Türkiye düşüyor Kürtler ve İran yükseliyor

  • 20.07.2015 00:00

 AKP dış politikası, Arap Baharı'ndan sonra onlara ilham olan Türkiye'nin sahip olduğu laik-demokratik model yerine kendi liderliğini merkeze alan 'mezhep kardeşliği'ne kaydı.

Bu siyasal kayma, hem Arap Baharı'nın hem de Türk dış politikasının da sonu oldu.

Bugün Mısır'da Mursi'nin idam kararının da, İhvan'ın siyaseten yasaklanmasının da, Suriye ve Irak'ta ortaya çıkan IŞİD terörünün de, Suriyelilerin yaşadıkları insani dramların da sorumlusu bu politikadır.

 MODELDİ İSTENMEYEN OLDU

 Bir kaç yıl öncesine kadar yapılan araştırmalarda Ortadoğu ülkeleri için model olan Türkiye, bugün aynı araştırmalarda tam tersi algılanıyor.

 Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Savaş Genç ve ekibinin yaptığı 'Ortadoğu Elitleri Türk Dış Politikasını  Nasıl Algılıyor' araştırmasında bu açık biçimde görülüyor.

 Mısır, Lübnan, Tunus, Libya, Suriye, Irak, İran,İsrail, Filistin ve Fas'ta yapılan araştırmada Mısır (% 48) ve Suriye (% 70) Türkiye'yi kendilerine en uzak ülke görüyorlar.

 Araştırmada, Türkiye'nin Ortadoğu'da daha etkili olabilmesinin ise ülkelerin siyasi liderleri diyalog kurmasından geçtiği ortaya çıkıyor.

Türkiye'nin son yıllarda bölge ülkeleri ile ilişkilerini göz önüne aldığınızda bu tespitin önemi ortaya çıkıyor...

 BATI'YA MEYDAN OKUMA

 AKP, mezhep kardeşliği üzerinden Ortadoğu lideri olmak ve bu liderlik üzerinden Batı'ya meydan okumak istedi.

 Hatta AB'ye ilişkilerin donması, Batı'ya meydan okuma hep bu politikanın sonuçlarıdır.

 Son yıllarda Arabistan ve Katar'la kurduğu ideolojik eksen başta bölge ülkeleri olmak üzere Batı tarafından da tehlikeli bulunuyor.

 Davutoğlu'nun romantizm ekseninde kurguladığı 'Stratejik Derinlik' politikası, realizm karşısında çöktü.

 Kısaca Türk dış politikası sadece iflas etmedi, aynı zamanda çevresinde yaşanan hızlı değişimin farkına da varamadı.

 SURİYE'DE YENİ DENGELER

 IŞİD terörüne karşı Batı'nın müttefiki olan Kürtler Ortadoğu'da yükselmeye devam ediyor.

Kürtlerden sonra BM Güvenlik Konseyi ile sürdüğü görüşmelerle varılan anlaşmayla İran, Ortadoğu'da başka yükselen aktör olma yolunda.

 Gerek Kürtler gerekse İran'ın yükselmesi başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da yeni dengelerin kurulması anlamına geliyor.

 Türkiye bu yeni kurulan dengede yer bulacak mı, yer bulacaksa nasıl bulacak göreceğiz.

Ama şu bir gerçek ki, AKP'nin mevcut dış politikadaki ısrarı Türkiye'yi araştırmaların da gösterdiği gibi model olmaktan, bazıları tarafından 'değerli' bulunsa da yalnızlığa mahkum olup, oyundan düşüyor.

 Türkiye düştüğü oyunda önce Kürtler şimdi de  İran yükseliyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums