Kılıçdaroğlu'nun İstanbul adayı Mustafa Sarıgül

  • 12.05.2012 00:00

 Türkiye'den bir gün bile ayrılmaya gelmiyor. Peşpeşe gelişmeler. Geçen hafta dört gün Türkiye'den ayrıldık. Her gün başka bir gelişme ve tartışma. Erivan'a vardığımız ilk saatlerde aldığımız ilk haber CHP'de Gürsel Tekin'in istifası oldu.

Gürsel Tekin'in istifası 25-26 Şubat'ta yapılan olağanüstü kurultaylardan bu yana bekleniyordu. Bu ertelenmiş bir istifa idi. Tekin'in istifasının arkasında Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alınması var. O göreve Nihat Matkap'ın getirilmesi ile Tekin'le Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolları ayrıldı.

Oysa bu ikili 29 Mart 2009'daki yerel seçimlerde güçlü bir sinerji yaratmış ve bir siyasal mühendislik ürünü olan 'Yeni CHP'nin esas taşıyıcıları ve vitrini olmuşlardı. Hatta Tekin Baykal'a yakın isimler tarafından Baykal'a kurulan kaset komplosunun olağan şüphelilerinden biriydi. Tekin'in bu kadar önde olması, onu hem Baykalcıların hem de 'Sav'cıların hedefi yapmıştı. Bu yüzden olsa gerek, olağanüstü kurultaylarda PM seçiminde en çok çizik yiyen isim olmuştu.

Kısaca 29 Mart ya da 30 Mart 2009'da Kılıçdaroğlu'nu CHP Genel Başkanı yapmaya karar verenler, bu kez Tekin'i feda ettiler. Onu, Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alarak bu süreci başlattılar.

Eğer Tekin bu görevde kalsaydı, şu anda sürmekte olan il ve ilçe kongrelerindeki delege seçimlerinde belirleyici olacak bir anlamda partinin 'Yeni Önder Sav'ı olacaktı. Olmadı. Özellikle il başkanlığı yaptığı İstanbul seçimleri ekseninde dönen tartışma, istifası için son ifade edilmeyen gerekçe oldu.

Tekin'in istifa gerekçesi Erdoğan Toprak, Aydın Ayaydın, Nihat Matkap'ın il ve ilçe kongrelerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun adını kullanarak müdahil olmaları ve partinin SHP ve DSP'lileşmesi. Bütün bunlar CHP'de 'Yeni' bir şey olmadığını gösteriyor.

GÜRSEL TEKİN'E AÇIK ÇAĞRI

Şimdi herkes Gürsel Tekin'in ne yapacağını merak ediyor. Kurultayda aday olmaktan sıradan vekil olarak devam etmeye kadar geniş bir yelpaze var önünde. Tekin hangi yolu seçerse seçsin hepsinde CHP var. Çünkü Tekin'in kafasında CHP'siz hiçbir gelecek yok. Birlikte yürüyeceği aktörler farklı olabilir ama yürüyeceği yol CHP içinde olacaktır.

Yakın çevresinden aldığım bilgilere göre Tekin, Temmuz ayında yapılacak kurultayda PM üyeliğine aday olmayacak: Kurultay sonrasında kendi uzun yürüyüşünü başlatacak ve Anadolu'ya açılacak. Hedefi 2014 yerel seçimleri öncesi partide güçlü bir aktör olmak. Anadolu'ya açılırken Tekin'in hedefi Genel Başkanlık değil ama Genel Başkan karşısında pazarlık edebileceği güçlü bir taban yaratmak istiyor, Gürsel Tekin. Bu kolay mı, zor.

Çünkü CHP'de Kılıçdaroğlu'nun gelişi ile de değişmeyen temel eksiklik 'fikir, ideoloji'. CHP'yi yeni yapacak olan ideolojik ve fikirsel bir tartışma ve ayrışma. İki yıla yaklaşan süre içinde ideoloji ve fikir tartışması gerektiren her siyasal tartışmada CHP ve Kılıçdaroğlu eski refleksleri gösterdi.

Sonuçta Tekin'in istifasının arkasında da, ideoloji ve fikirsel bir farklılaşma yok. Tüm hesap delege sayılarına dayanan küçük iktidarını sürdürme üzerine. Bunlar CHP'yi iktidar adayı yapmaz. Sadece bu hesapların içinde olanları parti içinde öne çıkarabilir o kadar. Sanırım CHP'nin esas derdi Türkiye için 'büyük iktidar' değil, kişilerin parti içindeki 'küçük iktidarları'. Ve eğer Tekin CHP'de siyasi hayatına güçlü biçimde devam etmek istiyorsa, çevresine 'küçük iktidar' hesapları içinde olanları değil, fikri olan insanları almalıdır.

Bunun dışında Tekin'i bu süreçte siyasal aktör yapacak olan tek şey var; siyasi mühendislik projesi olan 'Yeni CHP'yi deşifre etmek. Bu projede eğer varsa rolünü ve diğer aktörleri mutlaka açıklamalıdır. Bu onun son şansı olabilir.

SARIGÜL'Ü SON ŞANS GÖRÜYORLAR

Tekin'in istifasının arkasında kuşkusuz 2014'te yapılacak yerel seçimleri de var. Tekin, 2014'te kendisinin ya da kendine yakın birinin İstanbul'dan aday olamayacağını biliyor. Tekin'in Anadolu'ya açılmasının en büyük sebebi de bu.

Çünkü kulislerde sıkça dile getirilen konu Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2014 için İstanbul adayı Mustafa Sarıgül. Sarıgül'ün AK Parti'li aday karşısında İstanbul'u alabilecek tek aday olduğuna inanıyorlar. Mustafa Sarıgül'ün Şişli'de yarattığı 'başarıyı' son şans olarak görüyorlar.

twitter.com/murataksoy

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums