Sarıgül sandık başında koalisyon yapacak

  • 18.10.2013 00:00

 Mart 2014'deki yerel seçimler yaklaştıkça kulisler hareketlenmeye adaylar ve adaylar üzerinden tartışmalar hızlanmaya başladı. Kuşkusuz adaylığı en çok tartışılan isim Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül.

Sarıgül sadece başarılı belediyeciliği ile değil; siyasal bir figür olarak da kabul edildiği için gündemde. CHP'ye katılıp katılmayacağı, seçimi, kazanıp kazanamayacağı sıkça tartışılıyor ve konuşuluyor.

Madde madde İstanbul ve Sarıgül:

1.Sarıgül CHP'nin adayı mı?

Evet, Sarıgül CHP'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı. Bunun önünde şimdilik tek engel eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın başını çektiği lobi. Sarıgül'ü partiden ihraç eden isim olarak, onun partiye dönmesini kendisinin çiğnenmesi olarak görüyor olması muhtemel. Baykal ve ona yakın isimler Sarıgül'ün önünü kesmek için PM öncesi ve PM'de Kılıçdaroğlu'nu zor durumda bırakmak için siyasi manevralar da yapabilirler. Ama sonuç değişmeyecek. Çünkü Sarıgül'ün adaylığı Kılıçdaroğlu'nun ve CHP'nin geleceği ile yakından ilgili.

2.AK Parti mi, CHP mi?

İstanbul'da kazanması en güçlü aday AK Parti'nin adayı olacaktır. Ki, bu aday -CHP'nin adayına bağlı olarak değişebilecek olsa da- mevcut Belediye Başkanı Kadir Topbaş'dır. Kadir Topbaş'ın iki dönemlik başkanlık performansı gayet başarılıdır. Her gün büyüyen ve nüfusu artan İstanbul için her çözüm eksik olsa da Topbaş başarılı bir yerel yöneticidir. Ve önemli projeleri hayata geçirmiştir.

Bunların yanında AK Parti'nin merkezi iktidarı ve Başbakan Erdoğan'ın gücünü de eklediğimizde AK Parti'nin İstanbul'u kazanma olasılığının hala çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan Sarıgül'ün İstanbul'u kazanma olasılığı sadece bir ihtimaldir.

3. Sarıgül İstanbul'u alabilir mi?

Bu sorunun cevabını seçim akşamı alacağız. Ancak Sarıgül sadece Şişli'nin belediye başkanı değil; aynı zamanda geçmişten bugüne siyasi bir figürdür. CHP'den DSP'ye, İsmail Cem'in kurduğu Yeni Parti'den (YP) Türkiye Değişim Hareketi'ne (TDH) siyaseten iddialı olmuş bir isimdir. Ve bugün Türkiye'nin pek çok yerinde bilinen ve sevilen bir isimdir. Bu açıdan İstanbul'da halk tarafından partiler üstü bir konumu vardır.

İkinci olarak Sarıgül, İstanbul'u almanın şartlarından birinin MHP'den HDP'ye kadar farklı partilerin seçmenlerinden oy almak olduğunu biliyor. Ve yakın çevresinden aldığım bilgilere göre, bu tür ilişkileri kendisi CHP'den bağımsız olarak yıllardır yürütüyor. Yani şu anda kendi ismi etrafında farklı partilerin teşkilatlarından isimlerle sık sık görüşüyor. Ve bu işbirliğinin temellerini atmış.

Üçüncüsü, Mustafa Sarıgül CHP adayı olduğunda yanına partinin kurumsal desteğini de alacak. Sarıgül böylece hem bağımsız aday olarak var olan potansiyelini hem de CHP'nin kurumsal oylarının yaratacağı sinerjiyi kullanacak.

Sarıgül'ün bir başka şansı ise Türkiye konjonktürü. Seçimleri sadece yerel olarak görmeyen seçmenler AK Parti karşısındaki en güçlü rakibi destekleyebilirler. Ki son dönemdeki bütün tartışmalar bu açıdan Sarıgül'ün en büyük şansı.

4.MHP ve BDP ile koalisyon mümkün mü?

Seçimlerde böyle bir işbirliğine tüm tarafların soğuk olduğunu biliyoruz. O yüzden HDP/BDP'nin ve MHP'nin –güçlü- aday göstermemesi tartışmaları sahnenin önündeki oyun gibi görülüyor. Aldığım bilgiler sahne arkasında aday değil; sandık başında koalisyonun yolunun açık olduğudur.

5.Kürtler Sarıgül/CHP'ye oy verir mi?

Belki kamuoyunun en çok merak ettiği soru bu. İstanbul'da AK Partili olmayan Kürtlerin yerel seçimlerde Sarıgül'ü desteklemesi uzak ihtimal değil. Eğer HDP/BDP'nin bu seçimlerde oy oranını görmek gibi bir amacı olmayacaksa Sarıgül'e oy vereceklerdir. Çünkü burada amaç, yerel de olsa iktidar olmak ve sisteme dahil olmaktır. Bu Türkiyelileşmek için de bir fırsattır.

6.Kılıçdaroğlu Sarıgül'den çekinir mi?

Herkes -seçimi kazansa da kazanmasa da- Sarıgül'ün esas hedefinin genel başkanlık olduğunu ifade ediyor. Bunun için Kılıçdaroğlu'nun Sarıgül'ü aday yapmayacağı bile konuşuluyor. Ancak Kılıçdaroğlu o kompleksi aşmış biri. Ve bunu geçen hafta Sivas'ta ifade etti. Ve zamanı geldiğinde CHP'yi daha iyi yere taşıyacak birine koltuğu teslim etmekten çekinmeyecektir.

Öte yandan, Sarıgül'ün İstanbul'u alması Kılıçdaroğlu'nun koltuğunu biraz daha sağlama alması ve CHP'de yenileşmenin hızının artması anlamına geliyor.

Yukarıdaki tabloya bakıldığında İstanbul'da en güçlü adayın hala AK Parti olduğu görülüyor. Ancak Sarıgül'ün bu kadar tartışma yarattığını düşünürsek, onu da hesaba katmak yanlış olmayacaktır.

twitter.com/murataksoy

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums