Batı AKP’yi değil seküler Kürtleri seçti

  • 25.09.2015 00:00

 Batı daha doğrusu ABD ile AKP hükümeti Suriye konusunda, ayaklanmaların ilk başladığı 2011 yılında aynı pozisyondaydı. Rejime alternatif olarak ortaya çıkan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kurulması, organize olması konusunda birlikte çalışıldı.

Rusya, İran ve Çin’in Esad’ı desteklemesine karşın Batı dünyası ÖSO’yu güçlendirmek için çabaladı. Ancak Batı ile Türkiye’nin bu siyasi birlikteliği çok uzun sürmedi.

MISIR BATI’YI KORKUTTU

Bu ayrılığın temel nedeni Suriye’de yaşananlara yönelik siyasal bakıştan çok Arap Uyanışı’na ve sonuçlarına bakıştaki ideolojik farklılıktandır. AKP, Arap Uyanışı’nın o coğrafyayı demokratikleştirmesine öncülük etmek yerine sahip olduğu dinsel ve mezhepsel kimlik üzerinden Ortadoğu liderliğine soyundu. Ortaya çıkan enerjiyi bunun için kullanmaya çalıştı. Mısır’da İhvan ile kurulan ilişki de, Suriye’de ÖSO içindeki bazı gruplar ve radikal İslamcı El-Nusra ve sonrasında

IŞİD ile kurulan ilişki de bu hegamonik yaklaşımın izlerini taşıdı.

Özellikle Mısır’da 1 yıllık Mursi liderliğindeki deneyim, ülkenin demokratikleşmesini değil farklı kültürel ve dinsel kimliklerin kamusal alandan dışlanmasını, dinin siyasal istismar aracı olarak kullanılması ve var olan kısmi özgürlüklerin de daralma süreci oldu. Bu sürecin sivil alanda yansıması da İslam’ın radikal unsurlarının güçlenmesiyle sonuçlandı.

Mursi’nin darbe ile devrilmesi bu sürecin sonudur. Mısır’da yapılan darbedir. Mursi’nin yargılanması siyasidir. AKP, bu konularda Batı’yı eleştirmekte haklıdır. Ama aynı AKP, darbeyi siyasi ve ekonomik olarak destekleyen Arabistan ve Katar’ı nedense eleştirmemiş, çifte standart uygulamıştır. Çünkü bu iki ülke ile Suriye’de Esad’ı devirmek için birliktedir. Batı’nın AKP iktidarı ile yollarını ayırması Mısır’daki gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Batı’nın Türkiye ile yollarını ayırma nedeni AKP’nin bu süreçte ÖSO dışında Suriye’deki radikal İslamcı grupları desteklemesidir. IŞİD’in ortaya çıkışı bu ideolojik ayrılığı net biçimde ortaya çıkarmıştır. IŞİD’in ortaya çıkmasından sonra Batı için öncelik bu örgüt olmuştur.

İSLAMCI AKP DEĞİL SEKÜLER KÜRTLER

AKP, Batı’nın IŞİD’le mücadele için kurduğu koalisyona uzun süre katılmayarak bu ideolojik ayrılığı derinleştirmiştir.

IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin yerini Suriye’deki PYD ile Irak’taki Barzani güçleri almıştır. Bu açıdan Ortadoğu’da Batı’nın ideolojik müttefiki İslamcı gördükleri AKP iktidarı değil seküler gördükleri Kürtlerdir.

Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü, PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi terörist örgüt olarak görmediklerini ifade ettikten sonra ekledi; “IŞİD’le mücadelede başarılarını kanıtladılar.” Kısaca Batı Ortadoğu’da kedisine partner olarak NATO üyesi olan AKP iktidarındaki Türkiye’yi değil seküler Kürtleri görüyor. Nedeni ise siyasal değil ideolojik.

 

Tüm okuyucularıma iyi bayramlar diliyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums