Erken seçimdeki hedef Meclis’i çalıştırmamak

  • 11.08.2015 00:00

 Bir önceki yazımda son araştırmalardaki sonuçlardan hareketle yüzde 10 ve 7 barajına göre milletvekili dağılımlarının simulasyonunu yazdım.

 O yazının iki sonucu vardı.

 1. Her iki durumda da tek başına AKP iktidarı değil koalisyon çıkıyor.

2. HDP’nin barajı geçtiği her durumda AKP’nin tek başına iktidar olabilmesi için en az yüzde 46 oy alması gerekiyor.Halkın nabzını anketlerle çok iyi ölçen, gerektiğinde geri adım atan Erdoğan’ın bu sonuçları görmemesi imkansız olabilir mi?

Kuşkusuz olamaz.

 ERDOĞAN’IN VARSAYIMLARI

 Erdoğan ve onun vesayetindekiler için ‘olamaz’ı, ‘olur’ hale getirecek iki varsayım var.

1. PKK’nın uyguladığı terör eylemleri ve şehit cenazeleri, milliyetçi oyları MHP’den AKP’ye getirecek.

 2. HDP ve Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a yönelik hukuki girişimler, Kürt seçmenleri HDP’den AKP’ye getirecek.

 Bu iki olasılığın gerçekleşme imkanı var mı?Teorik olarak mümkün ama gerçekleşmesi imkansıza yakın.Çünkü. PKK terörü ve şehit cenazeleri oy olarak AKP’ye değil MHP’ye yarıyor. Bu AKP’nin beklentisinin tersine MHP’nin AKP’den yüzde 1-2 oy alması anlamına gelir. Bunun gerçekleşmesinin temel nedeni kamuoyundaki algının AKP’nin bu şiddetin parçası olduğudur.

 HDP’YE KAYIŞ DEVAM EDİYOR

 Erdoğan ve çevresinin erken seçinde ikinci beklentisi ise Demirtaş ve HDP’ye başlatılan hukuki baskının Kürtleri yeniden AKP’ye getirmesi.

 AKP, kendisine oy veren Kürtleri önce Roboski, sonra Kobani ve şimdi de içerde HDP’ye kurduğu baskı ve Kandil’i bombalayarak kaybediyor.Bunu 7 Haziran seçim sonuçlarında gördük. AKP’nin yüzde 9’luk oy kabının içinde Kürt seçmenlerin oranı yaklaşık yüzde 4.Bu kayma, seçimden sonra da devam ediyor. AKP’nin erken seçimde bölgede tabela partisi haline geldiğini göreceğiz. Kürtler, sadece bölgede değil tüm Türkiye’de hızla HDP’ye kayıyor. Bu oran yaklaşık yüzde 2-3’tür.

 MECLİS ÇALIŞMASIN DA

 Özetle, Erdoğan kendi vesayetindeki AKP’nin yeniden tek başına iktidar olması için en az yüzde 46 oy alması gerekiyor. De facto olarak imkansız olduğuna göre Erdoğan ve çevresinin erken seçimdeki hedefi ne? Tek hedef var: Meclis ne kadar geç açılırsa o kadar iyi. Önceki yazıda, AKP’nin vekil sayısının 238’e düşebileceğini yazdığımda eski çalışma arkadaşlarımdan birisi twitterden şunları yazdı: “Böyle bir sonuç çıkma ihtimali olsa bile yeniden seçim denemeye değer 20 vekil azalınca değişen bir şey olmaz ama ya artarsa”. Erdoğan ve çevresinin de mantığının bu olduğuna şüphe yok.Bu kadar şiddetin, ölümün, ekonomik maliyetin bir anlamı yok.

 Onların tek derdi var: Ya artarsa…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums