Sandıktan sonra AYM de AKP'ye dur dedi

  • 15.07.2015 00:00

 AKP’nin bir yönü toplumsal mühendislik projesi olan dershanelerin kapatılması hedefi Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) döndü.

 Eğitim sisteminin temel sorunlarını çözmeden, dershanelere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmadan bu kurumları kapatmak isteyen AKP’nin derdi hiç bir zaman daha iyi bir eğitim sistemi olmadı.

AKP'nin dershaneleri kapatma hedefi eğitim değil dini yorum açısından kendisine rakip olarak gördüğü cemaatin bu alandaki etkisini kırmaktı.

 Bu açıdan AKP’nin eğitime yaklaşımı dünya ile rekabet edebilir kuşaklar yetiştirmek, Türkiye’yi bu alanda ileri götürme odaklı olmadı. AKP, eğitimi ‘ideolojik aygıt’ olarak gördü. Hedefi kendi dünya görüşüne uygun nesiller yetiştirmek oldu. Bunu geçen yılın sonunda toplanan Milli Eğitim Şurası tartışmalarında gördük.

 HAYAT TARZINDAN RAHATSIZ

 Erdoğan’ın, Şura'da söylediği; "Bizim bazı sıkıntılarımız var hâlâ. Bu sıkıntıları anaokulundan başlayarak bir hayat tarzı sunarak yeneceğiz." sözleri bu hedefi işaret etmektedir. Rahatsızlık duyulan laik, seküler hayat tarzı ve bu tarzın kamusal alandaki varlığıdır. Erdoğan ve AKP, bu hayat tarzını ortadan kaldıracak nesiller yetiştirmek için eğitimi ideolojik araç olarak kullanmak istemektedir.

Dershanelerin kapatılmasını AYM'si önledi ama  '4+4+4' sistemi uygulanmaktadır.

Liselerin dönüştürülmesi adı altında orta ve lise eğitimin ‘İmam Hatipleştirilmesi' ve bu okulların de facto zorunlu hale getirilme çabası sürmektedir.

Geçen öğretim yılının başında yönetmelikte yapılan değişiklikle 5. sınıftan itibaren başörtüsüne sağlanan serbestlik sürmektedir. Bunlar eğitimde ideolojik temelli sorunlardan bazılarıdır.

Dershane tartışması eğitimle ilgili temel sorunları tartışmayı perdelememelidir.

Eğitimle ilgili en somut veriler uluslararası alanda yapılan PİSA Araştırmasında Türkiye 65 ülke arasında 45. sıradadır. Yine  Matematik'te 44., Okuma-Anlama Becerilerinde 42., Fen Bilgisi'nde ise 43. sırada. Bu sıralamalar OECD ortalamasının çok altında.

 

EĞİTİM İKTİDAR ARACI OLMASIN

 Türkiye'nin eğitimdeki meselesi dershaneler değil yapısal sorunlardır.

Bu alanlarda hiçbir çalışma ve iyileştirme yapılmadan eğitimi, iktidarını sürdürmenin, kendi altın neslini yetiştirmenin ideolojik aracı görmenin ülkeye maliyeti ağırdır.

13 yıllık tek parti iktidarından çıkardığım en önemli ders şu oldu: Sahip olduğumuz siyasal kültür nedeniyle ülkenin geleceğini ilgilendiren eğitim, adalet, güvenlik gibi alanlar  yüzde kaç almış olursa olsun tek başına bir iktidarın yani çoğunluğun iradesine bırakılmayacak kadar önemlidir. Dershaneler konusunda AYM, AKP’ye ‘dur’ dedi. Bakalım muhalefet AKP'ye ‘dur’ diyebilecek mi?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Fatma Öztürk
    Fatma Öztürk
    23.01.2013 10:39

    Televizyona çıkıp insanları aptal yerine koyup sıradan komplo teorileri ureten , kendı fikirlerini dayatmaya çalışan ukelalardan gına geldik .örgut içi ınfaz diyenler hangı araştırmaya dayanarak veya hangı verilere ? belirsızlık üzerınden dayatılan resmı açıklamalar!inanılır gerekçeden yoksun. Zaman gelecek devletlerın karanlık korıdori yıkılacak celladlar teşhir olacak , onların suçlarını örtmeye çalışanlar tarıhte layık oldukları sıfatlarla anilacaklar.Eline sağlık çok güzel bir yazı başarıla

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums