Başarılı bir konferansın ardından

  • 20.10.2011 00:00

Öyle gidecek, öyle görünüyor. Karşılıklı olarak güç kullanma “siyaseti” daha sürecek ve biz yeni ölümler, yitimler karşısında acı ile hayıflanacağız. İnsanlar ölmeden de, silâhlar konuşmadan da çözüm mümkün diye. Örnekler varken üstelik de. Tunus’ta, Mısır’da tek kurşun sıkılmadan koskoca diktatörlükler devrilebilmişken, Arap Baharı, Wall Street isyanını ateşleme gücünü göstermişken... Ne var ki siyaseti eskisi gibi güç kullanma temelinde gören eski kafalar değişeni göremiyor.

Yani gelecek için bugünü, bugünün insanını feda etmemeyi.

Şiddeti, silahları etkisiz kılmanın en geçerli yolu ondan etkilenmediğimizi gösterebilmektir. Ölümlere derin biçimde üzülecek ama acımızı ne öfkeye ne de çaresizlikle teslim olmaya dönüştürmeyecek, bize düşeni, yapabileceğimizi yapmayı sürdüreceğiz.

Yapabileceğimiz şey demokrasimiz için sağlam temeller yaratmaktır.

Böylesi çalışmalardan biri geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. “Yeni Anayasa Yolunda” konferansı 15 Ekim 2011’de, Bilgi Üniversitesi’nin katkısıyla Dolapdere Kampusunda yapıldı. Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği (FES), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Küresel ve Yerel Düşünce Derneği (KÜYEREL), Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES), İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi bu konferansı düzenleyenlerdi. Almanya’dan Prof. Hans Peter Schneider, İspanya’dan Prof. Carles Viver, Güney Afrika Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Dr. Albie Sachs ve Polonya Anayasa Mahkemesi Eski Üyesi Prof. Miroslaw Wyrzykowski katıldı. Konu“Yeni Anayasa Yolunda, G. Afrika, İspanya, Almanya ve Polonya’dan anayasa yapma deneyimleri” idi.Toplantının moderatörlüğünü Şirin Payzın ve Balçiçek İlter yaptılar.Prof. Mithat Sancar ve Prof. Turgut Tarhanlı Türkiye’den yorumcu olarak katıldı.

Katılım da iyiydi, konuşmalara ilgi de. KÜYEREL’den Ali Şenalp, Point İstanbul’dan Bilgi Kaytan basından derlediği yansımaları iletmiş, ben de aynen aktarmak istedim:

“Yeni Anayasa Yolunda Konferansı, dün ve bugün şu gazetelerde yer aldı: Akşam, Habertürk, Sabah, Milliyet, Radikal, Star, Taraf, Zaman, Today’s Zaman, Özgür Gündem, Yeni Asya ve Son Söz. Bu 12 gazetede toplam 15 haber ve röportaj vardı.


“Demokrasi en iyi intikamdır”


Akşam
gazetesi muhabiri Şenay Yıldız’ın Dr. Albie Sachs ile yaptığı röportaj, “Kürt sorununa Tatar modeli” başlığıyla, birinci sayfadan anons edilerek, 16. sayfada yayımlandı.


Habertürk
gazetesi köşe yazarı Balçiçek İlter, ikinci oturum moderasyonu sonrası izlenimlerini, Albie Sachs’ın “Arabama bomba koyan adamla el sıkıştım”başlığıyla yayımladı. Yazıda, organizasyona ilişkin beğenisini de dile getirirken, tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti.


Star
gazetesi muhabiri Seda Çakmak’ın Albie Sachs röportajı, birinci sayfadan anons edilerek, 13. sayfada geniş yer buldu. Röportaj, “Kürt sorunu yeni anayasayla çözülür” ve “Yeni anayasa yeni fırsatlar demektir” başlıklarıyla yayınlandı.


Taraf
gazetesi muhabiri Tuğba Tekerek’in Albie Sachs ile yaptığı röportaj, “Demokrasi en iyi intikamdır” başlığıyla birinci sayfadan anons edilerek, 14. sayfanın tamamında yayımlandı. Taraf gazetesi, konferans haberini, FES Türkiye Temsilcisi Michael Meier’in sözleriyle sürmanşetten “Biz de insan onuruna dokunmasak keşke” başlığıyla anons etti ve 10. sayfada geniş biçimde verdi.


Milliyet
gazetesi haberi “En önemli şart uzlaşı sağlamak” başlığıyla 21. sayfadan, Radikal gazetesi “Olağanüstü anayasaların mimarları anlattı” başlığıyla 20. sayfadan, Sabah gazetesi “Anayasada zor konular sona kalsın” başlığıyla 31. sayfadan, Zaman gazetesi “Avrupalı anayasa uzmanları: Anayasayı en sade şekliyle hazırlayın” başlığıyla 21. sayfadan, Yeni Asya gazetesi “Önce insan onuru” başlığıyla 4. sayfadan, Son Söz gazetesi ise “Yeni Anayasa Yolunda Konferansı” başlığıyla 3. sayfadan yayımladı.


Today’s Zaman
gazetesi haberi “Experts: Soft vengeance of democracy can overcome tyranny” başlığıyla birinci sayfadan anons ederek 17. sayfasında verdi.


Özgür Gündem
gazetesi ise haberi dün ve bugün olmak üzere iki defa kullandı. Haber, 16 Ekim 2011 tarihli gazetede birinci sayfadan “Yeni anayasanın can damarı Kürt sorunu” başlığıyla anons edilerek 9. sayfadan ve 17 Ekim 2011 tarihli gazetede de “Anayasa öncesi operasyon kaygısı” başlığıyla 9. sayfadan yayımlandı.

Yeni Anayasa Yolunda Konferansı, konferans sonrası toplamda, Habertürk Gazetesi, Star Gazetesi, Taraf Gazetesi, Milliyet Gazetesi, Sabah Gazetesi, Akşam Gazetesi, Türkiye Gazetesi, Zaman Gazetesi, Yeni Asya Gazetesi, İhlas Son Dakika, Haberler, Haber 365, Son Dakika, Haber Aktüel, Big Haber, Cihan Haber Ajansı web sayfaları başta olmak üzere, 45 web sayfasında haber olarak yer aldı.”


nabi.y@superonline.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums