Murat BELGE
Murat BELGE Gazete: T24 & BİRİKİM

Marjinal liberaller

  • 30.08.2014 00:00

 Her siyasî dönem kendi kelime haznesini yaratıyor. Şu son dönemde de öne çıkan kavramımız, her şeyi açıklayan, “marjinal” oldu.

Tam bu günlerde, bir “marjinal” de Cemil Bayık’tan geldi. “Kime dedi, kimi kastetti,” büyük merak konusu. Ama benim kafamı kurcalayan, şimdi, Cemil Bayık’ın “marjinal”leri değil, iktidar çevresinin “marjinal”leri. Çünkü en çok o çevrenin diline pelesenk olmuş durumda bu kavram.

Yanında sık sık “Cihangir” adı da geçiyor. Yani, İstanbul’un Cihangir’inde oturan, hayat tarzları “çoğunluğun” tarzına uymayan, arada bir de “Gezi” gibi olaylar yaratan birileri bu “marjinaller”. Yani, bir zaman önce de “liberaller” diyerek aşağıladıklarımızla aşağı yukarı aynı güruh. Hani bunlar Boğaz’a bakarak viskilerini ya da rakılarını yudumlarlar... Şimdi “marjinal” olarak gene sahnedeler.

Niye böyle adları değişti?

Yeni dönemde “sayı” değer kazandı. “Marjinal”, çoğunluğa uymayan demekse, o halde çoğunluğun dışında kalan demek. Orta yerde koca bir Türkiye toplumu var: yeni seçilmiş Cumhurbaşkanları gibi duygu ve düşüncelerle donanmış, sağlıklı insanlar. Milyonlar. Bir de bu sapık azınlık var; üç buçuk adam, “marjinal”...

Erdoğan’ın açtığı yeni dönemin anahtar kavramı nicelik! Neden? Çünkü Erdoğan alışık olduğumuz “azınlık” sultasına karşı “çoğunluk” diktasını kurmaya ve yerleştirmeye çalışıyor. Dolayısıyla sayı kavramı mantığın bütününe egemen. “Nicelik”, “nitelik”e de egemen olmuş durumda. Stalin’in “Papa’nın kaç tümeni var?” sorusunun mantığından farklı değil: “Taksim’de kaç kişi eylem yaptı? Zeytinburnu’nda meydanda kaç kişiyi topladı?”

En başta Tayyip Erdoğan, Başbakanlığında, bu mantığı yerleştirmek için elinden geleni yaptı. Abdullah Gül “Demokrasi yalnız seçim, çoğunluk işi değildir,” deyince, “Hayır öyledir,” diye diklendi.

Çünkü gerçekten de, Tayyip Erdoğan’ın elinin en kuvvetli olduğu yer orası. Hâlen de öyle. Bu mantıkla, bu stratejiyle, “nicelik” ve “nitelik”, yanyana giden iki şey olmaktan çıkıp birbirine kontra giden iki şey haline gelir ve böyle olması çok kötü, çok da tehlikeli bir şeydir. Ama tehlikesi falan Tayyip Erdoğan’ın umurunda değil. Cumhurbaşkanlığı’nın verdiği bütün imkânları da “nicelik”le “nitelik”i birbirine düşman etmek üzere kullanacağı belli oluyor.

Kafamı kurcalayan, buna ilişkin bir konu daha var: “Marjinal”, adı üstünde, kenarda kıyıda, genel gidişi etkilemeyen bir kişidir. Zaten kendisinin de, çok zaman, etkilemek gibi bir isteği yoktur. Ama nedense bizim memlekette herkesin aklı fikri “marjinal”lerde. “Marjinal ne dedi?” “Marjinal ne yaptı?” Niye bu kadar meşgulsünüz marjinallerle?

Bu, “marjinaller” bir zaman önce “liberal”ken de böyleydi. Onlar da, bir avuç sapı silik adamdı, söylediklerini ciddiye almak için sebep yoktu vb., vb. Ama bir yandan bunu anlatır, bir yandan da, sabah akşam, “liboş” dedikodusu yaparlardı.

Üstelik, o gün “liberaller”e sövenlerle bugün “marjinaller”e hakaret edenler, birbirlerinin de can düşmanı. Birbirlerinin can düşmanı ama, aynı zamanda “liberal marjinaller”e ya da “marjinal liberaller”e düşmanlar, eşit bir hınç dozuyla. Bu da tuhaf değil mi?

Bir anlamı olmalı, bu durumun.

Neyse, marjinal geldik, marjinal gidiyoruz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (18)

  • YURDAKUL
    YURDAKUL
    3.12.2012 20:00

    BLOGCU - Yatağan Baba makaleleri. Cem Karaca yatağında bile ,ALLAH-U EKBER diyerek dönen koca gönüllü bir müslümandır. (zaman gazetesi 2004) Kavuşan el alem değil, can ile canandır... diyen bu TÜRK milliyetçisinin şu sözleride unutulmayacaktır . Karnı büyük koca dünya..... doymadın mı? Cem Karacaya bu dünyayı zindan eden , dinçi ve kokuşmuş marksistlerin bu iftiralarını ,ıslak ve yırtık bir paçavra gibi suratlarına fırlatıp atmak, Cem Karacanın kabrine toprak atmaktır. Yatağan BABA

  • EVRENSEL
    EVRENSEL
    5.12.2012 22:04

    Bu siteye bir iki yorum yazdım . yorumcular beni hedef aldı . bundan sonra yazmıyorum . hoşçakal nihat kardeş . Koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa Belki bir gün bu dünyada değilde sonsuz evrenin bilinmeyen katmanlarında , bizi aşan boyutlarımızda 1.ci,2.çi,3.çü belkide 4. boyutta tüm insanların aynı düşünceleri paylaştığı kardeşce yaşadığı ama ışık hızıyla bile erişemeyeceğimiz bir yerde .....işte insan beyni ancak dünya üzerindeki bilgilere şifrelenmiştir.

  • Mustafa Yaman
    Mustafa Yaman
    2.12.2012 23:19

    nıhat abı heçde değişmemişsen döktürdklerin hpsini çoxça doğru emma dilin ayni şidette sivri onçün tepki çekir. Gazimagosadan selamlar (Böyük cami köfteci bahrinin köftesini yeğe glecm unutmadım):-))

  • muhafazakar.
    muhafazakar.
    2.12.2012 21:41

    OSMAN Ejdere : Sen önce hangi dilde yazıyorsun? anlaşılmıyor? TÜRKÇEYİ öğrende öyle yorum yap. Senin gibi Cüppeli Hocalara inansaydık ,ülkemizi muhafaza edemezdik. NE mutlu ki başımızda bunları bilen muhafız Başbakanımız var.

  • Milliyetçi muhafazakar Ermeni - TÜRK
    Milliyetçi muhafazakar Ermeni - TÜRK
    2.12.2012 20:13

    ....... Sözünde durmamak,yalan sözden çekinmemek,kuvvetin meddahı olmak,açizi hiç söyletmemek.Müptezel bir merasim; eğilip bükülmeler, yatmalar.Şaklabanlıklar,gösterişler,ardı ardına aldatmalar. Fırka, milliyet,lisan namıyla daim ayrılık. En samimi kimseler arasında ciddi açık. Enseden Arslan kesilmek, cepheden yaltak kedi. Müslümanlık bizden evvel böyle bir zillet görmedi. ....KEFEŞLE TAYYÜŞ İLLEDE KITMİR REP REP.

  • Osman Ejder
    Osman Ejder
    2.12.2012 20:55

    Köroğlu; Anlaşılan sen baya bi rahtsız olmuşsun rahatsızlığın Kurana kör olduğundan kaynaklanıyor. çünkü sen ve senin gibiler, Atalarının kendilerine miras yoluyla bırktıkları asılsız inanç ve efsane Dinine tabisiniz okumaz, araştırmaz, aldım kabul etim ve muhavazakarım: Yahudiler de sizden gibi muhafazakar oldukları için kanla besleniyorlar...

  • KÖROĞLU
    KÖROĞLU
    2.12.2012 12:00

    BİZ, Ülkemizi ANAMIZ gibi bağrına basan muhafazakar , inançlı insanlarız.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    12.12.2012 19:34

    Mevlana adına Dünya Kardeşlik Birliği çağrışımı yapan , gerçekte olmayanı var gibi düşünen bu sahtekar İlluminés ler cosmiques paranoiaques lar mı

  • Düzceli
    Düzceli
    30.11.2012 20:14

    LAF ebesi NİHAT taştan her yere burnunu sokuyorsun yandaşların gibi YAkında DÜZCE Belediye Başkanı olurya bolu dan milletvekili ... sen gitte doğudaki sorunlarla uğraş.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.12.2012 18:37

    Zaten bende , Işık hızıyla bile ulaşamayacağımız bir yer derken ; bu düşte gezen evrensel yada ufo Paranoyalarına dikkat çekmek istedim. yanlış anlaşılmasın Nihat abi.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.12.2012 19:29

    biz Ademoğluyuz

  • Sufi Serhadin
    Sufi Serhadin
    30.09.2012 15:34

    Irkçı faşistler yazılanları tahlil yapacaklarına, tahrik ve tahammülsüzlüğü tercih ettikleri için ileriye değil geriye gidiyorlar.

  • Talha
    Talha
    28.08.2012 12:21

    vay be :vur! vur! inlesin Kemalist solcular da dinlesin. ya bizim bazı solcular neden atatük olmasady biz olmazdık diye düşünüyorlar yoksa sen de mi? lütfen yoldaş; inançlarında samimi Müslümanların kökü kazındı. dalkavuklar kaldı onlarda emperyalizme uşak oldu yeni seslere kulak verelim ortak yönlerimiz çok çok... hoşça kal . vay be!

  • Cihan Ersoy
    Cihan Ersoy
    26.08.2012 22:19

    Bre ahmak Ahmet: siz kendinize mi Müslümansınız! az mı kullandınız Kafkas halklarını hala da kullanıyorsunuz. Madem çok Müslümansın, Türkiye de yaşayan bütün Milletleri eşitlemek için her gün bir millete varlığınızı armağan edin. birinci sırada çingeneler olsun avazın çıktığı kadar, bağır bakalım. (NE MUTLU ÇİNGENEYİM DİYENE) Nasıl güzel mi hoşuna gitti mi? gittiyse devam et bağımlılık yapabilir...

  • vay be!
    vay be!
    27.08.2012 23:45

    Vay be! demek ki müslümanlar dünyaya yayılacaklardı, imparatorluklar kuracaklardı da Mustafa Kemal engel oldu ha! O nedenle dünyanın en geri ülkeleri arasında müslüman ülkeler var. Onların arasında Türkiyenin bir derece ilerde olmasının nedeni ne acaba? Doğrudur, bu ülkede kürtlere, ermenilere, çingenelere hep ikinci sınıf vatandaş olarak bakılmıştır. Ama sol her dönem bunun için mücadele edip, bedellerini de öderken, dindarlarımız neredeydi acaba? Şimdi meydanı boş buldunuz, sallayın!

  • Ali Eren
    Ali Eren
    26.08.2012 19:08

    Ahmet. BİN YIL GERİYE GİT bir zahmet; Öncelikle cesurca Bu yazıyı kaleme alan ve yayınlayın kişileri tebrik ediyorum. Siz Bin yıl öne kurak ve verimsiz topraklarda at sırtında göçebe hayatı yaşarken acaba bu topraklarda kimler vardı hiç düşündünüz mü? İslamla Şereflenen Türkler 1071 yılında Malazgirt meydan muharebesinde Müslüman Kürtlerin kendilerine kucak açmasıyla kader birliği yaptılar. daha sonra şerefsiz leşen. bazı idareciler bu halkı birbirine düşman etmeye başladılar. sazan olmayal

  • ALİ UZUN
    ALİ UZUN
    25.08.2012 19:10

    Güzel bir yazı olmuş ,tebrikler.

  • Ahmet
    Ahmet
    24.08.2012 21:43

    ayıp, büyük ayıp. Ne mutlu Türküm demek ve varlığını Türk varlığına armağan etmek saçmalık öyle mi? Yazıklar olsun, yediğin içtiğin bu vatanın nimetleri, şehitlerin kanları sana haram olsun. Atasına vefa gösteremeyen, vefasız Allahı mı sevecek çıkarsız? hadi oradan!

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums