Patrona kıyak, işçiye yasak…

  • 5.02.2015 00:00

 AKP hükümetlerinin icraatları için gelecekte çok şey yazılıp çizilecek ama herhalde bu grev kırıcılığı yanı daha çok yazılıp çizilecek.

AKP hükümetleri bugüne kadar son on iki yılda tam sekiz ayrı grev için erteleme kararları vererek grev kırıcılığı alanında adeta bir rekora imza atmış bulunuyor.

Son olarak Birleşik Metal-İş Sendikası’nın MESS üyesi 22 işletmede, toplam on beş bin işçi adına sürdürdüğü grup toplu iş sözleşmesinde taraflar arasında çıkan uyuşmazlık çözülememiş ve sonunda işçi sendikası grev kararı alarak uygulamaya başlamıştı.

Buraya kadar her şey yasal çerçeve içinde sürdürülmüş, sorun bundan sonra başlamıştır.

Hükümet yasal ve haklı olan bir grevi işçi aleyhine müdahalede bulunarak “milli güvenlik” nedeniyle erteledi.

Burada “grev ertelemek” kavram olarak sanki sonradan yapılabilir diye anlaşılsa da durum öyle düşündüğünüz gibi değil.

Ertelenen grev gerçekte grevi yasaklamak demek oluyor.

Nasılı şöyle; yasa gereği hükümet grev erteleme kararı verdikten sonra grevdeki işçiler zorunlu olarak işbaşı yapmak zorunda kalıyorlar. Aksi takdirde işçilerin grevi sürdürmeleri demek “yasadışı grev” anlamına geldiğinden özellikle taraf olan işçi sendikasının kapatılmasına kadar varan cezai yaptırımlar bulunmaktadır.

Bu nedenle ertelenen grevler için özel hakem veya arabulucu devreye giriyor. Yine de bir anlaşma olmazsa bu sefer yasada belirtilen yüksek hakem kurulu taraflardan birinin talebiyle devreye girerek uyuşmazlığa neden olan sözleşmeyi sadece kendi takdiri ile bitiriyor. Bu karar sözleşme için kesin karar oluyor.

Yani grev ertelemek demek sonradan yapılacak grev gibi aldatıcı bir ifade; grev erteleme demek tam anlamıyla yasal bir grevi bir daha yapılamaz duruma getiren yasaklama demektir.

Hükümetin MESS grevlerini erteleme nedeni ise tam bir ironi, neymiş efendim grevler “milli güvenlik” için tehdit oluşturuyormuş:

Öyle ya memleket savaşa girmiş bu işyerleri de cepheye silah ve mühimmat üretiyor olduğundan milli güvenlik ve hatta devletin ve milletin bekası için bu grevlerin kararını almak ve sürdürmek caiz değil ve hatta vatana hıyanet anlamına gelir.

Bakalım “milli güvenlik” dedikleri aslında kimin çıkarlarını sağlamanın güvenliği…

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı basın toplantısında MESS grevlerini yorumladı.

(…)Metal-İş kolunda üçüncü bir sendikamızın 38 iş yerinde başlattığı grev de ihracatı olumsuz etkiledi.

Bu şirketlerde üretimin durması otomotiv, enerji, boru ve beyaz eşyada üretim yapan ve senelik 20 milyar dolar ihracat hacmine sahip 26 büyük şirketin üretiminin durmasına yol açacaktır..

Büyükekşi, konuşmasının son bölümünü ise metal grevine yasak getiren AKP’ye teşekkür etti ve şöyle konuştu:

Hükümetimiz bu etkileri ve taleplerimizi dikkate alarak Bakanlar Kurulu Kararı ile bu grevi erteledi, Hükümetimize bu karardan ötürü teşekkür ediyoruz ve bu kararı destekliyoruz.(…) Tüm sendikaların ve üye çalışanların bir an önce işlerinin başına dönmeleri çağrımızı yineliyoruz.

Bu açıklama grevleri yasaklamak için gerekçe gösterilen “milli güvenlik” kavramının ne anlama geldiğini açıklamaya yetiyor.

Hükümetin MESS grevlerini yasaklamakla patronlara kıyak, işçilere yasak siyaseti daha iyi anlaşılıyor.

Son olarak, grev, işvereni ve hükümeti ticari ve siyasi olarak zor duruma düşürerek işçilerin haklı taleplerini elde etmenin bir aracı, siz bunu anti-demokratik yasalar ve kararlarla engellerseniz.

Size dünyanın her yerinde emek ve sendika düşmanı derler.

Kusura bakmayın…

mustafapacal34@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (13)

  • Ömer Serdar
    Ömer Serdar
    28.08.2012 21:06

    Öncelikle it diye hakaret ettiğin çocuklar birilerinin çocukları, hem kandırılmış olduklarını söylüyorsun, hem hakaret ediyorsun, sanırım Türkün posttravmatik durumu bu olsa gerek, sana it sensin derdim ama iti senin seviyene indirerek ite hakaret etmek istemiyorum. Hani Can Yücelin güzel bir söylemi vardı, kart sensin postal sana.. Sahi khangi densiz sana gazetecisin diye "Gaz" verdi?

  • Burası Türkiye
    Burası Türkiye
    28.08.2012 12:58

    Bu pekaka denen uluslarası güç odaklarının taşeronluğunu yapan o.ç. hakkında söylenecek çok şey var. Ancak pkk nın güçlenmesine yarar sağlayan bazı siyasilerde de suç var. Ne zaman pkk dağda darbe yese toplumsal barış veya açılım diyerek onların taleplerini tek taraflı yerine getiren pkk ile mücadele eden komutanları hapse tıkan iktidarda ve ona destek verenlerde de var. Buyrun bugünkü gündeme bakın PKK şemdinlide 150 leş verdi. Cemil çiçek yeni anayasada terore karşı 11 maddelik mutabakat p

  • kurd
    kurd
    28.08.2012 13:07

    segbav

  • kurd
    kurd
    28.08.2012 13:06

    kuuuuccccik

  • mkavas
    mkavas
    28.08.2012 10:24

    it de sensin kopuk ta!

  • TÜRK
    TÜRK
    28.08.2012 10:59

    Sayın Tezcan bey yazının az bile kalmiş bu o.ç için Hain şerefsiz nasıl anlatılır ki Daha bu vatanın ekmeğini suyunu içen nankörlük edenleri sen daha cok beslersen böyle olur işte Bide bu yandaş olanlarını yokmu anlamıyorum madem öyle defolun gidin topraklarımızdan. bunlar küfürsüz anlatılmaz bu kadar o.ç başka nasıl anlatılır kı

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    28.08.2012 08:50

    Adın Diyar, soyadın almaz. Anlaşılan sende o şerefsizlerden birisisin. Gücüne gitmiş belli. Ben burdan sana ne küfürler ederimde muhtemelen yayınlamayacaklar. O yüzden sen bildiğin bütün küfürleri üstüne alıver

  • aziziye gençlik
    aziziye gençlik
    28.08.2012 09:18

    dıyar almaz.. sen bir cıbılıyetsız ucubee geri kafalı bır ınsan sın ben ınanıyorum kı sen duzcelı olamazsın .. sana bı nasıhat vereyım...bır ulkenın tabıkı sıvrı dıllı yazarları olacak bakanın sözlerınden sonra nasıl bır yazı beklıyodun .. yoksa sendemı şak şakcılardan sın ..lan biz fatıhın torunlarıyız..ulu bır mustafa kemalımız varr .. o bakan adam olsa "petrol var pkk den tırsıyoruz" demez ..sen yuce turk mılletının vekili yazıklar olsun sana .

  • mehmet
    mehmet
    28.08.2012 09:26

    Ne mutlu Türküm Diyene ! Herkes Haddini Bilecek !!!!

  • DIYAR ALMAZ
    DIYAR ALMAZ
    28.08.2012 00:14

    ZATEN PEK MUHTEREM SAYIN YAZAR VEYA YAZDIGINI ZANNEDEN ZAVALLI MAHLUKAT BIR KERE SEN OKUYUCUNA KUFURLU BIR DIL KULLANARAK NE KADAR DEGER VERDIGINI GOSTERDIN BIR DIGERI KAC YASINDA OLDUGUNU BILMIYORUM AMA HAYRET ICERISINDEYIM BU KAFAYLA BU YASA NASIL GELDIN DOGRUSU MERAK ETMEKTEYIM SEN BU ULKENIN 30 SENELIK SORUNUNU DAHA ANLAMAM KABILYETI GOSTEREMEMIS CIBILIYETSIZ HERIF ISI HIPNOZA MI BAGLADIM KLAVUZU YAZARI SEN OLAN OKUYUCUNUN BUR PEK IYI KOKULAR ALMIYOR ZANNEDERSEM KARGA SURAT LI DE HADI S...

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    28.08.2012 23:12

    it oğlu itsiniz şerefsizler memleketimizi rahat bırakın satılmış köpeklerrr

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    27.08.2012 09:56

    yürü be manisalı kim tutar seni

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    27.08.2012 09:37

    tezcan solmaz, işi öğrenmişsin. ibrahim korkmazla çalışmaya başladın ya sen de din satmayı öğrenmişsin.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums