SUÇLU SADECE IŞİD Mİ?

  • 18.11.2015 00:00

 Paris’i kana bulayan IŞİD, artık sadece bölgesel değil küresel bir terör örgütü. Suriye’de, Irak’ta,Lübnan’da, Türkiye’de, Fransa’da ve dünyanın başka yerlerinde de var.

IŞİD, Fransa’daki gibi Türkiye’de de terör eylemleri gerçekleştirdi. Suruç’da 32, Ankara’da 103 insanımızın ölümüne yol açtı.

IŞİD Ortadoğu’da yaşanan vekalet savaşlarının sonuçlarından sadece bir tanesi.

IŞİD, ASKERİ OPERASYONLARLA BİTER Mİ?

Batı ve son olarak Rusya, IŞİD’e karşı son dönemde pek çok hava operasyonu gerçekleştirdi. Örgüte ciddi zayiatlar da verdirildi ama IŞİD hala ayakta. Çünkü, tek başına silahlı mücadele bir terör örgütünü bitirmek için çare değil.

IŞİD’in minimize edilmesi ve zaman içinde ortadan kaldırılması ancak  onu ortaya çıkaran beşeri şartların da ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Yani Irak ve Suriye’de Sunnilerin,ülke yönetimlerine katılmaları, eşit vatandaşlık haklarından yararlanmaları ve sistemden dışlanmamaları ortadan kaldırılmalıdır.

Bunlar sağlanmadan yapılacak askeri müdahalede başarılı olunsa bile zaman içinde aynı nedenleri siyasallaştıran başka yapı/lar, başka bir adla yeniden ortaya çıkabilir. Bunun için tek başına silahlı müdahale IŞİD’ın ortadan kaldırılmasına yetmez.

IŞİD YALNIZ DEĞİL

Bu bağlamda bir başka sorun da IŞİD’ın giderek küresel bir meşruiyet kazanmasıdır. IŞİD artık, bir zamanlar El Kaide’nin yaptığı gibi İslam adına Batı’ya meydan okuyan bir örgüt haline gelmiştir. Bu haliyle de pek çok İslam ülkesinde açık ya da gizli ideolojik destekçileri vardır.

IŞİD terör ve şiddet üzerinden Batı ile İslam adına muhatap olmak, onunla pazarlık yapmak istiyor. Bu yönüyle IŞİD kadar tehlikeli olan kullandıkları araçlar farklı olsa da IŞİD’le aynı ideolojik ve zihinsel ortaklığa sahip olanlardır. Bu ideolojik ve zihinsel aksın en tipik yansıması, Batı ve dünya ile ulus-devlet sistematiği içinde değil meşruiyetini ve gücünü İslam’dan aldığı, onu temsil etmeiddiasıdır.

AKP-IŞİD arasında var olan ideolojik ve zihinsel ortaklıkda budur. IŞİD’in terör ve şiddet ile Batı ve dünyaya  karşı yaptığı “meydan okumayı”  AKP iktidarı, Arap Baharı’ndan sonra mezhepsel ve sinsel bir siyasal meşruiyet üzerinden yapmaktadır.

EŞİT DEĞİL KARŞIR

“Dünya, 5’ten büyük”, “BM’de karar alma süreçleri değişmeli” gibi hem ahlaki hem de haklı teorik siyasal itirazların gerekçesi Arap Baharı’ndan sonra tüm meşruiyetini İslam’dan almaya başlaması bunun en iyi örneğidir.

Bu söylemleri, Batı ile siyasal ortaklık üzerinden değil İslam üzerinden Batı ile bir muhataplık ve eşitlik ilişkisi üzerinden seslendirmeyi tercih etti.

Bu açıdan AKP ile IŞİD aynı ideolojik ve zihinsel ortaklığa sahiptir. IŞİD’in terörle yaptığı meydan okumayı, AKP, içerde ve dışarda siyasal meşruiyet, plebisiter çoğunlukla ile yapmakta; muhalif gördüğünü öteki ve tehlikeli ilan ederek yok etmeye çalışmaktadır. Bu yönüyle AKP, soft IŞİD’dir.

Bu ideolojik akrabalık sadece silah yardımı iddialarında da değil, Suruç ve Ankara bombalamalarından sonra, alınmayan önlemlerden de gördük.

Türkiye’nin Batı’nın IŞİD’le olan koalisyondan uzun süre kaçmasının nedeni de bu ideolojik ve zihinsel akrabalıktır. IŞİD'e karşı Türkiye'nin katılmadığı bu koalisyonun yerel ortağı PYD ve Kürtler oldu.

AKP, IŞİD'i PYD'ye yani Kürtlere tercih etti.

PYD IŞİD’DEN DAHA TEHLİKELİYMİŞ

Hatırlatmakta yarar var, geçtiğimiz aylarda AKP’ye  yakın gazetede PYD'nin IŞİD'dan daha tehlikeli olduğu manşetten verildi. Tek başına bu manşet bile, iktidar kanadının bir bütün olarak IŞİD'e yaklaşımının özetidir.

AKP başından bu yana IŞİD’e bizim davamızı sahiplenmiş 'iyi çocuklar' muamelesi yaptı. Doğrudan olmasa da dolaylı yoldan daima kollandı. IŞİD'in Ortadoğu'da daha tehlike haline gelmesinde en büyük pay bizatihi AKP'nin dış politikası ve IŞİD’i “öfekeli çocuklar” olarak gören politika yapıcılarıdır.

Erdoğan ve AKP, IŞİD'le olan ideolojik ortaklıklarının avantaj olduğunu varsaydılar. Hatta bu akrabalık sayesinden IŞİD'i kontrol edebileceğini de düşünüyorlar. Ama gördük ki, “iyi çocuklar” büyüdü, sadece Türkiye’yi değil dünyayı da tehdit eder hale geldi.

Paris katliamının İslam’la ilişkisi yok. Ama bu katliam, İslam’ı siyasetin aracı haline getirenlerin suçu ve sorumluluğu var. 

MURAT AKSOY / HABERDAR

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums