SURİYE'DEN BAŞKANLIK ÇIKARMA HAYALİ

  • 16.02.2016 00:00

 Türkiye Suriye’de adım adım savaşa ilerliyor. Bu sadece Erdoğan ve Davutoğlu ikilisinin değil Rusya’nın da istediği bir seçenek olarak karşımızda.

Temel pozisyonunu söylem düzeyinde 'Suriye’nin demokratikleşmesi'; hedef düzeyinde ise 'Esad gitsin, benim mezhebimden olanlar gelsin'e endeksleyen Erdoğan, Arabistan ve Katar desteği ile Suriye’ye girme telaşında.

Bu kez hedefi sadece Esad değil, Türkiye’nin güneyinde özerk yönetim kuran PYD/YPG de hedefte. Bu, Erdoğan/AKP iktidar bloku için Güneydoğu’dan sonra Kürt sorunu bağlamında ikinci bir cephe anlamına geliyor.

Azez ve Menag Havaalanı radikal İslamcı El Nusra’nın elindeyken rahatsız olmayan Erdoğan/AKP iktidar bloku, buralar PYD tarafından ele geçirilince, tank ateşi başlattı.

Bütün bunlar olurken Başbakan Davutoğlu önceki gün üç kırmızı çizgi açıkladı. Bunlar;

- YPG, Azez ve çevresinden uzaklaşacak.

- Koridoru kırma çabalarında bulunmayacak.

- Mineğ Havaalanı’nı derhal boşaltacak.

IRAK’TAN SURİYE’YE KIRMIZI ÇİZGİLER

Davutoğlu’nun ileri sürdüğü şartlar ilk 24 saat içinde gerçekleşmediği gibi PYD'nin bölgede ilerlediği haberleri geliyor.

Davutoğlu bu gelişmeler üzerine çizgiyi bir adım daya öteye taşıyarak; “Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası bir operasyonuna ve başlatılan top ateşine ABD, AB, Fransa ve Almanya’dan çağrı var. ABD, PYD/YPG’yi desteklediğini açık biçimde ifade etti. Rusya ve İran Suriye’de rejimin yanında olduklarını açıkladılar.

ARABİSTAN IŞİD’LE Mİ SAVAŞACAK?

Bu süreçte Türkiye’ye kim destek veriyor?

Mısır’da Mursi’ye yapılan darbeye Erdoğan açık açık karşı çıkmasına rağmen; bu darbeye ekonomik yardım ile destek veren Arabistan ve Katar. Mısır’daki darbeye karşısında Batı’ya meydan okuyan Erdoğan, nasıl oluyor da darbeye destek veren Arabistan ve Katar’la aynı yerde buluşabiliyor?

Aynı Arabistan nasıl oluyor da; ekonomik destek vererek büyüttüğü IŞİD’e karşı mücadele etmeye karar verdi.

Arabistan’ın Suriye’ye müdahale konusunda iki temel gerekçesi var. İlki Ortadoğu’da İran’ın siyasi ve dinsel hegemonyasını dengelemek. İkincisi de Batı’yla barışan İran’ın yükselişi karşısında Suriye görünürlüğü ile Batı ile pazarlık yapabilmek. Bu açıdan Arabistan’ın Suriye’deki önceliği ne IŞİD’le mücadele ne de Esad’ın gitmesidir. 

Aynı soruyu Erdoğan/AKP iktidar bloku için de sorabiliriz. En yakın müttefiki ABD başta olmak üzere Batılı devletler Suriye’ye müdahaleye karşıyken Erdoğan/AKP iktidar bloku neden savaşa bu kadar istekliler?

SURİYE’NİN GELECEĞİ: FEDERASYON

Erdoğan/AKP iktidar bloku, Suriye konusunda bu kadar istekli olmasının temel nedenini kamuoyuna; “Suriye’de kurulacak masada yer almak” olarak açıklıyor. Ancak Suriye’de masa çoktan kuruldu ve bu masada Türkiye’nin sandalyesi küçük ve söz hakkı da sınırlı. Çünkü, Suriye’de Esad kalıcı, PYD yönettiği bölgede egemen güç. Suriye tıpkı Irak gibi de facto olarak üçe bölünmüş bir federatif yapıya evriliyor.

Erdoğan/AKP iktidar blokunun Suriye’de savaşa girme isteğinin arkasında; 1 Kasım 2015’de yenilenen seçimde başarılı olan “gerilim stratejisini” devam ettirmek var. Erdoğan/AKP iktidar bloku, Suriye’ye girmek değil ama kontrollü bir gerilimi sürdürme arzusunda. Bu strateji, PYD üzerinden “Kürt karşıtlığı”, ABD, Rusya, İran üzerinden ise “dünya bize karşı” söylemi ile “lümpen İslamcılık ve milliyetçilik” üzerinden “Başkanlık” hayalini pazarlamak istiyor. 

Suriye konusunda bu çıkış arkasında, Erdoğan’ın bireysel kurtuluşu, Davutoğlu’nun kendi rüştünü ispatlama kaygısı da var. Bu çaba, Türkiye için uzak olmayan ve adım adım yaklaştığımız bir felaket senaryosuna gidiştir.  

MURAT AKSOY / HABERDAR

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums