Partili yargı dönemi başladı mı?

  • 3.02.2016 00:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan göreve başladığı 30 Ağustos 2014’den bu yana, ettiği yemine uygun olarak tüm Türkiye’nin yani yüzde 100’ün Cumhurbaşkanı olmayı değil sadece oy aldığu yüzde 52’nin yani AKP’lilerin Cumhurbaşkanı olmayı tercih etti.

 

Seçildiği günden bu yana tüm tasarruflarında tarafsız değil partili cumhurbaşkanı olarak davrandı. Böyle davranmayı bilinçli olarak tercih etti.

 

Son dönemde bu durumu ne kendisi ne de AKP saklama gereği duymadan açık açık ifade edilmeye başlandı.

 

Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakmaya zorlanması, AKP olağanüstü kongresine okunan Erdoğan mesajının içeriği ve salonda kendisine gösterilen bağlılık bunun açık bir ifadeleri.

 

Nitekim yeni Başbakan Binali Yıldırım, ilk işlerinin Erdoğan’ı Başkan yapmak olduğunu açıkça ifade etti. Bu gerçekleşene kadar ise fiili olarak uygulanan partili cumhurbaşkanlığını yasal hale getirecek bir anayasa değişikliği paketini Meclis’e sunacaklarını parti kurmayları açıkladı.

 

Elbette fiili olarak uygulanan partili cumhurbaşkanlığının yasal hale gelmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yetmeyeceği açık.

 

Yüksek yargı AYM farkı

 

Fiili partili cumhurbaşkanlığının etki alanının genişlemesinin önemli bir adımını geçtiğimiz günlerde yaşadık.

 

Yüksek yargı organları (Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay) başkanları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce Rize ardından da Kırşehir’deki programlara katılarak bir ilki gerçekleştirdiler.

 

Fiili olarak partili cumhurbaşkanının siyasal faailiyeti şeklinde geçen bu iki programa da yüksek yargı organları başkanlarının katılması; yüksek yargının da partili hale gelmesinde önemli bir ilk adımdır.

 

Belli ki Erdoğan Başkan olana kadar partili yargı istemektedir. Ancak asıl ilginç olan ise yüksek yargının buna bu kadar istekle icabet etmesidir.

 

Nitekim bu törenlere katılan Yargıtay Başkanı’nın kendini savunurken Erdoğan için “Cumhurbaşkanı” değil de “Devlet Başkanı” sıfatını ısrarla kullanması önemlidir.

 

Yeri gelmişken burada önemli bir ayrıntıyı not etmekte fayda var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt gezileri programlarına davet edilmesine rağmen Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkan'ı katılmazken Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkanları neden bu kadar arzulu katıldılar bu programlara?

 

Yüksek Yargı Başkanlarının bu arzularının arkasında hukuk, adaletten çok sahip oldukları konumları koruma hedefi olabilir mi?

 

Nasıl mı?

 

Cumhurbaşknı Erdoğan’ın davetlerine davet edildiği halde katılmayan AYM’nın üye yapısı ve üyelerin görev süresi belirlenmesi Anayasa ile olurken Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’ınki kanunla yani Meclis'teki aritmetiğe göre belirlenmektedir.

 

Özellikle 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarından sonra AKP’nin HSYK’nın yapısı başta olmak üzere yargı alanında yaptığı değişiklerle; yargı fiili olarak AKP’ye ve Cumhurbaşkanına bağlanmıştır.

 

Buna bir de Yargıtay ve Danıştay’a yeni üyelerin AKP denetiminde olan HSYK tarafından atanması yönünde hazırlanmakta olan yeni bir tasarıyı eklerseniz tablo netleşecektir.

 

Yani yargı bu yönüyle uzunca bir süredir partilidir. Geçtiğimiz hafta yüksek yargı başkanlarının, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlerine katılmaları malumun ilanı olmuştur.

 

Cübbelerinizi çıkarıp gelin

 

Yakın zamana kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan, beğenmediği yargı kararlarını“siyasi” bulup, kararı veren hakimlere “cübbelerinizi çıkarıp siyasete gelin” daveti yapıyordu.

 

Rize ve Kırşehir’de gördük ki, Erdoğan cüppesini çıkarıp siyaset yapan hakimleri değil cüppesiyle Erdoğan ve AKP siyaseti yapan hakimler istiyormuş.

 

Bugün aynı çağrıyı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi gezilerine cübbeleriyle çıkan Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkanı için yapıyor.

 

Ki haklı.

 

Son olarak bu tabloyu daha da ağırlaştıran açıklamalar Hükümet Sözcü’sü Numan Kurtulmuş’tan geldi. Gelenek olduğu üzere yaptığı açıklamanın doğru olmadığını açıklasa da bilinç altıda bu olduğu gerçek. Ne demişti Kurtulmuş; “Türkiye Cumhuriyeti’nde yargı kurum ve kuruluşları da nihayetinde Cumhurbaşkanı makamına bağlıdır.”

 

Eğer öyleyse partili cumhurbaşkalığı anayasa değişikliği paketine Anayasa’nın 138. Maddesi -“Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.” - eklemeyi unutmayın.

 

MURAT  AKSOY / HABERDAR 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums