Erken seçimden ne çıkacak?

  • 7.02.2015 00:00

Türkiye adım adım bir erken seçime gidiyor. Bu koalisyon arayışlarının zorunlu bir sonucu değil Erdoğan’ın seçim akşamından itibaren istediği bir seçim.

 Erdoğan’ın bu seçimde tek hedefi var: Vesayetindeki AKP’nin tek başına iktidar olması. Erdoğan’ın bu süreçte yardımcısı ise Bahçeli oldu. İkisi de erken seçimde oylarını arttırmak istiyor ama ikisi de beklediğini bulamayacak.

 EN AZ YÜZDE 46 OY GEREK

 Erdoğan ve AKP’nin Türkiye’yi içine soktukları savaş ortamı da, Demirtaş ve HDP’nin siyasi değil hukuki olarak yaptırımla karşı karşıya bırakılması da tek bir amaç için yapılıyor: Erken seçimde tek başına AKP iktidarını çıkarmak.

 Ama kendi yaptırdıkları anketler dahil çoğu ankette HDP bırakın baraj altında kalmayı yüzde 11’in altına bile düşmüyor.

 Bunun için AKP’nin tek başına iktidar olması ancak yüzde 45-46’nın üzerinde oy almasıyla mümkün. Savaş ve kaosun MHP’ye yaradığı, Demirtaş ve HDP’ye yönelik hukuki ve siyasi kıskacın HDP oylarının eritmediği gerçeği ortadayken erken seçimin sonucu bugünkünden farkı olmayacaktır.

 BARAJ YÜZDE 10 KALIRSA

 Mart ortasından itibaren seçimden koalisyon çıkacağını söyleyen ve benim de referans vererek andığım Ekonomist Dr. Çağdaş Şirin’in yüzde 10 barajının değişmediği durumda AKP için en iyimser tablo şöyle:

 AKP yüzde 45

CHP yüzde 27

MHP yüzde 16

HDP yüzde 10 oy alırsa;

AKP: 276

CHP: 139

MHP: 73

HDP: 62 vekil çıkarabiliyor.

 

Ancak son araştırmalar bu tablodan çok uzakta. Son araştırmalara göre ise tablo şöyle:

 AKP yüzde 39

CHP yüzde 28

MHP yüzde 17

HDP yüzde 14 oy aldığında,

AKP: 238

CHP: 142

MHP: 87

HDP: 83 vekil çıkabilmektedir.

 BARAJ YÜZDE 7 OLSA

 Peki seçim barajının örneğin yüzde 7’ye düşürülmesi AKP’yi tek başına iktidara taşıyabilir mi?

 Yine AKP için iyimser tabloyu ele alalım.

 AKP yüzde 45

CHP yüzde 26

MHP yüzde 17

HDP yüzde 9 oy aldığında;

AKP: 275

CHP: 135

MHP: 81

HDP: 59 vekil çıkarabilmektedir.

Gerçek araştırmalara göre ise tablo şöyle:

 AKP yüzde 39

CHP yüzde 27

MHP yüzde 16

HDP yüzde 10 oy aldığında;

AKP: 253

CHP: 145

MHP: 87

HDP: 65 vekil çıkarabilmektedir.

Görülüdüğü gibi seçim barajı ister yüzde 10 ister yüzde 7 olsun HDP’nin Meclis’e girdiği her durumda AKP’nin tek başına iktidar olmasının koşulu yüzde 46 ve üstü oy alması gerekmektedir.

 Bölgede ve Türkiye’de Kürt seçmenleri kaybeden AKP’nin MHP’den yüzde 6-7 oy alması mümkün görünmediğine göre Erdoğan’ın hayali gerçek olmayacaktır.

AKP erken seçime Binali Yıldırım’la değil Ahmet Davuoğlu ile gider ve bu sonuçlar çıkarsa seçimin mağlubu bir kez daha Erdoğan olur. Erdoğan’ın yenilgisi ise Davutoğlu’nun partide güçlenmesi ve çok istediği CHP ile koalsiyon yolunun açılmasıdır. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums