede söylenmiş olsaydı yine de problemli bir söylem olurdu ama bizde olduğu gibi gerilim yaratmazdı. Ama bu ülkede geçmişte, olayların çıkmasının ardında derin kışkırtmalar olsa bile, Alevi-Sünni geriliminin, Çorum’da Sivas’ta insanların katledilmesine varmış olduğunu bu ülkenin başbakanı unutmamalıydı. Tayyip Erdoğan Başbakan değil de yalnızca AKP Genel Başkanı olsaydı bu sözler bu denli tepki yaratmayabilirdi, ama konuşan bu ülkenin başbakanıdır.

Bu konuşmaya internette gördüğüm bir tepkiyi, AKP kurmaylarının gözlerinden kaçmış olabilir diye aktarmak istiyorum. Umarım dikkate alırlar. Alsalar iyi olur...


Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu,
 Başbakan’ın konuşmasına “Hangi din, Hangi dindar gençlik?” başlığıyla bir açıklama yaparak tepki göstermiş.Kenanoğlu açıklamasına, “Biz de dindar gençlik yetiştirmek istersek” sorusuyla başlayıp şu soruları sıralıyor:

“Başbakan’ın bahsettiği din bellidir. Bu din, devletin yarattığı çoğu inançlı insanın da reddettiği ‘Resmî Devlet Sünniliğidir’. Peki, sizin bu Resmî Din anlayışınızın dışında kalan dinler ve inançlar ne yapacak?

“Bu ülkede azımsanamayacak bir nüfusa sahip olan ve dine sizin baktığınız gibi bakmayan, sizin inandığınız gibi inanmayan Aleviler ne yapacak? Onların da gençliğini ‘Dindar’ yetiştirme hakkı yok mudur? Cemevlerinin ibadethane kabul edilmediği, din dersleriyle hâlâ zorunlu Sünni anlayışın çocuklarımıza dikte ettirildiği, Alevi köylerine cami yapma uygulamasının yerel baskılarla devam ettiği ve desteklendiği, ibadethanelerimizin işgal altında olduğu, Alevi inancına mensup insanların resmî kurum ve kuruluşları bırakın özel sektörlerde bile işten attırıldığı bir süreçte biz Aleviler, çocuklarımızı, gençlerimizi kendi inançsal anlayışımıza uygun yetiştirebilme olanağına nasıl sahip olacağız?

“Peki, bu ülkede yaşayan ve her türlü vatandaşlık yükümlülüğünden muaf olmayan, vergisini veren, askerliğini yapan Ermeni, Rum, Süryani Hıristiyanlar, (Katolikler- Ortodokslar- Protestanlar) Yehova Şahitleri, Yahudiler, Ezidiler, Caferiler, Bahailer, Aleviler, inanca sizin gibi bakmayan Müslümanlar, bunların gençlerini ‘Dindar’ yetiştirme hakkı yok mudur?

“Peki, bu ülkede yaşayan ve her türlü vatandaşlık yükümlülüklerinden muaf olmayan Ateist enne ve babanın çocuğunu kendi inançsızlığına uygun olarak yetiştirme hakkı yok mudur? Ateistlik suç mudur?”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu’nun sorduğu sorular bunlar, sorular haksız yersiz sorular olarak görülebilir mi? Kenanoğlu, açıklamasında yeni anayasa konusundaki kaygılarını da bu konuşma vesilesiyle dile getiriyor ki bu kaygıyı paylaşmamak da mümkün değil.


Ayrıca son günlerin tartışma konusu olan zorunlu din dersleri meselesi Başbakan’ın bu konuşmasıyla daha da dikkat çekici hale gelmiş oluyor.


nabi.y@superonline.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • ali Adaklı
    ali Adaklı
    29.01.2014 16:51

    Tebrikler Altan. Bunların dediği gibi şimdi de bunlara karşı "Dik duracağız."

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums