Esad kazandı Erdoğan kaybetti

  • 18.03.2015 00:00

 Bence CIA Başkanı, ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esad’ın kalıcı olduğu mesajı verdiler. 5 yıllık isyana rağmen tüm siyasetini ‘Esat gitmeli’ üzerine kuran Erdoğan ve AKP için gelinen nokta yenilgidir.


Esad'ın iktidarda kalması, 3 Temmuz 2013'de Mursi'nin devrilmesinin en somut sonucudur. Bu darbenin ikinci sonucuysa Suriye'de Rajova'nın de facto olarak kurulmuş olmasıdır.

1 YILDA BİTEN UYANIŞ

Bu sonuç, Erdoğan ve AKP'nin Arap Uyanışı'ndan sonra tercih ettiği mezhepçi politikanın bilmem kaçıncı kez iflasıdır.

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in (İhvan) desteği ile Cumhurbaşkanı seçilen Mursi'nin elde ettiği başarıyı Suriye'de gerçekleştirmesi Erdoğan'ın en büyük arzusu oldu.

Erdoğan ve AKP bir yandan Batı'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) desteklerken diğer yandan ülkedeki radikal İslamcı grupları desteklediler.

Oysa AKP, Suriye’de de başlangıçta siyasi ve vicdanı olarak doğru yerde durdu. Ancak Mursi’nin seçim başarısı, AKP’nin kısa sürede gerçekle bağını kopardı.

BİR KEZ DAHA İFLAS 

Suriye’de halkın iktidarı yerine ‘Esat gitsin, İslamcılar gelsin’ pozisyonuna kaydı.

AKP, geçmiş 10 yıllık tüm kazanımlarını model olduğu Arap Uyanışı’nın başarısı yerine İhvan üzerinden İslam dünyasının liderliğine soyundu. En önemlisi de buna inandı.

Mursi’nin 1 yılık iktidarının arkasındaki akıl AKP’nin bu zihin dünyasıdır. Suriye'yi onca acıya ve gözyaşına rağmen Esad’a mahkum eden AKP’nin bu zihin dünyasıdır.

Esad’ın 5 yıllık isyana rağmen iktidarda kalmasının tek başına Esad ya da Rusya, İran ve Çin’in karşı çıkmasından değil, yerine gelebilecek alternatifin bulunamamasıdır.

BATI'NIN İSLAM KORKUSU

Ülkenin laik yapısı, Baas rejiminin otoriter-baskıcı kimliğine rağmen Batı açısından tercih nedeni oldu. Neye karşı bir tercihtir bu; Siyasi meşruiyetini İslam’dan alan İhvancılığa, (IŞ)İD terörüne karşı tercihtir.

Esad bugün Batı’nın vazgeçilmezi ise bunun en büyük nedeni radikal İslamın nelere mal olacağının pratik olarak deneyimlenmesinden kaynaklanıyor.

Suriye ve Irak'ta ortaya çıkan (IŞ)İD terörü tüm dünyaya, siyasi meşruiyetini dinden alan siyasallaşmaların ne kadar tehlikeli olduğu gerçeğini bir kez daha göstermiştir.

Sonuç olarak tüm dış politikasını Esad gitsin üzerine kuranlar bu durumda kaybetmiştir.Esad ise kazanmıştır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums