AKP’nin ‘iyi çocukları’nın küresel cihadı

  • 3.02.2016 00:00

 Atatürk Havalimanı’na yapılan terör saldırısı gösterdi ki, IŞİD, Türkiye’ye savaş açmış görünüyor. Açmış görünüyor diyoruz çünkü, bunun bir savaş mı yoksa danışıklı dövüş olup olmadığını zaman gösterecek.

Son bir yıl içinde yapılan 17 büyük terör eyleminin büyük bir kısmı IŞİD tarafından gerçekleştirildi. IŞİD’in gerçekleştirdiği bu saldırılarda 200’e yakın vatandaşımız hayatını kaybetti.

Bugün Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı terör ve kaos hali, Erdoğan/AKP iktidar blokunun 2011’den itibaren tonunun arttırdığı mezhepçi kimlik siyasetinin kaçınılmaz bir sonucu.

Arap Baharı’nın ortaya çıkardığı enerjiyi, Erdoğan/AKP iktidar bloku, bölgeye demokratik değerleri ile model olma yerine, mezhepçi kimlik siyaseti ile bölge liderliği için kullanmayı seçti.

AKP’nin iyi çocukları

Arap Baharı’ndan sonra siyasal İslamcı İhvan ile kurulan ideolojik ortaklığın Suriye’deki ortaklarından biri o dönem IŞİD’in de içinde olduğu El Nusra oldu.

Türkiye, Suriye’de başlayan isyan sonrasında Batı ile kurduğu ittifak gereği Özgür Suriye Ordusu (ÖSÖ) destek verdi. Ancak bununla yetinmedi. IŞİD’in de içinde olduğu El Nusra’ya kimi zaman doğrudan kimi zaman dolaylı yoldan destek verdi.

IŞİD, EL Nusra’dan ayrıldıktan sonra bölgede daha etkili bir terör örgütü haline geldi. Hem 2004’de kurulduğu Irak’ta hem de Suriye’de etkili oldu.

IŞİD’in Irak ve Suriye’de kurduğu düzen ve Batı’ya ve dünyaya terör üzerinden başlattığı savaş, dünyanın farklı bölgelerinde geri kalmış Müslüman ülkeler tarafından dolaylı desteklendi; kimi ülkelerdeki terör örgütleri tarafından da açık biçimde sahiplenildi ve bu örgütler IŞİD’e bağlılıklarının ilan etiler. Bu anlamda adı konulmamış bir küresel cihadı başlatmışlardır.

Erdoğan/AKP iktidar bloku ile IŞİD’in ideolojik ortalığı, Batı’ya ve dünyaya İslam adına meydan okuması oldu. IŞİD’in elindeki silah gücü ve terör yöntemleriyle, İslam adına Batı’ya ve dünyaya yaptığı meydan okumayı; AKP, sandıktan elde ettiği plebisiter çoğunlukla yumuşak biçimde yapmaya çalışıyor. Türkiye’yi demokratik meşruiyet zeminini çoğunlukçu bir anlayışla, otoriter bir tek adam rejimine dönüştürüyor. Sadece içeriye değil, aynı şekilde dünyaya düzen vermeye soyunuyor.

AKP-IŞİD arasındaki ideolojik hattın özü de bu oldu. AKP, bu açıdan her zaman soft IŞİD oldu.

Türkiye’deki IŞİD serası

Erdoğan/AKP iktidar bloku, IŞİD arasında mezhep kimliği/siyaseti bağlamında var olan ideolojik ortaklığın, örgütü kontrol etmede gerektiğinde kullanabilme konularında avantaj olacağını varsaydılar.

Bu yüzden IŞİD, Suriye’de El Nusra’dan ayrılmasından bu yana, AKP için her daim ‘bizim iyi çocuklar’ muamelesi gördü.

Erdoğan/AKP iktidar blokunun izlediği mezhepçi siyaset, Türkiye’de pek çok il ve ilçede IŞİD’çi bir sera oluşmasına yol açtı. Buralardan gençler, aileler IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitti; IŞİD buralarda örgütlendi.

Bu yönde haberleri, dünya medyasından çokça okuduk. Hatta bugünlerde ortaya çıkan pek çok emniyet ve istihbarat belgesinde tüm bunların izlendiğini öğreniyoruz. Aynı şekilde gerçekleşen terör saldırları öncesinde IŞİD militanlarının günlerce izlendiğini ama eylemlerin önlenmediğini gördük.

Bütün bunların anlamı, IŞİD’in Türkiye içinde her türlü faaliyetinin bilindiği, izlendiği halde önlenmediğidir. Yani IŞİD’in bir biçimde belli güçler tarafından korunduğudur.

Bugün gelinen noktada AKP’nin iyi çocukları büyüdü ve Türkiye için tehdit oldu. AKP, artık IŞİD’i kontrol etmekte zorlanıyor gibi.

Eğer Erdoğan/AKP iktidar bloku, IŞİD terörünü önleme konusunda samimiyse hem Suriye’deki Batı koalisyonuna daha fazla destek vermek hem de Türkiye’deki IŞİD ile etkili mücadele etmek durumundadır.

Bu mücadele, sadece IŞİD’le örgütsel değil aynı zamanda ideolojik bağlarını da koparmakla mümkündür.

Erdoğan/AKP iktidar blokunun bu tercihi; Türkiye’nin yakın gelecekte IŞİD’ın kurmak istediği İslam Devleti’nin soft hali mi yoksa çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve laik bir ülke mi olacağıyla yakından ilgilidir.

m.aksoy@yenihayatgazetesi.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums