Erdoğan seçilemezse neler olabilir

  • 24.07.2014 00:00

 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geri sayım başladı. Adaylar farklı etkinliklerle seçim çalışmalarını sürdürüyorlar. Medya farklı açılardan adayların bu çalışmalarını izleyerek kamuoyunu bilgilendiriyor.

Ayrıca medya ve kimi araştırma şirketleri seçim sonuçlarını hem sayısal ve hem de siyasal olarak değerlendiren raporlarını kamuoyu ile paylaşıyorlar.

Diğer yandan bu cumhurbaşkanlığı seçimleri beraberinde bazı ilkleri de getiren bir seçim olarak kayıtlara girecek.

İlk kez halk tarafından cumhurbaşkanı seçilmesinin yanı sıra, yine ilk kez yurtdışında yaşayan yurttaşlarımız da bu seçimlerde oy kullanacak --ki bunların sayısı yaklaşık 2,5 milyon, bu da toplam seçmenin yüzde 5’i demek oluyor.

Bu arada cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları üzerinden yapılan tüm tahminler Erdoğan’ın birinci turda olmasa da ikinci turda seçimleri kazanacağı yönünde.

Bu durum da ister istemez ulusal, bölgesel ve uluslararası siyasi ve ekonomik çevrelerin gelecekteki Türkiye yaklaşımlarının, Erdoğan üzerinden yapılmasına neden oluyor.

Yine bu çevreler Erdoğan’ın seçim kaybetmesi üzerinden yapılan değerlendirmelere fazlaca itibar etmiyor.

Evet, ben de bu çerçevede soruyorum.

Erdoğan seçilemezse neler olabilir?

Benim cevabım ise Erdoğan seçilemezse, Türkiye için yedi ayrı yaşamsal konuda olumlu ve önemli gelişmeler olabileceği yönündedir.

Şöyle ki;

1.Erdoğan kaybederse ilk kez seçim kaybetmiş olacak ve bu durum onun ve toplumun psikolojisinde olumlu bir sarsıntıya neden olacak. Ve bu durum Erdoğan için bir iç hesaplaşma nedeni olduğu kadar, toplum içinse bir özgüven patlaması yaratacaktır.

2.Erdoğan seçimi kaybederse yapacağı iç hesaplaşma sonucunda başta sivil, demokratik anayasa olmak üzere demokratikleşme ve Kürt sorunu çözüm sürecini önemini daha da iyi anlayabilir ve bu alanda daha kalıcı ve sonuç alıcı adımların bir an önce atılmasını sağlayabilir.

3.Ortadoğu’da, stratejisi Yeni Osmanlıcılık, derinliği Sünnicilik olan bölgesel politikadan vazgeçebilir. Ve El Kaide ve IŞİD gibi terör örgütlerine verdiği destek iddialarından kurtulabilir. Dünya ve bölge ülkeleri için bir özgürlükçü demokrasi örneği oluşturmak ile iyi komşuluk ve karşılıklı çıkarların korunması temelinde, Türkiye’nin yeniden rol model bir ülke olması yolunu açabilir.

4.AB üyelik sürecinde yaşanan “ölümcül sessizliği” aşarak daha özgür ve daha bir refah toplumuna ulaşmak yerine, Şanghay Beşlisi gibi “doğulu diktatörlerin” kurduğu tezgâha yaklaşmayı bırakabilir.

5.Ekonomide yapısal sorunların iyileşmesi ile kamu ihalelerindeki yolsuzlukların üzerine gidilmesini ve 17 Aralık soruşturmasının önünün açılmasını kabul edebilir.

6.Devlet içinde “paralel devlet” paranoyasından kendini kurtarabilir. Kimi çevreler için başlatılmış olan mali, idari ve yargısal kurmaca operasyonları terk edebilir.

7.Erdoğan seçilemezse muhalefet partileri erken genel seçim taleplerini güçlü şekilde dile getirerek, seçim çalışmalarını başlatırlar. Ve Türkiye gündemine uygun yeni hükümet programlarını hazırlamaya koyulurlar. Böylece tek parti, tek adam monotonluğundan siyasi hayat kurtulmaya yeni ve farklı siyasi arayışlara doğru yol alabilir. Bu siyasi canlanma ile siyasete katılım artabilir ve durum Türkiye için olumlu etki yaratabilir.

Erdoğan seçilmezse ne olabilir sorusuna benim verebildiğim cevaplar bunlardan oluşuyor.

Eğer Erdoğan seçilirse --ki, öyle gözüküyor.

O zaman Türkiye şimdiki sorunlarını giderek ağırlaşan şekilde yaşayabilir.

Tercih halkımızın...

mustafapacal34@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums