AKP-CHP Koalisyonu CHP'nin intiharı olur

  • 15.06.2015 00:00

 Erdoğan-Baykal görüşmesi ile başlayan süreçte en çok konuşulan senaryo AKP-CHP koalisyonu.

 
Bu olasılığı Galatasaray Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Mehmet Karlı ile değerlendirdik.
 
Mehmet Karlı'nın bu seçenek için yaptığı ilk tespit şu: "Mevcut AKP ile CHP'nin bir koalisyona gitmesi CHP için intihar olacaktır. CHP bu seçenekten önce pro-aktif duruma geçmeli ve diğer muhalefet partileri ile turlara başlamalı ve temel ilkeler üzerinde anlaşılarak bir program masaya koymalıdır.".
 
10 TEMEL İLKE
 
Peki bu ilkeler neler olmalı?
 
Kabaca 10 maddelik yol haritası mümkün.
 
1. Cumhurbaşkanı’nın durumu. Cumhurbaşkanı’nın anayasayı ihlal etmesine yol açan imkanları kısıtlanmalıdır. Sarayından çıkıp Çankaya’ya geçmelidir.

2. Yolsuzlukların üzerine gidilmelidir. Öncelikle  dört Bakan’ın Yüce Divan’a gönderilmelidir.

3. Suriye politikası. AKP, Suriye politikasını değiştireceğini açıkça ilan etmelidir.

4. Seçim barajıdır. Baraj artık anlamsızlaşmıştır ve yüzde 3 gibi bir orana inmelidir.

5. Seçim sürecinde kamu otoritesinin bağımsızlığını sağlamak için radikal tedbirler alınmalıdır. Gerekirse o süreçte tüm vali ve kaymakamların YSK tarafından yerel yargıçlarla değiştirilmesi, TRT’nin benzer bir kontrole tabi olması, kamu kuruluşlarının ve hatta banka gibi iştiraklerinin o süreçte reklam vermesinin yasaklanması düşünülebilir.
 
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
 
6. Son bir-iki yılı geri alacak bir demokratikleşme paketi çıkarılmalıdır. İç güvenlik, makul şüphe yasası iptal edilmeli, AKP’nin yargıdaki en bariz görünümü olan sulh ceza hakimlikleri lav edilmelidir.
 
7. Yargı bağımsızlığı sağlanmalıdır. Öncelikle HSYK seçimi yenilenmelidir.
 
8. Yürütme kesinlikle tüm yargı kararlarını uygulamalı, yargı kararlarını uygulamayan kamu görevlileri için disiplin ve cezai süreçler başlatılmalıdır.
 
9. Geçmiş dönemdeki aşırı güç kullanımları ile ilgili yargılamaların önünün açılmasıdır.
 
10. Son olarak sosyal politikalardır. Emekliye ikramiye, asgari ücretin ve çiftçiye verilen
mazotun üzerinden verginin kaldırılması mümkün.
 
Bu öneriler aslında muhalefet partilerinin seçim sürecinde yaptıkları vaatlerden farklı değil. Eğer AKP bu ilkeleri kabul ediyorsa koalisyon seçeneği konuşulabilir.

İNİSİYATİF MUHALEFETTE OLMALI
 
Son olarak görüşmelerden sonuç çıkmaz ve hükümet kurulamazsa ne yapılmalı sorumuza ise Karlı; "Eğer erken seçim kaçınılmaz ise seçim takvimini muhalefet partileri belirlemeli, seçimi Şubat-Mart bir döneme almalı. Muhalefet bu dönemde erken seçimin hür ve adil geçmesini sağlayacak kanunları çıkarmalı ve yolsuzluk soruşturmalarının önünü açmalıdırlar."
 
Bakalım CHP hangi yolu izleyecek?
 
Siyasi intihar mı yoksa toplumsal umut mu?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums