Yeni muhalefet tarzı …

  • 26.05.2016 00:00

AKP kongresinin yarattığı en güçlü algı ve verdiği en önemli mesaj Erdoğan’ın siyasi gücünü daha da tahkim eden bir sonuçla bitmiş olmasıdır.

 

Bu durumu daha da pekiştiren diğer bir olayda Erdoğan’ın yüksek yargı başkanlarıyla birlikte yapmış olduğu Rize ziyareti olmuştur.

 

Şimdi bu görünüme birde dokunulmazlıkların kaldırılmasını eklediğimizde tek adam otoritesinin daha da güçlendiği görmekteyiz.

 

Yani bir taraftan hükümet,meclis üzerinde diğer taraftan yargı ve devletin tüm kurumları ile medya üzerinde açık otoritesini sağlayan bir tek adam siyasi rejimi içinde olduğumuzu biliyoruz.

 

Tam bir kuvvetler birliği sağlanmış durumda…

 

Bir bildiğimiz daha dokunulmazlıklar üzerinden muhalefete seçim ve referandum üzerinden tehdit ve şantaj ile ayar vermeyi de ilave etmek lazım.

 

Bu durum HDP hariç muhalefeti de kontrol etmek ve hatta yönetmeye varan sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor.

 

Yalnız bu tespitleri yapmanın pek bir marifet olduğunu düşünmemekle beraber tablonun daha net anlaşılmasına katkı olması bakımından tekrarlamakta fayda olduğuna inandığımdan tekrar etmek istedim.

 

Ancak ben olan bitenin sadece Erdoğan otoritesi üzerinden değerlendirilmesini eksik ve yanıltıcı görüyorum.

 

Bunca gelişmelerin yeni bir siyasi muhalif tarifi olmalı diye düşünüyorum.

 

Dokunulmazlıklara karşı Kılıçdaroğlu’nun iki yüzlü siyasi tavrı ile Bahçeli üzerinde Erdoğan’ın sağladığı tahakkümü birlikte değerlendirdiğimiz de,bence “milli güvenlik siyaseti cephesi” olarak özetleyeceğimiz bir farklı durumla karşı karşıya bulunmaktayız.

 

Bunun siyasi dayanakları kabaca “Türk devletini” içerde “terör örgütlerinden” ve dışarıda ise ABD,AB ve bölge ülkelerinden korumak ve kollamak diye özetleyebiliriz.

 

Durumu böyle özetlersek Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile Erdoğan’nın aynı hizada birlikte olduğu daha rahat anlaşılıyor.

 

Buda bir anlamda devleti koruma ve kollama görevini yerine getirmek için yeni bir devletçi,milliyetçi siyasi cephe oluştuğu anlamına geliyor.

 

Erdoğan ikide bir “yerli ve milli siyaset” vurgusu yaparken bunun Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’yi de kapsadığı bence o zaman da biliyordu.

 

Diğer yandan ise Kılıçdaroğlu’nun seslendirdiği “cumhuriyetin ayarlarına geri dönülmeli” sözü şimdi daha iyi anlaşılıyor.

 

Bunun Kılıçdaroğlu için genel anlamı ise Erdoğan otoritesine karşı muhalefetten ziyade devletin bekası için HDP’ye ve genel olarak Kürtlere karşı muhalefet edilecek anlamı çıkmasında yatıyor olmasıdır.

 

Çünkü sorun devletin anti-demokratik yanını korumak ve onu bu durumdan çıkarmak isteyenlere karşı “yerli ve milli” bir cephe oluşturmaktır.

 

O nedenle Erdoğan “AB’ye sen yoluna ben yoluma” dedi.

 

Bu sözü terörün tanımı ve teröre karşı mücadelede AB ile hukuki ve insani ölçülerin uyumu sorunu nedeniyle söyledi.

 

Ceberut devlet için eleştiri bile terör propagandası olarak kabul edilince o zaman ne hukuk devleti ve nede insan hakları kalıyor.

 

Şimdi bu değerlendirmeden sonra tabloya bir daha bakalım.

 

Artık siyasetin merkezini devletin siyasi ve ideolojik güvenliğini Milli Güvenlik siyasetine göre korumak ve kollamak görevi oluşturuyor.

 

CHP ve MHP için ne 17-25 Aralık yolsuzluğu,ne hukuk devleti sorunu,ne de ifade ve basın özgürlüğü,ne demokrasi ve insan hakları noktasında Erdoğan’a ve AKP’ye muhalefet etmek değil önemli olan devletin ali menfaatleri için bir ortak cephe oluşturmak daha önemli bir durumda bulunuyor.

 

Şimdi buna karşı atılacak karşı siyasi bir girişim olmalıdır.

 

Demokrasi ve özgürlüklerden yana bir ortak çalışma gerçekleştirmek hayati önemdedir.

 

Bunun en anlamlı ve önemli adımı dokunulmazlıkların kaldırılması kabul eden anayasa değişikliğinin Anayasa mahkemesine taşınması olacaktır.

 

HDP’nin başlattığı bu girişime özellikle bu değişikliğe “hayır” oyu vermiş olan CHP’li milletvekillerinin destek olması yeni bir muhalefetin ortaya çıkmasın her bakımdan önemli bir siyasi rol oynayacaktır.

 

Çünkü AYM’ye yapılacak başvurunun sonucunda mahkeme, bu anayasa değişikliğini hem mevcut anayasaya göre ve hem de uluslar arası hukuk ölçülerine göre “ret” edecektir.

 

Bunu bu değişikliği meclise getirenlerde biliyor.

 

O yüzden Kılıçdaroğlu ve parti sözcüleri bu değişikliğin AYM’ye götürülmesine destek olacak vekilleri partiden atma tehdidinde bulunuyor.

 

Bu durum siyaset için yeni bir kırılma noktası ve yeni bir muhalefet cephesi yaratılması açısından oldukça önemli bir çıkış noktası olabilir.

 

Özgürlükçü demokrasiyi amaçlayan güçlü bir muhalefete çok ihtiyacımız var.

 

Bunun anlaşılmış olması için yeterince acılar çekildi ve hala çekiliyor.

 

Devleti sözde değil özde bu topraklarda yaşayan herkesin devleti olmasını isteyen ve her insanımızın her türden özgürlüğü için mücadele eden bir muhalefetten söz ediyorum.

 

Bakıldığında bu tür siyasi çıkışlara bir olay neden olmuş bu olay neden dokunulmazlıkların kaldırılmasını AYM’ye gönderen bir olay olmasın.

 

MUSTAFA PAÇAL / HABERDAR 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums