Evren öldü ama ilkeleri iktidarda

  • 11.05.2015 00:00

 Dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mitinglerini izlemek üzere Çorum ve Amasya'daydım. Her iki ilde de Kılıçdaroğlu'na yoğun bir ilgi vardı.

 
Mitinglerde ekonomi konusunda söyledikleri, vaatleri belli ki seçmen üzerinde etkili olmuştu.
 
Kendisi ile uçakta bir söyleşi imkanı bulduk. Söyleşinin tamamını yarın gazetede okuyacaksınız. Söyleşide güncel olması nedeniyle ölen Kenan Evren konusunda söylediklerini, Evren ile Erdoğan arasında kurduğu ilişkiyi buraya almak istiyorum.
 
ERDOĞAN DEVLET OLDU
 
"12 Eylül Kenan Evren'i devlet başkanı olarak tanımlıyordu. Bugün Erdoğan aynı makamı getirmek için başkanlık sistemini istiyor. Erdoğan her şey kendi dudaklarının arasında olsun istiyor. Bir yere stadyum mu yapılacak, kararı o verecek. Bir yere köprü mü yapılacak, kararı o verecek. Meclis'te yasa mı yapılacak, o karar verecek.
 
12 Eylül'de Evren'in dışında 4 kuvvet komutanı vardı. Onların da söz hakkı vardı. Bugün Erdoğan yalnız ve her şeyi kendisi belirlemek istiyor.
 
AKP bugün artık devlet benim diyor. AKP'nin üç dönemi var. İlk dönem demokrasi söylemi ile geldi. Pek çok aydın AKP'ye destek verdi. İkinci dönemi devlet içindeki kurumları kontrol etmek oldu. Son dönemi ise AKP artık devlet benim diyor. Bunun dışında hiç bir gücü kabul etmiyor. Kendisini eleştiren ister sivil, ister resmi olsun her kurum ve kişiyi kendisine tehdit görüyor, meşru kabul etmiyor, yok edilsin istiyor. Ta ki, bu kişi ve kurumlar kendi söylediğine destek verine kadar.
 
Bugün artık biliyoruz ki, o demokrasi söylemi gerçek bir demokrasiyi hiç bir zaman içermedi. Gelinen bu aşama tek parti devleti özlemi içinde olan bir AKP var. Başkanlığı da bunun anahtarı görüyorlar. Evren öldü ama onun siyasal ilkleri iktidarda."
 
Kılıçdaroğlu'nun Evren konusunda söyledikleri böyle.
 
CHP İKTİDARA HAZIR
 
CHP pek çok açıdan 7 Haziran seçimlerine ezber bozarak gidiyor. CHP, hapsolduğu kimlik, laiklik, yaşam tarzı gibi sorunları merkeze almaktan vazgeçti. Bunun yerine ekonomiyi, geçim derdini merkeze aldı. Gelinen nokta, Kemal Kılıçdaroğlu ile başlayan dönüşümde önemli bir aşamadır.
 
Bu değişim siyasal meşruiyeti devlette değil toplumda arayan büyük bir siyasal kopuşa ima ediyor.
 
Kılıçdaroğlu liderliğinde başlayan bu değişimin geldiği nokta, seçimlerde elde edilecek başarıdan çok daha önemlidir. Çünkü başlayan bu değişim, kısa vadede başarılı görünmese bile orta vadede CHP’yi, Türkiye demokrasisinde esas ve sahici aktör yapacaktır.
 
2011’de tüzük değişikliği ile başlayan yeni süreç, nihayet 2015 seçimlerinde milletvekillerinin büyük kısmının ön seçimle belirlenmesi CHP’de söylemesel değişimin zihinsel dönüşüme de uyumlu olduğunu gösteriyor.
 
CHP önümüzdeki dönemde Türk demokrasisi için, Türkiye’de çivisi çıkan devletin yeniden yapılandırılması açısından önemli bir aktör olacaktır. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums